Η εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και υποψήφιων επενδυτών, για τον βαθμό αποφασιστικού λόγου και ρόλου που θα αποκτήσουν οι δεύτεροι στα τεκταινόμενα του ΔΕΔΔΗΕ, εκτιμάται ότι θα επιδράσει σημαντικά στην ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day,gr, βούληση της ΔΕH είναι να έχει ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, κάτι το οποίο πρόθεση είναι να αποτυπωθεί στην τελική συμφωνία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πώς εννοεί η ΔΕH τα δικαιώματα αυτά. Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί σήμερα να αναμένεται η δημοσιοποίηση της short list των επενδυτών που θα εισέλθουν στην τελική ευθεία της κούρσας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όμως, για την έκβαση του εγχειρήματος διατυπώνονται ακόμη ερωτήματα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕH θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα αυτό και θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις με το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.
Εξαρχής, η ΔEΗ είχε εκφράσει, και δημόσια, τη βούληση της να μην έχει ο εν δυνάμει ιδιώτης εταίρος που θα μπει στον ΔΕΔΔΗΕ είτε το μάνατζμεντ, είτε δικαίωμα εκπροσώπησης στη διοίκηση. Το γεγονός αυτό φέρεται να αποθάρρυνε τη συμμετοχή στον εν εξελίξει διαγωνισμό Διαχειριστών Δικτύων από την Ευρώπη, όπως θα ανέμενε εύλογα κανείς. Έτσι, προσήλθαν τελικά εννέα επενδυτικά Funds και δύο κινέζικα σχήματα. Τα τελευταία αναμένεται να αποκλειστούν λόγω ασυμβατότητας, γιατί έχουν κοινό μέτοχο (κινέζικο δημόσιο) με την State Grid, εταίρο του ΑΔΜΗΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή τα Funds, επιδιώκουν κι αυτά να έχουν ρόλο στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, δεδομένου ότι το τίμημα της εξαγοράς του 49% θεωρείται υψηλό και υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. Όμως, το πλάνο της ΔΕH συνοψίζεται σε μία φράση: “ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να δείξει εμπιστοσύνη στον ΔΕΔΔΗΕ και τις προοπτικές του”. Τυχόν διάσταση απόψεων επ' αυτού, μεταξύ του μετόχου του ΔΕΔΔΗΕ και των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ενδέχεται να επηρεάσει και την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ένα άλλο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι η μεταφορά των Παγίων του Δικτύου της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος σήμερα περιορίζεται στη διαχείριση τους. Η ΔΕH έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και επιλεγεί ο επενδυτής. Η καταβολή του τιμήματος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνεπώς, θα συμφωνηθεί να καταβληθεί μετά την ανάδειξη του επενδυτή ή με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των Παγίων στον Διαχειριστή; Πρόκειται για μια διαδικασία διόλου απλή, όπως επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες και αν δεν περαιωθεί δεν μπορεί να μιλά κανείς με βεβαιότητα για πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ.
Σημαντικές επενδύσεις
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκπονήσει Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου ως το 2028,
συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 3 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει έργα
αναβάθμισης των υπηρεσιών προς του χρήστες, βελτίωση της οικονομικής
αποδοτικότητας και της ασφάλειας λειτουργίας του Δικτύου, καθώς και
κρίσιμα έργα εκσυγχρονισμού.
Εμβληματικά έργα του πλάνου αυτού
θεωρούνται, η υπογειοποίηση του Δικτύου και οι Έξυπνοι Μετρητές, τα
οποία μάλιστα έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Εθνικό Σχέδιο
Ανάπτυξης. Αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι σχετικές συζητήσεις,
για την υπογειοποίηση προβλέπεται να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
περί τα 130 εκατ. ευρώ και για τους Έξυπνους Μετρητές 200 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο, λοιπόν, το υψηλό κόστος του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΔΔΗΕ, το ερώτημα που διατυπώνεται είναι κατά πόσο η πορεία του θα μπορούσε να συναρτηθεί με την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή. Με το σκεπτικό ότι ο υποψήφιος επενδυτής που θα κληθεί να βάλει χρήματα στην εταιρία ενδεχομένως να ενδιαφερόταν να έχει άποψη για τα έργα που προγραμματίζονται. Επ' αυτού, αρμόδιες πηγές τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζεται η εξέλιξη του προγράμματος από την ιδιωτικοποίηση, με δεδομένο ότι έχει κοινοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα αυτό και ο υποψήφιος επενδυτής θα έχει πλήρη πρόσβαση στο business plan του Διαχειριστή.