Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Από ζόμπι της οικονομίας στο απόλυτο success story


Γιώργος Φιντικάκης - www.liberal.gr
Τέτοιες ημέρες το 2019, η ΔΕΗ είχε μόλις γλιτώσει την άτακτη χρεοκοπία. Όδευε στα βράχια και αν έσκαγε θα συμπαρέσυρε τα πάντα. Οχι τυχαία, η διάσωσή της ήταν η νούμερο ένα προτεραιότητα για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σήμερα, έχει έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα. Να μετασχηματιστεί ριζικά. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ανοίγει το δρόμο σε νέα κεφαλαία, που θα έρθουν να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού επενδυτικού πλάνου στην ελληνική αγορά.


Δεν υπάρχει άλλη εισηγμένη που να έχει κάνει τέτοια ανατροπή. Τέτοιες ημέρες, πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΗ ήταν το απόλυτο ζόμπι της οικονομίας, άξιζε πάνω-κάτω 300 εκατ. στο χρηματιστήριο και οι ξένοι τη θεωρούσαν απαγορευμένο χαρτί. Ενα ντόμινο απειλούσε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανία, τουρισμό, την ίδια την οικονομία. Για τους θεσμούς, η επιχείρηση ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και από τις τράπεζες.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η διάσωση της ΔΕΗ αποτέλεσε τη νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γι' αυτό και επέλεξε ως υπουργό Ενέργειας τον άνθρωπο των «επικίνδυνων αποστολών», Κωστή Χατζηδάκη. Έτσι προέκυψε και η επιλογή στο τιμόνι της του Γιώργου Στάσση, ενός μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, με καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική και εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων.

Μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, άρση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αυξήσεις στα τιμολόγια, πλάνο για γρηγορότερο σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων, ήταν οι πρώτες κινήσεις για να αντιστραφεί η πορεία. Σταδιακά άρχισε να κτίζεται ένα στρώμα εμπιστοσύνης για την εταιρεία. O γίγαντας της ελληνικής βιομηχανίας είχε αρχίσει να ξυπνάει.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τύχη: Τα lockdowns του 2020 και η βουτιά στην κατανάλωση ρεύματος της επέτρεψαν να κρατήσει επί μήνες σβηστές τις λιγνιτικές μονάδες, που κάθε χρόνο την έβαζαν μέσα γύρω στα 300 εκατ ευρώ, δίνοντας της πολύτιμες ανάσες. Κυρίως όμως ήταν το ολιστικό πλάνο που έστειλε το μήνυμα στους επενδυτές ότι η ΔΕΗ έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, με ένα μετρήσιμο επιχειρηματικό πρόγραμμα, στόχους για 2-3 γιγαβάτ από ΑΠΕ μέχρι το 2023, πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, εξυγίανση των κόκκινων λογαριασμών, τιτλοποιήσεις.

Στον ετήσιο ισολογισμό του 2020, δεν υπήρχε κάτι που να ξενίζει τους αναλυτές, κάτι που να κτυπάει στο μάτι, όπως παλαιότερα. Αυξητικά περιθώρια κερδοφορίας, σοβαρό απόθεμα από μετρητά, βελτιωμένες γραμμές οργανικού κόστους, όλοι οι δείκτες μαρτυρούσαν τη μεγάλη επιστροφή. Τα καμιά 30αριά αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, ισραηλινά και καναδικά funds που έβαλαν από πέρυσι τη μετοχή της στο ραντάρ, είδαν τη διαφορά. Τα συνεχή roadshows της διοίκησης στο εξωτερικό αυτό ακριβώς το σκοπό είχαν. Το πρώτο μήνυμα από τους επενδυτές εστάλη φέτος το καλοκαίρι όταν η επιχείρηση βγήκε μετά από χρόνια στις αγορές και άντλησε 500 εκατ ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν 6,5 φορές την έκδοση.

Το δεύτερο ήρθε με το τίμημα 2,1 δισ ευρώ για την εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ. Ήταν η ώρα για την τρίτη μεγάλη κίνηση. Το μετασχηματισμό της επιχείρησης στην πράξη μέσα από ένα κολοσσιαίο πλάνο ύψους 8,4 δισ ευρώ μέχρι το 2026, όπως αυτό που ανακοίνωσε χθες στους αναλυτές. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονταν κεφάλαια. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Στάσσης εκεί ακριβώς αποσκοπεί. Ανοίγει το δρόμο στην είσοδο νέων επενδυτών, δηλαδή νέων κεφαλαίων που θα έρθουν να χρηματοδοτήσουν αυτή τη μετάβαση, να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού επενδυτικού πλάνου στην ελληνική αγορά.

Και σε αυτήν ακριβώς την στρατηγική προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων, η υποχώρηση του Δημοσίου που ναι μεν παραμένει βασικός μέτοχος, έχοντας το μάνατζμεντ, ωστόσο μειώνει τη συμμετοχή του από το 51% στο 34%, έχει συγκεκριμένη λογική. Αφήνει χώρο για νέους επενδυτές, απαραίτητους για να κάνει η ΔΕΗ το μεγάλο άλμα στην νέα εποχή και να μπορέσει να διαδραματήσει ρόλο στα Βαλκάνια και να γίνει ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης στην ΝΑ Ευρώπη, όπου έχει ήδη εντοπίσει σημαντικές ευκαιρίες, αρχής γενομένης από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Και όλα αυτά όταν ακόμη και σήμερα μιλάμε για μια εταιρεία υποτιμημένη στο ταμπλό. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται ακόμη στα 2,3 δισ ευρώ, όταν μετά και το deal του ΔΕΔΔΗΕ, οι αναλυτές αποτιμούν την επιχειρησιακή της αξία κοντά στα 10 δισ ευρώ.