Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Απόβαση επενδυτών από τις ΗΠΑ προαναγγέλλει ο Πάιατ – Ο κολοσσός από το Τέξας, η εταιρεία από το Σικάγο και η σχέση με την Mytilineos και τη ΔΕΗ

 

Απόβαση αμερικανικών εταιρειών το επόμενο διάστημα στο ελληνικό ενεργειακό τομέα προαναγγέλλει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Με συνέντευξή του στο Greeceinvestorguide.com, αποκαλύπτει ότι αμερικανικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, τις κυψέλες υδρογόνου, ενώ τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το πρότζεκτ της (γερμανικής) VW στην Αστυπάλαια.

Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εμπλακούν πιο ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα επένδυση σε ΑΠΕ που σχεδιάζει η εταιρεία 547 από το Τέξας στη Δυτική Μακεδονία (λειτουργεί ήδη πάρκα ανεμογεννητριών στην Πελοπόννησο), την λειτουργία της εταιρείας Advent από τη Βοστώνη, καθώς και στις συζητήσεις της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πράσινης ενέργειας των ΗΠΑ Invenergy από το Σικάγο (άνοιξε γραφείο στην Αθήνα) για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ.

Η Advent και ο Nasdaq..

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, «μια αμερικανική εταιρεία που γνώρισα σχετικά νωρίς στην εποχή μου εδώ ονομάζεται Advent. Είναι μια εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, η οποία ειδικεύεται στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, η οποία, φυσικά, έχει γίνει πολύ σέξι στο πλαίσιο της στροφής σε βιώσιμες ενεργειακές επιλογές. Διοικείται δε από Ελληνοαμερικανό».

Πρόσθεσε δε, ότι «τώρα γρήγορα δύο χρόνια αργότερα: Η Advent είχε την Nasdaq IPO και αυξάνει ταχύτατα τον αριθμό των υπαλλήλων της στην Πάτρα. Όταν επισκέφθηκα πρόσφατα τα γραφεία τους στην Πάτρα, όλοι είχαν εντυπωσιακό νέο εργαστηριακό εξοπλισμό. Η απόκτηση αυτής της δημόσιας εγγραφής αύξησε σαφώς το παιχνίδι τους. Αλλά πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Advent πραγματοποιεί επίσης νέες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων άλλων εταιρειών στη Silicon Valley».

Πλέον, «φέρνουν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα για να μάθουν από τους ομολόγους τους στην Πάτρα και στέλνουν μέλη της ομάδας τους στην Πάτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενημερώσουν για την έρευνα και την καινοτομία που γίνεται εκεί».

Πράσινη στροφή

Ο κ. Πάιατ, ανέφερε ότι υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες που έχουν να είναι 100% πράσινες όσον αφορά τη δική τους βιολογική προμήθεια ενέργειας. Έτσι, για παράδειγμα, η νέα υποδομή υπολογιστικού νέφους της Microsoft στην Ελλάδα θα τροφοδοτείται πλήρως από βιώσιμες πηγές.

«Έχουμε αμερικανικές εταιρείες που είναι ήδη πολύ ενεργές. Η GE, μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο για καινοτόμο αιολική ενέργεια, δραστηριοποιείται ξανά στην ελληνική αγορά, ενώ ήταν επίσης πολύ δραστήρια στο μάρκετινγκ των υπερ-αποδοτικών αεριοστροβίλων τους. Και το φυσικό αέριο πρόκειται να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο την επόμενη δεκαετία ή δύο, καθώς η Ελλάδα θα καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα και θα ξεκινήσει τη μετάβαση σε βιώσιμες επιλογές», τόνισε ο αμερικανός πρέσβυς.

Η εταιρεία από το Τέξας

«Υπάρχει μια αμερικανική εταιρεία ενέργειας με έδρα το Τέξας, η 547, η οποία είναι έτοιμη να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους φορείς αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ήδη λειτουργούν πολλά αιολικά πάρκα στην Πελοπόννησο, αλλά προχωρούν με την αδειοδότηση ενός πολύ μεγάλου έργου στη Δυτική Μακεδονία. Πράγματι, συζητούσα αυτό το έργο με τον υπουργό Ενέργειας Σκρέκα» αποκάλυψε ο κ. Πάιατ.

Συνεργασία με ΔΕΗ και Μυτιληναίος

Ο αμερικανός πρέσβυς ανέφερ ότι έχει έρθει σε επαφή πρόσφατα με τη μεγαλύτερη αμερικανική ιδιωτική εταιρεία πράσινης ενέργειας Invenergy.

Με έδρα το Σικάγο, η εταιρεία λειτουργεί αιολική, ηλιακή και αποθηκευτική υποδομή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Έχουν ανοίξει ένα γραφείο στην Ελλάδα και βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος για το πώς να φέρουν την τεχνολογία τους στην ένταξη και τη λειτουργία του δικτύου στην ελληνική αγορά.

Η περίπτωση της Αστυπάλαιας

Σε επαφές για το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας βρίσκονται αρκετές ελληνικές εταιρείες, ανέφερε ο αμερικανός πρέσβυς.

«Υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από τη δουλειά που έχει γίνει, για παράδειγμα, με πράσινα νησιά. Στην περίπτωση της Αστυπάλαιας, όπου η Volkswagen ανέλαβε το προβάδισμα, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας με τις οποίες συνεργάζομαι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξετάσουν κατά πόσο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αυτό το πείραμα ως εργαστήριο. Θα ήθελαν να καταλάβουν πώς θα αλλάξει η ενεργειακή οικονομία με αυτές τις νέες τεχνολογίες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ με ρυθμιστικά πρότυπα της ΕΕ, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να είναι αδύνατο να γίνει κάτι νέο και διαφορετικό», κατέληξε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Υπουργός Ενέργειας Σκρέκας, για παράδειγμα, «μου μίλησε για το πώς προσπαθεί να επιταχύνει τις άδειες και τις κανονιστικές πτυχές αυτών των έργων, έτσι ώστε αντί να περάσουν 10 χρόνια από τη σύλληψη στην εκτέλεση, η χρονική αυτή περίοδος να μειωθεί σε δύο ή τρία χρόνια, Αυτές είναι αλλαγές που επιδιώκουν οι Αμερικανοί και άλλοι διεθνείς επενδυτές πράσινης ενέργειας».

Απεξάρτηση των Βαλκανίων από τη ρωσική ενέργεια

Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, τόνισε ότι «υπήρξε μια ταχεία εξέλιξη του ενεργειακού χάρτη της περιφέρειας που προήλθε από επενδύσεις πολιτικής που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών φυσικού αερίου. Υπάρχει ο αγωγός TAP-η πρώτη νέα ενεργειακή υποδομή που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη, ειδικά για να φέρει μη ρωσικό αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές και η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα της δεκαετίας της κρίσης. Υπάρχει ο διευρυμένος τερματικός σταθμός στη Ρεβυθούσα και η νέα πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης στον Αλεξανδρούπουλη – που έχει αμερικανικές επενδύσεις μέσω της BlackRock και την οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει υποστηρίξει σθεναρά ως ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπάρχει επίσης η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει και τις δύο χώρες, η οποία, πάλι, θα βοηθήσει στο ξεκλείδωμα του ενεργειακού νησιού των Βαλκανίων, φέρνοντας φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και τη Σερβία».

Υδρογονάνθρακες

Τέλος αναφέρθηκε στην θερμή αμερικανική υποστήριξη στις έρευνες των υδρογονανθράκων. «Γνωρίζω ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη παραδώσει κάποιες άδειες. Γνωρίζω ότι η Exxon Mobil, η οποία είναι συνεργάτης με τα ΕΛΠΕ και τη Total ανοιχτά της Κρήτης, συνεχίζει να εξετάζει αυτό το ζήτημα. Νομίζω όμως ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η προτεραιότητα είναι να δούμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παίζει αυτόν τον ρόλο ως εγγυητή της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ότι συνεχίζουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την τολμηρή ενεργειακή μετάβαση που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

energymag.gr