Σκόπιμη και αναγκαία χαρακτηρίζουν την ρύθμιση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι εταιρείες ΔΕΗ, Protergia και Ήρων, με κοινή επιστολή τους στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε για το θέμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ταυτόχρονα, τονίζουν την σημασία μιας "ελεγχόμενης
Η ίδια η «προϊστορία» του ζητήματος και η βαρύνουσα σημασία που έχει για την βιωσιμότητα της αγοράς προμήθειας συνολικά, υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης ενός αποτελεσματικού μηχανισμού, ο οποίος θα προστατεύει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους προμηθευτές, αποτρέποντας η συμπεριφορά της μιας μεριάς να αποβαίνει σε βάρος της άλλης και μάλιστα με συστηματικό τρόπο.
Εξετάζοντας τα προτεινόμενα μέτρα, οι τρεις εταιρείες προμήθειας εκτιμούν πως είναι απαραίτητος ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που θα αποθαρρύνει/αποτρέπει την αλλαγή προμηθευτή στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την σημασία να ληφθεί υπόψη στην διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου η αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή ερμηνεύτηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα λειτουργήσει ως «χαλινάρι» στην αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά, χωρίς ταυτόχρονα να περιορίζει υπέρμετρα την ελευθερία του πελάτη, όπως αναφέρεται.
Με θετικό πρόσημο, επίσης, οι εταιρείες προμήθειας υποδέχονται το μέτρο της ειδοποίησης από τον παλαιό προμηθευτή προς τον νέο για ύπαρξη ληξιπρόθεσμων, μη διακανονισμών οφειλών με την μορφή ενός debt flag. Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, μια τέτοια πρόβλεψη θα βοηθήσει «ακόμα και για περιπτώσεις αλλαγής προμηθευτή με διαφορετικό ΑΦΜ, θα συμβάλει στη διαφάνεια των συναλλαγών και στη διευκόλυνση του ελέγχου από τον νέο προμηθευτή της φερεγγυότητας του πελάτη».
Ταυτόχρονα, θεωρούν σκόπιμη και αναγκαία τη θέσπιση ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ο παλαιός προμηθευτής θα δικαιούται να υποβάλει εντολή απενεργοποίησης, ακόμα και μετά την αλλαγή προμηθευτή, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος αυτών και την αρχή της αναλογικότητας.
Τέλος, δεν παραλείπουν να τονίσουν την σημασία γοργής εφαρμογής του νέου πλαισίου, μιας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Δείτε στο Energy Review 2020 (μήνα Φεβρουάριο) τις εξελίξεις που μεσολάβησαν το προηγούμενο έτος για το ζήτημα της αλλαγής προμηθευτή.