Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Βροχή ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - Tέσσερα σχήματα παραμένουν στο παιχνίδι, κυριαρχούν τα funds

 


Γιώργος Φιντικάκης

Το απαιτούμενο ύψος των κεφαλαίων, τι ισχύει για τα funds, κατά πόσο αυτά πρέπει να συνυποβάλουν πλήρη μετοχική σύνθεση των funds που τα ελέγχουν, αν κάποια νομιμοποιητικά έγγραφα μπορούν να υποβληθούν και σε γλώσσα πέραν της αγγλικής, είναι ανάμεσα στα δεκάδες ερωτήματα, που έχει μέχρι σήμερα δεχθεί η ΔΕΗ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Ερωτήματα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να «φωτογραφίζουν» την εθνικότητα των δυνητικών υποψηφίων, όπως αυτό για την δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών στα γαλλικά, αλλά που σε κάθε περίπτωση αναδεικνύουν το ισχυρό ενδιαφέρον για το διαχειριστή του δικτύου διανομής.

Καθώς η διαδικασία των ερωταπαντήσεων μεταξύ ΔΕΗ και ενδιαφερομένων έκλεισε στις 5 Φεβρουαρίου, δείχνει πλέον να παγιώνεται μια εικόνα ότι η απόκτηση του ΔΕΔΔΗΕ εξελίσσεται σε

υπόθεση των μεγάλων funds και ότι γύρω στα τέσσερα είναι τα σχήματα που παραμένουν πιο ενεργά, ενόψει και της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στις 19 Φεβρουαρίου.

Δίχως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, τόσο το περιεχόμενο των ερωτήσεων, όσο και οι διαρροές κατά το market test της Goldman Sachs το Δεκέμβριο, δείχνουν ότι τα funds κυριαρχούν ανάμεσα στους δυνητικούς μνηστήρες. Εξάλλου, το Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι μεταξύ των 19 που είχαν εμφανιστεί στο market test ήταν η πασίγνωστη Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη με έδρα την Νέα Υόρκη και υπό διαχείριση κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια, ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, με κεφάλαια 220 δισ δολ, αλλά και το γαλλικό fund Ardian, ένα από τα πιο δυναμικά στην Ευρώπη, με συμμετοχές σε πάνω από 150 εταιρείες και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 100 δισ δολάρια.

«Θωρακίζει» τα δικαιώματα μειοψηφίας

Στο δια ταύτα και ακριβώς για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός ο διαγωνισμός, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να «θωρακίσει» τα δικαιώματα μειοψηφίας που θα συνοδεύουν την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με δεσμεύσεις ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής δεν θα συναντήσει εμπόδια στην λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα. Αν και ο αυριανός κάτοχος του 49% της θυγατρικής της στα δίκτυα δεν θα έχει τόσο ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας όσο η State Grid στον ΑΔΜΗΕ - στον ΔΕΔΔΗΕ το μάνατζμεντ παραμένει στην ΔΕΗ -εντούτοις συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας θα του παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι ο βασικός μέτοχος δεν θα του κάνει τη ζωή δύσκολη σε μείζονος σημασίας ζητήματα, παρά θα υπάρχει μια σχετική ευελιξία.

Γιατί 49%

Σημειωτέον ότι κάποιες αρχικές σκέψεις ακόμη και στην ίδια τη ΔΕΗ έκλιναν προς την άποψη να διατεθεί σε αυτή τη φάση, μετοχικό ποσοστό του ΔΕΔΔΗΕ, μικρότερο του 49% και σε μια επόμενη, το υπόλοιπο. Στην λογική αυτή είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να διατεθεί, για παράδειγμα, άμεσα ένα 30% και μελλοντικά το υπόλοιπο 19% σε μια ενδεχομένως καλύτερη επενδυτικά συγκυρία, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη τιμή.

Η ιδέα απορρίφθηκε γρήγορα για τον απλούστατο λόγο ότι τα δικαιώματα μειοψηφίας δίδονται άπαξ. Εφόσον η ΔΕΗ πωλούσε τώρα ποσοστό της θυγατρικής της μαζί με τα δικαιώματα μειοψηφίας, μελλοντικά, δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, όταν θα αποφάσιζε να διαθέσει το υπόλοιπο ποσοστό. Αυτό θα ήταν εκ των πραγμάτων «ορφανό» από δικαιωματα μειοψηφίας, άρα η ΔΕΗ θα διέτρεχε τον κίνδυνο είτε να το πουλήσει σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, είτε να της μείνει στα χέρια.

Τα παραπάνω συνέβαλαν στην τελική απόφαση για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, εταιρείας με ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB- regulated asset base) πάνω από 3 δισ ευρώ, με δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, 5.800 άτομα προσωπικό και τελικούς πελάτες που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια. Δηλαδή μια εταιρεία που καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 ΤWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3.926 MW.

Σημειωτέον ότι τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ακόμη στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Κάποια στιγμή πρέπει να μεταφερθούν στην θυγατρική της. Κίνηση την οποία θα κάνει η ΔΕΗ, αφού πρώτα προχωρήσει η υπόθεση της εξαγοράς.

energypress.gr