Μάξιμουμ 10% είναι το όριο που βάζει η διοίκηση της ΔΕΗ για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία λέγεται ότι «κλειδώνει» στα 1,1 με 1,2 δισ ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους μεγάλους συμμετάσχουν, όπως οι CVC Capital, EBRD, Blackrock, Helikon, Oakhill, Wellington, για τους οποίους ακούγεται καιρό τώρα ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεν θα πάρουν μετοχές αξίας πάνω από 110 -120 εκατ ευρώ έκαστος. Ο στόχος είναι ένας. Να υπάρξει πλουραλισμός, να μπουν στην αύξηση όσο το δυνατόν περισσότεροι ισχυροί παίκτες και να διεθνοποιηθεί η μετοχική βάση της επιχειρησης, όπως έκανε σαφές και η διοίκηση κατά τη προχθεσινή γενική συνέλευση, εξ ου και το «ταβάνι» 10%.
Στο μεταξύ, τα σενάρια για την τιμή της μετοχής στην οποία θα γίνει η αύξηση δίνουν και παίρνουν στην χρηματιστηριακή αγορά, με όλα να δείχνουν ότι αυτή θα κλείσει σε μάλλον υψηλή τιμή, πιθανώς κοντά στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Στο ταμπλό, η μετοχή - που σύμφωνα με τη SoGen πρόκειται να ενταχθεί σύντομα στον δείκτη MSCI - έφτασε χθες στα 9,50 ευρώ, κάνοντας τη 14η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 15 και έχοντας υπερκαλύψει κατά πολύ τις απώλειες των πρώτων ημερών αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ στις 23 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτή τη περίπτωση, όπου δηλαδή η τιμή της αύξησης θα κλειδώσει κοντά στα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων και η ΔΕΗ ζητήσει από την αγορά 1,2 δισ ευρώ, εννοείται ότι ο όγκος έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι σχετικά περιορισμένος συγκριτικά με τις υφιστάμενες. Θυμίζουμε ότι θεωρητικά η επιχείρηση έχει δικαίωμα να εκδώσει τόσες, όσες και οι σημερινές μετοχές, δηλαδή 232.000.000. Ογκος νέων μετοχών και τιμή μετοχής θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τα αποτελέσματα του δεύτερου και τελευταίου κύκλου «διερευνητικών» επαφών των δύο πλευρών, δηλαδή των funds από τη μία και των ΔΕΗ, Citi, Goldman Sachs, από την άλλη, οι οποίες και θα διαρκέσουν ένα ακόμη δεκαήμερο. Μέχρι τα τέλη του μήνα, καθώς τη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου ή την 1η Νοεμβρίου, συνεδριάζει το Δ.Σ της ΔΕΗ για να εγκρίνει το τελικό ποσό της ΑΜΚ. Αμέσως μετά, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Στο ερώτημα κατά πόσο θα συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να το κάνει, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό. Το Υπερταμείο ελέγχει το 34,12% και το ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 17%.
To πολύ μεγάλο πάντως ενδιαφέρον ξένων για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ εξηγεί και την απόφαση της ΔΕΗ να επιλέξει το book building. Αυξήσεις κεφαλαίου τέτοιου μεγέθους, άνω του 1 δισ. ευρώ, εξαρτώνται αποκλειστικά από ξένα χαρτοφυλάκια που αυτή την περίοδο βρίσκονται με υπερβάλλουσα ρευστότητα στο ταμείο, και όχι από το εγχώριο χρήμα ή κάποιους έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Σε αυτή τη λογική, η εισηγμένη και οι τράπεζες που έχουν αναλάβει την ΑΜΚ (Citi, Goldman Sachs) πρέπει να βρουν τους ενδιαφερόμενους και να τους πείσουν, ωστόσο είναι τα ίδια τα funds που θα τιμολογήσουν μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών την αξία της επιχείρησης. Μέθοδος που διευκολύνει και την ίδια τη ΔΕΗ να επιλέξει τους επενδυτές στους οποίους τελικά θα διαθέσει μετοχές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως το μέγεθος τους, η κεφαλαιακή τους ισχύ, η αξιοπιστία τους στις διεθνείς αγορές, η πολιτική μακροπρόθεσμης τοποθέτησης στην μετοχή, κό.κ.