Τρία εικοσιτετράωρα απέμειναν για να γίνουν γνωστά τα funds που θα διεκδικήσουν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Την Παρασκευή θα αποδειχθεί αν αληθεύουν οι εδώ και καιρό πληροφορίες που θέλουν «σίγουρα» τρεις μνηστήρες να καταθέτουν δεσμευτικές προσφορές. Το αμερικανικό CVC Capital και τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, με την περίπτωση της KKR να αποτελεί ακόμη ερωτηματικό.
Κυρίως όμως θα φανεί κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες από τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές ότι το τίμημα για το 49% του διαχειριστή μπορεί και να ξεπεράσει τα… 1,7 δισ ευρώ. Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις της αγοράς θα πρόκειται για μια πρωτοφανή επίδοση, καθώς θα σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να πουληθεί… 1,18 φορές την ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση (RAB).
Που βασίζονται ωστόσο αυτές οι υποθέσεις ;
Καταρχήν, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το τίμημα για το μισό της εταιρείας μπορεί να φτάσει και το 1 δισ ευρώ, τότε η συνολική της εμπορική αξία αποτιμάται στα 2 δισ ευρώ. Αλλά, όπως θυμίζουν στο Energypress τραπεζικές πηγές με γνώση της επικείμενης συναλλαγής, ο ΔΕΔΔΗΕ βαρύνεται με ένα συνολικό δανεισμό 1,5 δισ ευρώ. Με βάση επομένως τις παραπάνω παραδοχές, προκύπτει αθροιστικά μια αξία ύψους 3,5 δισ ευρώ, που για το 49% μεταφράζεται σε 1,75 δισ ευρώ, μαζί με το δανεισμό που αναλογεί στο ποσοστό αυτό, δηλαδή τα 750 εκατ. ευρώ.
Τι θα σήμαινε στην πράξη αυτό ; Σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση της περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που συνέβη με τη συνδρομή της Grant Thornton, αυτή αντιστοιχεί σε 2,95 δισ. ευρώ. Αρα μια αξία της τάξης των 3,5 δισ ευρώ, ισούται με 1,18 φορές το RAB της εταιρείας. Σημειωτέον ότι το τίμημα στο οποίο είχε πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ ήταν μόλις μια φορά το RAB του.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο θα πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες πωλήσεις ελληνικού asset που έχει ποτέ γίνει. Ενδιαφέρον μάλιστα έχουν εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων, ότι το τίμημα θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τα παραπάνω ποσά.
Τι θα σήμαινε ένα τέτοιο τίμημα για τη ΔΕΗ
* Καταρχήν ότι ο λόγος Net Debt προς EBITDA (καθαρό χρέος προς λειτουργικά κέρδη) θα έπεφτε σε ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 3. Το καλοκαίρι του 2019, ο λόγος αυτός ανέρχονταν στο… 11. Ένας τέτοιος λόγος αγγίζει το investment grade που είναι κοντά στα 2,8 . Σήμερα ο λόγος αυτός στη ΔΕΗ βρίσκεται περίπου στο 3,5.
* Κατά δεύτερον ότι ο όμιλος ΔΕΗ, θα έβλεπε τη θυγατρική του να αποκτά πολλαπλάσια εμπορική αξία σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της μητρικής. Δηλαδή μια επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση σήμερα γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ, θα είχε από κάτω της ένα asset, με αξία γύρω στο 3,5 δισ ευρώ. Δηλαδή… 140% υψηλότερη από τη τρέχουσα τιμή της ΔΕΗ στο ταμπλό.
Εκτιμήσεις, όπως οι παραπάνω μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν σε μερικά 24ωρα από τώρα. Εφόσον τα τιμήματα που θα καταθέσουν οι 3 ή 4 ενδιαφερόμενοι είναι ικανοποιητικά, τότε μέσα σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τον προτιμητέο επενδυτή. Τι βλέπουν όμως όλα αυτά τα funds στον ΔΕΔΔΗΕ ;
Καταρχήν την ελληνική οικονομία που δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Έπειτα, το growth story και τις προοπτικές του ΔΕΔΔΗΕ, την υψηλή εγγυημένη απόδοση σχεδόν 7% που ελάχιστοι ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων προσφέρουν και το σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο. Βλέπουν ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ενέκρινε ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024, που στο τέλος της τριετίας θα κινείται στα 800 εκατ ευρώ. Ξεκινάει από 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 2023 μα αποκορύφωμα τα 798 εκατ. το 2024.
Και αντιλαμβάνονται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει να πουλήσει πλειάδα από σημαντικές υπεραξίες, όπως την δυνατότητα να αποτελέσουν τα καλώδια της εταιρείας, μήκους 242.000 χλμ., βάση για ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών τον καθιστά τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με έτοιμο προς αξιοποίηση δίκτυο. Το ίδιο ισχύει για όλα εκείνα τα έργα του νέου business plan της εταιρείας, συνολικού ύψους 3,5 δισ ευρώ.