Την παράταση στις ώρες λειτουργίας της Μεγαλόπολης 3 επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ, με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η μονάδα, η οποία επιστρατεύτηκε τις προηγούμενες μέρες λόγω αυξημένης ζήτησης και καύσωνα για να ενισχύσει τα φορτία του ηλεκτρικού συστήματος, εξάντλησε από την περασμένη Κυριακή το χρόνο της κατά παρέκκλιση λειτουργίας χωρίς αποθείωση.
Για να παραμείνει επομένως στο σύστημα και να καλύψει πιθανές έκτακτες ενεργειακές ανάγκες, το ΥΠΕΝ πρέπει να θεσμοθετήσει το πλαίσιο που θα λειτουργεί.
Με βάση άλλωστε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που εκδόθηκαν προ διετίας, η διάρκεια λειτουργίας της μονάδας με τις εγκαταστάσεις αποθείωσης εκτός λειτουργίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120 ώρες τον χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η Μεγαλόπολη 3 βρισκόταν παροπλισμένη για εννέα μήνες και επανεντάχθηκε στο σύστημα με την προτροπή του ΑΔΜΗΕ τις προηγούμενες μέρες για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Καθώς τα σημερινά φορτία δεν δικαιολογούν την συνδρομή της στο σύστημα εκτιμάται ότι η απόφαση του ΑΔΜΗΕ να αιτηθεί στο ΥΠΕΝ την παράταση των ωρών λειτουργίας της, συνδέεται με το σοκ που έχουν προκαλέσει το φετινό καλοκαίρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθιστώντας επιτακτικές τις εφεδρείες.
Η Μεγαλόπολη 3 προβλέπεται να επιτελέσει ένα ρόλο back up στις καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες που αποδείχτηκαν και σε αυτή την κρίση πολύτιμες για να κρατηθεί όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας απέναντι στα ρεκόρ ζήτησης και στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ.
Για τις μονάδες 2 και 3 της Μεγαλόπολης υπήρξε το 2019 απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνονταν οι αποφάσεις ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων κατόπιν προσφυγών.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε τότε ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ όφειλαν να συντάξουν νέα ΑΕΠΟ όπως και έγινε το Φθινόπωρο του 2019.
Σε αυτή την απόφαση είχε περιληφθεί και η υποχρέωση της Μεγαλόπολης 3 να μην υπερβαίνει ο χρόνος λειτουργίας της χωρίς αποθείωση τις 120 μέρες.
της Μαριάννας Τζάννε