Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Με τροπολογία στη Βουλή δίνεται παράταση ταρίφας στα «μικρά» φωτοβολταϊκά – 10μηνη παράταση και σε έργα ΑΠΕ από διαγωνισμό

 

Θοδωρής Παναγούλης

Ειλημμένη είναι η απόφαση του ΥΠΕΝ να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση τόσο «μικρών» φωτοβολταϊκών που κατακυρώνουν ταρίφα εκτός δημοπρασιών, όσο και έργων ΑΠΕ τα οποία έχουν «κλειδώσει» τιμές αναφοράς σε διαγωνισμούς. Σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές του υπουργείου, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το μόνο που εκκρεμεί είναι το πότε η τροπολογία θα «πάρει τον δρόμο» για το Κοινοβούλιο, αφού το ιδανικό θα ήταν να εισαχθεί σε ένα προς ψήφιση σχέδιο νόμου με σχετικά συναφές αντικείμενο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, διαβεβαιώνουν πως η ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 30ής Απριλίου για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά. Επομένως, αν στενέψουν τα χρονικά περιθώρια, τότε θα κατατεθεί ακόμη και σε κάποιο νομοσχέδιο με το οποίο δεν θα έχει καμία συνάφεια.

Όσον αφορά τις παρατάσεις που θα δοθούν, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στο σχέδιο που εξεταζόταν αρχικά. Επομένως, όπως είχε γράψει το energypress, με την τροπολογία θα δοθεί 6μηνη παράταση για το «κλείδωμα» από φωτοβολταϊκά έργα εκτός διαγωνισμών ταρίφας στις τρέχουσες τιμές. Επίσης, θα επεκταθεί κατά 10 μήνες η διορία εντός της οποίας θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία τα έργα ΑΠΕ από διαγωνισμούς, ώστε να μην χάσουν την τιμή αναφοράς που «κλείδωσαν» στις δημοπρασίες.

Όσον αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά ιδιωτών, αυτό σημαίνει πως με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως τις 30 Οκτωβρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να κατακυρώσουν την υφιστάμενη τιμή αναφοράς των 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, όσα «μικρά» φωτοβολταϊκά κοινοτήτων ολοκληρωθούν έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα «κλειδώσουν» την τρέουσα ταρίφα των 68,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η χορήγηση των παρατάσεων, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, έρχεται να αντισταθμίσει καθυστερήσεις που οφείλονται στην πανδημία, και επομένως βρίσκονται εκτός την «σφαίρας ευθύνης» των επενδυτών. Τέτοια προβλήματα ξεκινούν από τις καθυστερήσεις στην παραλαβή του εξοπλισμού, και φτάνουν μέχρι τη δυσκολία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής.

 energypress.gr