Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η Εκποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κάτω από 5 δις, αποτελεί Σκάνδαλο για την κυβέρνηση που θα το πράξει.

 


Γράφει ο ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

(Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ  - Πρόεδρος Τ.Ε. ΠΑΤΡΩΝ -ΑΙΓΙΟ)

 Είναι γνωστό ότι, τόσο η Πανδημία όσο και η πρόσφατη καταιγίδα «ΜΗΔΕΙΑ» ανέδειξαν, παθογένειες και ελλείψεις που χρόνια τώρα είχαμε αποκρύψει.

Με αφορμή της δημοσιότητας και της αναζήτησης ευθυνών, σχετικά με τις ώρες που χιλιάδες οικογένειες έμεινα στο σκοτάδι, λόγω κατάρρευσης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από την πτώση των δέντρων, μου έδωσε την αφορμή να αναδείξω την αξία, τόσο του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων προς τον όμιλο ΔΕΗ.

          Προσωπικά δεν θα σταθώ στην αναζήτηση των υπευθύνων για την κοπή των δέντρων, μεταξύ Δήμου ΔΕΔΔΗΕ και Δασαρχείου. Ας το πράξουν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι.

          Ως ενεργός πολίτης πρώτα αλλά και ως συνδικαλιστής, αναρωτιέμαι καταρχήν εάν τα σπίτια φύτρωσαν στο δάσος ή τον τριάντα μέτρων πεύκα είναι μια νέα ποικιλία όπου αναπτύσσεται και μεγαλώνει σε χρόνο ρεκόρ.   

          Σίγουρα οι κάτοικοι των περιοχών έχουν απόλυτο δίκιο να θέλουν την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση. Να μην ζουν στο σκοτάδι για ώρες.

          Σίγουρα, ακόμη και ο γνωστός Νεοφιλελεύθερος τέως Υπουργός κ. Στέφανος Μάνος κατανόησε, στις εβδομήντα ώρες που έζησε στο σκοτάδι, το δικαίωμα στην πρόσβαση του Κοινωνικού Αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε οικογένεια. Κατάλαβε πιθανόν, είτε στην Άνοιξη είτε στα Νταμάρια της Δραπετσώνας, ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης όλοι θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.

          Θα ήθελα όμως να σταθώ, στο γεγονός της υπογειοποίησης των δικτύων, όχι γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά για το μήκος του που αναλύθηκε  δημοσιογραφικά και το κόστος.

Όλοι αναφέρθηκαν ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στη Μέση και Χαμηλή Τάση ανέρχεται σε 240.000 χιλιόμετρα, έξι φορές δηλαδή της περιμέτρου της Γής στον Ισημερινό που είναι 40.075 χιλιόμετρα. Αναφέρθηκαν επίσης για το κόστος κατασκευής του δικτύου υπόγειο που ανέρχεται περίπου στα 20 δις, όταν η επιλογή του εναερίου είναι μειωμένο στο ¼ περίπου.

Δηλαδή αναγνωρίστηκε απ’ όλους, ότι η αξία του ΔΕΔΔΗΕ που σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ανέρχεται πολύ πάνω των 5 δις ευρώ, πιθανόν να αγγίζει τα 10 δις, γιατί δεν έχουν υπολογιστεί άλλα πάγια στοιχεία και η υπεραξία του.

Ελπίζω, να μην δούμε προσφορές για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που να αποδεικνύει Εθνικό Σκάνδαλο και Ξεπούλημα, όπως διαχρονικά πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί.     

Εκτός των παραπάνω θα ήθελα και να σταθώ, στην δήλωση του εκ’ μεταγραφής Υπουργού Προστασίας του πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την μη πρόσληψη προσωπικού στον ΔΕΔΔΗΕ, για να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές.

Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του και τον θεσμικό του ρόλο, δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχει διαβάσει, τόσο τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης του ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ), όσο και το μισθολογικό κόστος των νέων εργαζομένων στην επιχείρηση.

Προς ενημέρωση όλων και προπάντων του Υπουργού, κάθε νέος εργαζόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ, το κόστος στην επιχείρηση ανέρχεται περίπου, και ανάλογα την κατηγορία, στα 950€, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν περίπου τα 750€.

Ο ΔΕΔΔΗΕ από την έλλειψη προσωπικού, εκτός της απώλεια της τεχνογνωσίας, αναγκάζεται για την υλοποίηση των έργων και των δραστηριοτήτων του, να προβαίνει στην σύναψη εργολαβιών όπου καταβάλει μεγαλύτερο κόστος, από το να έχει μόνιμο προσωπικό.

Η μόνη διαφορά ότι στους κατατεθειμένους ισολογισμούς, το κόστος για τους μόνιμους Υπαλλήλους αυτά τα ποσά αναγράφονται ως Δαπάνη Μισθοδοσίας, ενώ για τις εργασίες του Εργολάβου ως επενδύσεις.

Και οι δαπάνες μισθοδοσίας για τους Νεοφιλελεύθερους, αποτελεί αριθμό προς εξαφάνιση και όχι ανθρώπινες ανάγκες και οικογενειακός προϋπολογισμός.             

 

  

Με εκτίμηση

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Πρόεδρος Τ.Ε. ΠΑΤΡΩΝ -ΑΙΓΙΟΥ