Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΔΕΗ: Το απρόσμενο δώρο από τον Ταγίπ Ερντογάν

 



Δεκαοκτώ μήνες που ο Γιώργος Στάσσης βρίσκεται στο τιμόνι της ΔΕΗ, όποιος στόχος επετεύχθη. Σε λίγες μέρες η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα ανακοινώσει περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ κέρδη προ φόρων. Το 2018 η εταιρεία είχε εμφανίσει ζημιές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Χωρίς να έχει επενδυτική βαθμίδα, η ίδια και η χώρα δανείστηκε με ελκυστικό για τα δεδομένα των συνθηκών με 3,78% 750 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής έφυγε από τα ιστορικά χαμηλά του 1,5 ευρώ, στα όρια των 9,2 ευρώ. Υπογράφτηκε συλλογική σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, αναγνωρίζουν ότι επιλύθηκαν εκκρεμότητες από το… 1995.

Τώρα και μέχρι το τέλος Απριλίου μπαίνει το επόμενο στοίχημα: Η μετοχή της ΔΕΗ να «σφηνωθεί» στα μόνιτορ των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων και των μεγάλων οίκων και funds του εξωτερικού. Πως θα γίνει αυτό; Με το να ενταχθεί στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI) στην αναδιάρθρωση που θα λάβει χώρα στο τέλος Μαΐου. Από τη χρηματιστηριακή απαξίωση επί ΣΥΡΙΖΑ που η διοίκησή της προσκαλούνταν στα διεθνή roadshows και αντ’ αυτής εκπροσωπείτο από τον… αρχιλογιστή της Επιχείρησης, η ΔΕΗ με την κεφαλαιοποίηση των 2,06 δισ. ευρώ, μπορεί να κάνει όνειρα για να συμπεριληφθεί στον MSCI Greece. Οι πιθανότητες εισαγωγής είναι συντριπτικές. Αν η αποτίμηση της ΔΕΗ μέσα στις επόμενες 40 μέρες ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ και η τιμή της μετοχής αγγίξει τα 10 ευρώ (σ.σ. πάνω από 14 ευρώ είναι η τιμή στόχος των ξένων οίκων), είναι ισχυρότατη η προοπτική εισόδου της.

Το κριτήριο εισαγωγής μίας εταιρείας στον MSCI είναι να έχει αποτίμηση 1 δισ. δολάρια, αφαιρουμένου του ποσοστού που έχουν οι βασικοί μέτοχοι, εν προκειμένω το ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το 51%, αλλά και των ιδίων μετοχών. Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών δεν υπάρχει παρά μόνο η πλειοψηφία του Δημοσίου. Ούτως ή άλλως λοιπόν, πληροί τα κριτήρια, αφού αφαιρουμένου του ποσοστού, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται περί το 1,6 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα η είσοδος της μετοχής είναι συνάρτηση του τι θα γίνει παράλληλα σε άλλες αγορές μετοχές των οποίων βρίσκονται στον MSCI. Και μία από αυτές είναι η τουρκική. Οι νομισματικές περιπέτειες της Τουρκίας οδήγησαν στο γκρέμισμα της λίρας, που έφτασε να στοιχίζει ένα δολάριο… 11 λίρες, αλλά και στη βύθιση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Τη ΔΕΗ ενδιαφέρει το τελευταίο. Όσο πιο πολύ υποχωρούν οι μετοχές στην αγορά της Τουρκίας, τόσο πιο πολύ χάνουν σε αξία οι μετοχές που βρίσκονται στον τουρκικό MSCI. Από τις 10 μετοχές που βρίσκονται στον τουρκικό δείκτη, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να μείνουν οι οκτώ ή οι επτά. Αυτό θα απελευθερώσει κεφάλαια για την τοποθέτησή τους σε ελληνικά μετοχικά assets και βεβαίως τη ΔΕΗ.

www.powergame.gr