Με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2021 που προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα να έχει παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, άγνωστο παραμένει πότε θα καταστεί εφικτό να εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η απόφαση διανομής για τον ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά την πρώτη ρυθμιστική περίοδο, δηλαδή την τετραετία 2021-2024.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ δεν έχει λάβει από το Διαχειριστή τα πλήρη (και απαραίτητα) στοιχεία για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την πρώτη αυτή περίοδο, παρότι η σχετική συζήτηση άρχισε νωρίς.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ληφθεί η σχετική ρυθμιστική απόφαση, η οποία είναι βεβαίως σημαντική και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αφού αφορά κομβικά θέματα όπως το extra wacc για κάποια έργα, αλλά και το Opex, Capex κ.λπ. Η απόφαση, άλλωστε, θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.
Έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου Διανομής, αλλά και για το wacc.
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δύο ρυθμιστικές περιόδους 2021-2024 και 2025-2028, γεγονός που δίνει στους υποψήφιους μνηστήρες μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ορατότητα για την αποδοτικότητα της επένδυσης.
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στους επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση η δυνατότητα πρόσβασης στο virtual data room του ΔΕΔΔΗΕ, για να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία για την οικονομική κατάσταη του Διαχειριστή.
Στη δεύτερη αυτή φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) πριν κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα θα υπάρξουν επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ (που είναι ο πωλητής) με τα στελέχη των εταιρειών που βρίσκονταο στο «παιχνίδι», προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το management, τη συμμετοχή του μετόχου μειοψηφίας, τη διοίκηση κ.λπ.
Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν ισχυρά δικαιώματα για το στρατηγικό μέτοχο μειοψηφίας, καθώς σε κρίσιμα ζητήματα, επιβάλλεται να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του Δημοσίου – στο οποίο και παραμένει το μάνατζμεντ- με τον ιδιώτη επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στο energypress αρμόδιες πηγές, τα δικαιώματα του ιδιώτη επενδυτή δεν θα προσομοιάζουν με εκείνα της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να τρέξουν οι διαδικασίες κατά το δυνατόν γρηγορότερα, έτσι ώστε το αργότερο το Σεπτέμβριο να μπεί στη διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.