Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η ΔΕΗ «έκοψε» τους Κινέζους από την διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ


Κλειστές πόρτες λόγω σύγκρουσης συμφερόντων βρήκαν από την ΔΕΗ οι κινεζικές εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ. «Κόπηκαν» τόσο η State Grid που ελέγχει τον ΑΔΜΗΕ, όσο και έτερη κινεζική εταιρεια, αλλά με τον ίδιο βασικό μέτοχο, δηλαδή το κινεζικό κράτος.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η αιτία βρίσκεται στην ονομαστική αναφορά της ίδιας της προκήρυξης του διαγωνισμού ότι μέτοχοι ή συνδεδεμένες εταιρείες με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων. Ο όρος δεν είχε μπει τυχαία. Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί δυνητικό ανταγωνιστή του ΔΕΔΔΗΕ.

Η παγκόσμια τάση είναι ότι τόσο οι εταιρείες που ελέγχουν δίκτυα υψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ), όσο και εκείνες που δραστηριοποιούνται στη μέση και χαμηλή (ΔΕΔΔΗΕ) αναπτύσσουν μια σειρά από βοηθητικές υπηρεσίες, υψηλής τεχνολογίας, απολύτως ανταγωνιστικές μεταξύ τους :

Από τα storage, όπως οι μπαταρίες στο δίκτυο, μέχρι την τοποθέτηση των οπτικών ινών, τομείς δηλαδή όπου ενδιαφέρονται να «παίξουν» τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και ο ΑΔΜΗΕ. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την δεύτερη κινεζική εταιρεία, κόπηκε ενόψει της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. επειδή έχει τον ίδιο βασικό μέτοχο με την State Grid, δηλαδή το κινεζικό Δημόσιο. 

Σε κάθε περίπτωση με ή χωρίς κινεζική συμμετοχή, ο διαγωνισμός για την αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα εμφανιστούν κατά την πρώτη φάση, δηλαδή την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία πρόκειται να πάρει παράταση μερικών ημερών κατόπιν σχετικών αιτημάτων - η ημερομηνία της 29ης Ιανουαρίου, λέγεται ότι μετατίθεται για τα μέσα Φεβρουαρίου- συμπεριλαμβάνονται funds και διαχειριστές δικτύων, με εξειδίκευση στον τομέα των έξυπνων ενεργειακών εφαρμογών.

Σημειωτέον ότι στο market test του Δεκεμβρίου, το οποίο είχε διοργανώσει ο σύμβουλος του διαγωνισμού, η Goldman Sachs, συμμετείχαν συνολικά 19 εταιρείες. Κάποιες από αυτές αναμένεται να σχηματίσουν σχήματα τα οποία θα κατέβουν στον διαγωνισμό, με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα αριθμό που κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές πληροφορίες και στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανιστούν ονόματα, όπως αυτά που είχαν διαρρεύσει κατά το market test του Δεκεμβρίου, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Τότε, είχαν κάνει την εμφάνισή τους funds από το «πάνω ράφι» της παγκόσμιας αγοράς, όπως η πασίγνωστη Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του πλανήτη με έδρα την Νέα Υόρκη, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια.

Στους υποψηφίους που είχαν ανταποκριθεί στο market test είχαν επίσης ξεχωρίσει ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, με κεφάλαια 220 δισ δολάρια. Το ίδιο ισχύει για την Ardian, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Ευρώπης με έδρα το Παρίσι, συμμετοχές σε πάνω από 150 εταιρείες και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 100 δισ δολάρια.

Τι βλέπουν οι παραπάνω στην θυγατρική της ΔΕΗ; Ενα αναξιοποίητο asset με μεγάλες κρυμμένες υπεραξίες, ένα ελκυστικό «στόρυ» - από το τεράστιο έργο της αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών με νέα, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, έως τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού δικτύων και το deal με τις οπτικές ίνες- και φυσικά αποδόσεις που δύσκολα θα βρει κανείς αλλού στην Ευρώπη.

Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ (WACC), δηλαδή η ελάχιστη απόδοση που θα καταβάλει η επιχείρηση στους μετόχους της, έχει οριστεί στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Είναι από τα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά.

www.liberal.gr