Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στα τιμολόγια ρεύματος καθώς οι προμηθευτές έχουν ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες που συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση.
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται νέα σημαντική άνοδος του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η οποία συνδυάζεται και με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου αλλά και με την αυξημένη λόγω της εποχής ζήτηση για ρεύμα.
Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, χωρίς οι προμηθευτές να μπορούν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη.
Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσίασε πακέτο τεσσάρων προτάσεων για τη συγκράτηση του κόστους για τους τελικούς καταναλωτές καθώς επίσης και για την καλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκαν τα εξής:
Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς, καθώς η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι οι προσφορές που κάνουν οι πάροχοι για δωρεάν ή χαμηλά πάγια προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σύγκριση.
Επιβολή πλαφόν 30% στις ρήτρες Οριακής Τιμής του Συστήματος. Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, η αύξηση που θα μπορεί να επιβληθεί στα τιμολόγια από την ενεργοποίηση των ρητρών δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 30%
Κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης ενός πελάτη, με στόχο να τονωθεί η κινητικότητα των πελατών
Τριμηνιαίος έλεγχος στις τιμές των προμηθευτών. Η ΡΑΕ επιδιώκει να εντοπίσει περιπτώσεις προμηθευτών που έχουν διαμορφώσει τιμολόγια κάτω του κόστους, ιδίως στις περιπτώσεις εταιρειών που διαφημίζουν δωρεάν παροχή ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες.
Οι προτάσεις αυτές της ΡΑΕ πάντως δεν έγιναν δεκτές χωρίς αντιδράσεις από τους προμηθευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες θεωρούν πως η ενδεχόμενη εφαρμογή του πακέτου προτάσεων του Ρυθμιστή θα οδηγήσει σε περιορισμό του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών.
Παράλληλα η τυποποίηση των λογαριασμών που ουσιαστικά προτείνει ο Ρυθμιστής δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας για χαμηλότερες τιμές, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόταση για τα πάγια.
Τέλος σε ό,τι αφορά στην πρόταση για επιβολή πλαφόν 30% στις αυξήσεις από την ενεργοποίηση των ρητρών, οι εταιρείες προμήθειας επισημαίνουν ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά και το ενεργειακό χρηματιστήριο δεν προσφέρουν δυνατότητες αντιστάθμισης του κόστους και κατά συνέπεια η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε δύσκολη θέση κυρίως τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον ανταγωνισμό στην αγορά της προμήθειας.