Παρά τη συνεχιζόμενη επιμονή των πολιτικών ότι η ασφάλεια εφοδιασμού, η ισορροπία και η αξιοπιστία καυσίμου, που προσφέρει το κάρβουνο στο σύστημα ηλεκτρισμού, μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, αυξάνονται διαρκώς τα στοιχεία που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Σε πολιτείες και δίκτυα στις ΗΠΑ τα μπλακάουτ, τα παρ' ολίγον μπλακάουτ και οι ανησυχητικές προειδοποιήσεις έχουν γίνει πολύ συχνές. Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στην Καλιφόρνια ενίσχυσαν τις προσπάθειες για αποπομπή του τοπικού κυβερνήτη. Το Τέξας σκοντάφτει διαρκώς απ' τη μια κρίση στην άλλη με παρ' ολίγον μπλακάουτ και έλλειψη ισχύος. Οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς, από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες μέχρι τη Νέα Αγγλία στον Ατλαντικό προειδοποιούν όλο και πιο συχνά για αύξηση κρίσεων ασφάλειας εφοδιασμού.
Η απομάκρυνση της ηλεκτροπαραγωγής από την παροχή φορτίου βάσης δημιουργεί τις ίδιες προκλήσεις στο εξωτερικό: το δίκτυο της Βρετανίας απειλείται με μπλακάουτ και η Ιαπωνία απλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει την αύξηση ζήτησης ηλεκτρισμού.
Νωρίτερα αυτό το χειμώνα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία αυξήθηκαν στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών εν μέσω ενός κύματος ψύχους και μιας κρίσης στο εισαγόμενο LNG, αυξάνοντας τους φόβους για διακοπή ρεύματος. Οι εταιρείες ενέργειας παρακαλούσαν τους καταναλωτές να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρισμού, καθώς σε κάποια μέρη της χώρας το ηλεκτρικό σύστημα έφτασε το 99% της μέγιστης δυναμικότητάς του.
Η κρίση ισχύος της Ιαπωνίας ήρθε μόλις δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής της να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Ενώ η αύξηση των τιμών του LNG έλαβε μεγάλο μέρος της προσοχής κατά τη διάρκεια της κρίσης, η παραγωγή από ηλιακά συστήματα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή ακριβώς όταν χρειαζόταν περισσότερο.
Ο αγώνας της Ιαπωνίας για τη διαχείριση του δικτύου και η στροφή προς μεγαλύτερη εξάρτηση από διαλείπουσες πηγές ισχύος εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Τέσσερις φορές στη διάρκεια του χειμώνα ο διαχειριστής δικτύου της Βρετανίας προειδοποίησε ότι το περιθώριο ισχύος, που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, είναι πολύ μικρό. Η ταχεία μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μειονέκτημα ...
Ενώ η ανάπτυξη "Α"ΠΕ επιταχύνεται, οι πολιτείες των ΗΠΑ και τα κράτη που απομακρύνονται από την ασφάλεια της παραγωγής φορτίου βάσης έχουν προβλήματα. Η πάλη της Γερμανίας με πηγές ηλεκτροδότησης που εξαρτώνται από τον καιρό και η Energiewende της έχουν μύθος. Οι περίοδοι χωρίς άνεμο, οι "dunkelflauten", όπως αποκαλούν οι Γερμανοί τις περιόδους "μη συνεργαζόμενου καιρού", κατά τις οποίες η ηλιακή και η αιολική παραγωγή καταρρέουν, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Όπως είπε ένας βουλευτής της Καλιφόρνια το περασμένο καλοκαίρι, σε μια ακρόαση σχετικά με τις εκεί διακοπές ρεύματος, "σήμερα έχουμε ένα δίκτυο που είναι όλο και πιο ακριβό, αναξιόπιστο και μη διαθέσιμο όταν οι άνθρωποι της Καλιφόρνιας το χρειάζονται περισσότερο". Θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στους πολίτες του Τέξας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας ή της Γερμανίας.
Με την οικονομική ανάκαμψη στην κορυφή της ατζέντας, η αναγνώριση και η καλύτερη εκτίμηση των δυνατοτήτων του ενεργειακού μείγματος και του δικτύου που έχουμε θα ήταν ένα πολύτιμο πρώτο βήμα για τη χάραξη μιας υπεύθυνης ενεργειακής πορείας προς τα εμπρός, που μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της ανάκαμψης και όχι σε κίνδυνο. Οι Αμερικανοί θέλουν ένα οικονομικά προσιτό κι αξιόπιστο ηλεκτρικό σύστημα. Ο υφιστάμενος στόλος εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο συνεχίζει να διαδραματίζει ένα μη αναγνωρισμένο, αλλά ουσιαστικό ρόλο στην παροχή του συστήματος αυτού.
"Increasingly Expensive, Unreliable and Unavailable" (Ολοένα και πιο ακριβό, χωρίς αξιοπιστία και χωρίς διαθεσιμότητα) είναι ο τίτλος κύριου άρθρου, που εμφανίστηκε σε περιοδικό των ΗΠΑ στα μέσα Φεβρουαρίου. Κάθε ομοιότητα με όσα συμβαίνουν και στη χώρα μας, μόνο τυχαία δεν είναι!