Με φουλ ρυθμούς προχωρά η ΔΕΗ την εφαρμογή του μηχανισμού του antitrust, προχωρώντας από την προηγούμενη εβδομάδα στην πώληση σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λιγνιτικά «πακέτα» που έχουν διατεθεί καλύπτουν και τα τέσσερα τρίμηνα του 2022, ενώ έως αυτή τη στιγμή έχουν πουληθεί ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνουν τις 1.740 Γιγαβατώρες για το σύνολο της επόμενης χρονιάς.
Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν διατεθεί 475 Γιγαβατώρες, για το δεύτερο 382, για το τρίτο 386 και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους 497 Γιγαβατώρες. Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών έγιναν στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο (ΕΕΧ), μέσω του οποίου κατέληξαν σε αγοραστές 1.697 Γιγαβατώρες.
Οι πωλήσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο (EnEx) περιορίστηκαν στις 43 Γιγαβατώρες, ποσότητες που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε «τοποθετήσει» στο EnEx μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αγοραστής.
Σύμφωνα με παράγοντες από τον χώρο του trading, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποδοθεί και στη δυσμενή συγκυρία για τους εγχώριους προμηθευτές, οι οποίοι λόγω των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζονται να εξαντλούν το συντριπτικά μεγαλύτερο της ρευστότητάς τους για την αγορά ρεύματος για την κάλυψη του πελατολογίου τους σε καθημερινή βάση, καθώς και τις υπόλοιπες οικονομικές τους υποχρεώσεις (όπως π.χ. προς τους Διαχειριστές). Πάντως, όπως συμπληρώνουν, το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν προχωρούν έστω σε μπινταρίσματα, ζητώντας συγκεκριμένες ποσότητες σε συγκεκριμένες τιμές, δυσχεραίνει την όποια προοπτική να αποκτήσει βάθος η εγχώρια Προθεσμιακή αγορά, κάτι που αποτελούσε στόχο του remedy.
Όπως έχει γράψει το energypress, έως τις 31 Οκτωβρίου, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει στην αγορά και να πουλήσει το σύνολο των ποσοτήτων για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε λίγο πάνω από τις 2.100 γιγαβατώρες. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του antitrust, τα «πακέτα» για το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να διατεθούν έως τις 32 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η ΔΕΗ επέλεξε να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση προθεσμιακών συμβολαίων και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συναλλαγές μέσω του ΕΕΧ έγιναν στις 6 Οκτωβρίου, με τη ΔΕΗ να διαθέτει 350 Μεγαβάτ, επιμερισμένα και στα τέσσερα τρίμηνα. Την επόμενη ημέρα πωλήθηκαν από 25 Μεγαβάτ για το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και ένα ετήσιο προθεσμιακό συμβόλαιο 25 Μεγαβάτ. Ένα ανάλογο ετήσιο συμβόλαιο διατέθηκε στις 8 Οκτωβρίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα (11/10), πωλήθηκαν για τα τρία πρώτα τρίμηνα προθεσμιακά συμβόλαια 50 MW, και για το τέταρτο 75 MW.