Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Σκρέκας: Με ταχείς ρυθμούς για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά, δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας


Χάρης Αποσπόρης

Με ανεβασμένη ταχύτητα επιδιώκει να κινηθεί το ΥΠΕΝ προκειμένου να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος της χώρας μας στα υπεράκτια αιολικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις όχι μόνο για τα υπεράκτια αιολικά, αλλά και για την αποθήκευση, πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή το φετινό Ιούνιο.

Όπως δήλωσε σήμερα σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός, Κ. Σκρέκας, η "Μήδεια" έδειξε πρόσφατα ότι έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν και με τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει παρουσιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, τη στιγμή που στη χώρα μας οι επενδύσεις εστιάζονται κυρίως σε φ/β και χερσαία αιολικά. Εντούτοις, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρόλο που οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο οτι η τεχνολογία έχει ωριμάσει. 

Βάσει των κατευθύνσεων της Κομισιόν, η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Στόχος του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, αλλά και άλλες χώρες. 

Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε ως σοβαρή μελέτη αυτή που προετοίμασε η ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά, η οποία θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο. "Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο σε σχέση με Ευρώπη και οι αποφάσεις από εδώ και πέρα θα έχουν γνώμονα τη συντόμευση", τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, θα δοθεί βάρος για πιλοτικά έργα που θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν. 

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, μέσω σοβαρών επενδύσεων που με βάση τα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης των διαχειριστών υπολογίζονται σε 3,5 δις. ευρώ. "Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα", δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, ο υπουργός θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ. Και σε αυτό το κομμάτι το υπουργείο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε τον Ιουνιο του 2021 να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά του, ο Νορβηγός πρέσβης, Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν, δήλωσε ότι τώρα είναι ο καιρός για να μετατρέψει η Ελλάδα το υπεράκτιο δυναμικό σε επενδύσεις. Σε αυτά τα πλαίσια σχεδιάζεται και ένα επενδυτικό σεμινάριο στο Όσλο για ενημέρωση των επιχειρήσεων του κλάδου. "Η Ελλάδα και η Νορβηγία είναι παραδοσιακά ναυτικά έθνη που τώρα εξερευνούν τις θάλασσες για την ενέργεια που μπορούν να προσφέρουν", κατέληξε.

 energypress.gr