Από το μακρινό 2014 έχουν ξεκινήσει οι οργανωμένες προσπάθειες για την αντικατάσταση των 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ και την τοποθέτηση των περίφημων «έξυπνων μετρητών».
Ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο ΔΔ-207 και αφορούσε το «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων». Επί της ουσίας ήταν η πιλοτική εφαρμογή για 200.000 συνδέσεις με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο θα έκρινε πολλά για τη συνέχεια, δηλαδή τεχνικές προδιαγραφές, σύστημα μετάδοσης των δεδομένων κ.ά., για το μεγάλο «πακέτο» του 1 δισ. ευρώ που θα ακολουθούσε.
Για αυτό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μνηστήρων χτύπησε «κόκκινο», με αποτέλεσμα να υπάρξει μπαράζ ενστάσεων, προσφυγών, αναβολών και συμπληρωμάτων της διακήρυξης.
Έτσι ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το φθινόπωρο του 2015, η υπόθεση κόλλησε στο ΣτΕ, με συνέπεια να φτάσουμε το 2018 και ακόμη να αναζητείται φόρμουλα για τον πιλοτικό διαγωνισμό και ενώ τα περιθώρια για την προσαρμογή της χώρας στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, ήταν ασφυκτικά.
Παρόλα αυτά, το μόνο βήμα που έγινε ήταν ανεξάρτητο από το συγκεκριμένο διαγωνισμό και αφορούσε την προμήθεια 224.000 έξυπνων μετρητών, που ο ΔEΔΔHE παρέλαβε με σκοπό την τοποθέτησή τους σε νέες συνδέσεις και σε αντικατάσταση αναλογικών ρολογιών. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που έγινε εκείνη την περίοδο επικράτησαν δύο κινεζικοί όμιλοι, σε συνεργασία με τους Έλληνες partners τους. Tην προμήθεια των τριφασικών μετρητών ανέλαβε η Holley Technology, που κατατάσσεται στους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους της Kίνας, αλλά εδρεύει στη M. Bρετανία, ενώ είναι από τους βασικούς προμηθευτές της China State Grid, -δηλαδή του κινεζικού κολοσσού που μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στον AΔMHE-, και στην Eλλάδα την αντιπροσωπεύει η εταιρία Armet. Tην προμήθεια των μονοφασικών μετρητών ανέλαβε η Shanxi σε συνεργασία με την εταιρία «X. Kωνσταντινίδης».
Στη συνέχεια, ο ΔEΔΔHE προχώρησε στην προκήρυξη εγκατάστασης του νέου Συστήματος Tηλεμέτρησης και Eπεξεργασίας Mετρητικών Δεδομένων (Kύριου και Eφεδρικού) με δυναμικότητα επικοινωνίας 7,5 εκ. μετρητικών σημείων, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος.
Οι «τίτλοι τέλους» και η νέα αφετηρία
Είναι χαρακτηριστικό ότι επίσημα οι τίτλοι τέλους για τον ΔΔ-207 έπεσαν μόλις φέτος τον Μάρτιο με απόφαση του Δ.Σ. του Διαχειριστή, προκειμένου να μπει εκ νέου σε τροχιά το μεγάλο project για το roll out των σημερινών αναλογικών ρολογιών και την τοποθέτηση των “έξυπνων μετρητών”.
Κάτι το οποίο πραγματοποιείται βασισμένο, πλέον, σε δύο πυλώνες.
Αφενός, το project των «έξυπνων μετρητών» συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού περί το 1 δις ευρώ, εντάχθηκε στη λίστα των ενεργειακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω του οποίου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί ένα ποσό της τάξης των 220-280 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ ΔΔ-214 με ενδεικτικό προϋπολογισμό για τις εργασίες αντικατάστασης των αναλογικών μετρητών με «έξυπνους», συνολικού ύψους 380, 51 εκατ. ευρώ και για τις πέντε περιφερειακές διευθύνσεις του Διαχειριστή και ειδικότερα: 129.462.000 ευρώ για τη Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής, 89.066.000 ευρώ για τη Διεύθυνση Περιφ. Μακεδονίας-Θράκης, 71.576.000 για τη Διεύθυνση Περιφ. Πελοποννήσου-Ηπείρου, 44.239.000 ευρώ για τη Διεύθυνση Περιφ. Κεντρικής Ελλάδας και 46.171.000 ευρώ για τη Διεύθυνση Νησιών.
Αφετέρου, το project συναρτάται με τον διαγωνισμό πώλησης ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον 9 ισχυρών σχημάτων. Με άλλα λόγια αποτελεί ένα μέρος της «προίκας» που φέρει η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.
Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια για το roll out θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών μεγάλων διεθνών ομίλων, καθώς και των εγχώριων πρωταγωνιστών της ενεργειακής αγοράς. Έτσι, αυτή τη φορά η τοποθέτηση των smart meters είναι «ορατή» και πιο κοντά από πότε…