Ρεκόρ εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημείωσε η ΔΕΗ το Δεκέμβριο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις ληξιπροθέσμων του Δεκεμβρίου ήταν κατά 30% αυξημένες σε σχέση με άλλους μήνες, γεγονός που σχετίζεται με τις μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα της περιόδου αυτής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τα 8ο εκατ. ευρώ από 60-65 εκατ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες. Στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων πελατών συμπεριλαμβάνονται οι πελάτες που καθυστερούν πάνω από 30 ημέρες από τη λήξη την πληρωμή λογαριασμού. Σημειώνεται ότι από τα 5,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ, περίπου οι 1,7 εκατ. κατά καιρούς είναι ληξιπρόθεσμοι.
Με βάση τα παραπάνω το σύνολο των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ, που αποτελεί διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εταιρείας, βαίνει μειούμενο.
Η βελτίωση αυτή στις εισπράξεις, σε συνδυασμό με τις τιτλοποιήσεις, την πρώτη που ολοκληρώθηκε και τη δεύτερη που αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητα της εταιρείας. Η βελτιωμένη ρευστότητα, στις αρχές του 2021 δίνει στην εταιρεία να προχωρήσει το επενδυτικό της πλάνο για αναμόρφωση των υπηρεσιών της και των καταστημάτων της. Αναμένονται μέσα στο χρόνο, τα δύο πρώτα consept stores που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή προφίλ στη σχέση με τον καταναλωτή.
Η εταιρεία ανασχεδιάζει τα κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών, αυξάνοντας διαρκώς τη χρήση του ebill και των ηλεκτρονικών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη και θα προσφέρει και νέες υπηρεσίες.
Τιτλοποιήσεις
Έχουν ήδη έχουν μπει στο ταμείο της ΔΕΗ τα 150 εκατ. από τα 200 εκατ. της πρώτης τιτλοποίησης απαιτήσεων. Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να γίνει και η επόμενη τιτλοποίηση απαιτήσεων, για τις οφειλές άνω των 90 ημερών από την οποία η εταιρεία θα αντλήσει σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.
Οι δύο συμφωνίες τιτλοποίησης (τη δεύτερη συμφωνία την υπέγραψε με την Pimco), προβλέπουν ότι η ΔΕΗ θα λάβει το τίμημα της συναλλαγής σταδιακά και ανάλογα με την κλιμακωτή διαχείριση των οφειλετών.
Για το πρώτο πακέτο, (ως 60 ημέρες), η JP Morgan προσέφερε επιτόκιο 3,5% και τριετή διάρκεια χρηματοδότησης ενώ η έκδοση των ομολογιών θα γίνει από εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) της ΔΕΗ. Μέσω άλλης SPV θα γίνει και η συναλλαγή για το δεύτερο πακέτο, ενώ και οι δύο χρηματοδοτήσεις θα είναι ανοικτές ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να αντλεί κεφάλαια για μακρύ χρονικό διάστημα.
Για το δεύτερο πακέτο με την Pimco, (πάνω από 90 ημέρες), το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.
Σημειώνεται ότι μέσω των τιτλοποιήσεων, εξασφαλίζεται άμεσα μια ρευστότητα για τη ΔΕΗ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν να ανήκουν στη ΔΕΗ. Όσο καλύτερα εξελίσσονται οι εισπράξεις, τόσο αυξάνονται τα έσοδά της και βελτιώνεται ο ισολογισμός της.
της Μαρίνας Πρωτονοταρίου,