Μιλάμε – και ορθώς μιλάμε – για ανεργία, αναπτυξιακό έλλειμμα, και έλλειμμα επενδύσεων. Ένας σημαντικός παράγων που διαμορφώνει συνήθως το έλλειμμα επενδύσεων είναι το έλλειμμα κεφαλαίων. Πολλές φορές μάλιστα στις παρέες, αστειευόμαστε με την επικείμενη «άφιξη των επενδυτών».
Στην περιοχή μας υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: Συνταξιοδοτούνται αυτή την τριετία, τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Οι συμπολίτες μας αυτοί, πρόκειται να λάβουν το εφάπαξ που προκύπτει από τις μισθολογικές κρατήσεις δεκαετιών, συν το πριμ αποχώρησης το οποίο μπορεί να φτάνει τα 40.000 ευρώ. Αθροιστικά ένας εργαζόμενος μπορεί φεύγοντας να εισπράξει ποσό που θα ξεπεράσει τις 90.000 ευρώ. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό, το κομπιουτεράκι δείχνει 180 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το σωρευτικά θηριώδες ποσό, αναλογεί στα χρήματα που θα «πέσουν» σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμπολιτών μας.
Το μεγάλο ερώτημα, είναι αν κάποια από τα χρήματα αυτά, θα παραμείνουν και θα επενδυθούν στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό θα πρέπει να είναι και το στοίχημα της περιοχής, να επενδυθούν δηλαδή αυτά τα χρήματα εδώ, σε επαγγελματικές, αγροτικές, μεσιτικές ή άλλες δραστηριότητες, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες του αναπτυξιακού ελλείμματος.
Φυσικά ο κάθε εργαζόμενος ορίζει τι θα κάνει με τα λεφτά του, άλλωστε δικά του είναι. Αυτό όμως που η Πολιτεία μπορεί να κάνει, είναι να κάνει ελκυστικό το έδαφος, να τους δώσει κίνητρα να επενδύσουν εδώ, και να τους πείσει να κρατήσουν τα χρήματα τους στην περιοχή. Ακόμα και να επέμβει συμβουλευτικά, βοηθώντας να διαμορφωθεί επιχειρηματική κουλτούρα στις οικογένειες των πρώην εργαζομένων της Επιχείρησης. Μαζί με την Πολιτεία, και η Επιχειρηματική Κοινότητα μπορεί να συμβάλλει. Μπορεί να προτείνει συνέργειες που θα περιλαμβάνουν εισροή κεφαλαίων σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, ή συμπράξεις για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Την αρχή έκανε ήδη η ίδια η ΔΕΗ, η οποία μετοχοποιεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει, και εκπονεί πρόταση πώλησης μεριδίων σε Δυτικομακεδόνες. Ανάμεσα σε αυτούς όπως είναι φυσικό, θα βρεθούν και αρκετά υπό συνταξιοδότηση στελέχη της επιχείρησης.
Μιλώντας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, πολλοί είναι αυτοί που παραστατικά λένε πως τα κεφάλαια θα περάσουν από μπροστά μας και θα φύγουν χωρίς να καταλάβουμε τίποτα. Όμως τα κεφάλαια είναι εδώ.
του Κ. Πουγαρίδη, www.e-ptolemeos.gr