Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΔΔΗΕ: Η Μήδεια «ξυπνάει» το project των έξυπνων μετρητών και της ψηφιοποίησης - Επενδύσεις για υπογειοποίηση


Κωνσταντίνος Φιλίππου

Οι 1.000 πτώσεις δέντρων στις εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας άνοιξε το θέμα της υπογειοποίησης του δικτύου διανμής αλλά και συνολικά των έργων για την ενίσχυση, ανακαίνιση και βελτίωση της ποιότητάς του.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι επενδύσεις στα λεγόμενα «έργα επαναληπτικού χαρακτήρα» που εκτός των προαναφερόμενων αφορούν και στις συνδέσεις και τις παραλλαγές, έχουν μειωθεί δραματικά. Από τα περίπου 280 εκ. ευρώ το 2012 έπεσαν στα 123 εκ. ευρώ το 2017 και 2018 για να ανακάμψουν το 2019 στα 135 εκ. και το 2020 να προβλέπονται στα 178 εκ. ευρώ. Η αρνητική τροχιά της ΔΕΗ

είχε ως αποτέλεσμα το ψαλίδισμα των επενδύσεων αυτών από τη θυγατρική της, τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε αργά χθες βράδυ αναφερόμενος στην κατάσταση του δικτύου, εδικά στη διανομή ρεύματος, ότι «δέκα χρόνια κρίσης στην Ελλάδα έφεραν τις σχετικές υποδομές λίγο πίσω», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε εντάξει 200 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για υπογειοποιήσεις καλωδίων».

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε χθες, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτύου της χώρας, και προβλέπει επενδύσεις 3.5 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ήτοι 400 εκατ. Ευρώ ετησίως σε έργα αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης ότι ένας από τους 4 βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ψηφιοποίησης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με στόχο την βέλτιση λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Έξυπνοι μετρητές

Ως πρώτης γραμμής προτεραιότητα θεωρείται η υλοποίηση του έργου ύψους 800 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση των 7,4 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε η «Μήδεια» στο δίκτυο διανομής.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ομίλου, οι έξυπνοι μετρητές έχουν αμφίδρομη επικοινωνία με τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα ο τελευταίος να γνωρίζει πότε η παροχή ρεύματος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα όταν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η διασύνδεση των νέων ρολογιών με το Κέντρο Τηλεμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ, θα δώσει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίζει σε όλο το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τις βλάβες κι έτσι η επέμβαση για την αποκατάσταση τους να γίνεται ταχύτερα. Ο ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα θα βλέπει… απευθείας τις διακοπές ηλεκτροδότησης ή την πτώση τάσης σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος ηλεκτροδότησης (χαμηλή τάση).

Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο, με τις σχετικές αποφάσεις για το αν ο διαγωνισμός θα γίνει μαζικά ή κατά ομάδες για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος να λαμβάνονται το καλοκαίρι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις προθέσεις του Διαχειριστή είναι να αναλάβουν δύο με τρεις εταιρίες το έργο της αποψίλωσης και της εγκατάστασης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός.

Επενδύσεις για κλιματική αλλαγή

Το νέο πενταετές πλάνο του Διαχειριστή, προβλέπει μεταξύ άλλων επενδύσεις ετησίως της τάξης των 60 εκ. ευρώ για μία νέα κατηγορία έργων. Πρόκειται για εκείνα που αφορούν την προστασία του δικτύου από την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή αλλαγή όδευσης υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς από δασικές περιοχές ή η αντιπυρική τους προστασία. Αυτά προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2022 και να καταλήξουν το 2025. 

https://energypress.gr