www.energypress.gr - Γιώργος Φιντικάκης
Αντίστροφα για τη μεγάλη μέρα μετράει ο χρόνος για τη ΔΕΗ. Στο σημερινό διοικητικό της συμβούλιο «κλειδώνουν» το εύρος για τον όγκο των νέων μετοχών και για τη τιμή, χωρίς να αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να ανοίξει και την ερχόμενη Τρίτη. Όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση κινείται στην κατεύθυνση να μαζέψει κεφάλαια πάνω από 1,2 δισ ευρώ, ενώ η συμφωνία με τη CVC Capital και ταβάνι μετοχής τα 9 ευρώ, δημιουργεί τον «οδηγό» για το που μπορεί αυτή να κινηθεί (σσ: στα 9,39 ευρώ έκλεισε τη Τετάρτη).
Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι ο όγκος των νέων προς έκδοση μετοχών «θα υπερβαίνει σίγουρα», όπως λέγεται, τα επίπεδα των 130-140 εκατομμυρίων, τότε ενισχύεται η εκτίμηση για αύξηση κεφαλαίου στα 1,2 δισ ευρώ, ίσως και πιο ψηλά. Το που ακριβώς θα κλείσει η αύξηση, απαραίτητη για την υλοποίηση του φιλόδοξου πλάνου της ΔΕΗ, ύψους 8,4 δισ ευρώ μέχρι το 2026, θα το καθορίσει η ζήτηση όταν από εβδομάδα ανοίξει το βιβλίο, οπότε ανάλογα με την υπερκάλυψη, η επιχείρηση θα «κτίσει» βήμα- βήμα προς τα πάνω το τελικό ποσό.
Στο δια ταύτα, το σημερινό ΔΣ, κατ’ αντιστοιχία των αυξήσεων κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς, θα αποφασίσει είτε το πάνω όριο της τιμής, όπως και του όγκου των νέων μετοχών, είτε ένα σχετικό range. Για παράδειγμα, μεταξύ 8,2 και 9 ευρώ ως προς τη τιμή της μετοχής, όπως επίσης μεταξύ 140 και 160 εκατομμυρίων όσον αφορά τον όγκο των μετοχών. Στοιχεία της εξίσωσης, της οποίας οι συντελεστές επίσης κλειδώνουν στο σημερινό ΔΣ, δύο ακόμη ζητήματα. Αφενός το γεγονός ότι το ποσοστό του Δημοσίου δεν μπορεί να πέσει κάτω του 33,3% έναντι του σημερινού 51% - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν συμμετοχή του στην αύξηση - αφετέρου το μέχρι πότε πρέπει να είναι κάποιος μέτοχος της ΔΕΗ, ώστε να του δοθεί προτεραιότητα κατανομής εφόσον υπερκαλυφθούν τα 750 εκατ ευρώ.
Στο πρώτο ζήτημα, οι τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των νέων μετοχών και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα προσδιορίσουν και το αν θα χρειαστεί να συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση, μέσω του υπερΤαμείου, προκειμένου να διασφαλίσει το ποσοστό 33,3% της καταστατικής μειοψηφίας στη ΔΕΗ. Στο δεύτερο, μένει να κλείσει και τυπικά η εκκρεμότητα ως προς τα αν θα δοθεί δικαίωμα προτεραιότητας των παλαιών μετόχων στην αύξηση - εδώ και καιρό διαρρέεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα- καθώς και από πότε και μετά, αυτό κατοχυρώνεται.
Με ποιους άλλους «τρέχουν» συμφωνίες
Πέραν της CVC Capital, τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εντείνει τις επαφές με πολλά funds. Σε κάθε όμως περίπτωση, το αμερικανικό fund που μπαίνει στην αύξηση με 395 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 10% και με ρήτρα διακράτησης, δηλαδή δέσμευση να μην πουλήσει πριν τη πάροδο έξι μηνών, θα είναι ο ένας και μοναδικός cornerstone μέτοχος, δηλαδή ο βασικός επενδυτής. Αλλες cornerstone agreements, όπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Συμφωνίες ωστόσο κοντά σε αυτά τα ποσοστά, (6%-9%) «τρέχουν» και με άλλους μεγάλους παίκτες, με τα ονόματα που ακούγονται να μιλούν για τη Blackrock, αλλά και την EBRD. Για τη τελευταία, καιρό τώρα λέγεται ότι συζητούσε να μπει στην αύξηση με 75 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα είναι τυπικά. Εκκρεμεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Στην περίπτωση για παράδειγμα της Alpha Bank, το book building είχε τρέξει για δυο ημέρες και είχε ξεκινήσει τρεις ημέρες μετα το πράσινο φως της Επιτροπης Κεφαλαιαγορας. Εφοσον στην περίπτωση της ΔΕΗ τα πράγματα κινηθούν ταχύτερα, τότε το βιβλίο θα ανοίξει τη Τρίτη, διαφορετικά αυτό θα συμβεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Οι εξελίξεις με την αύξηση κεφαλαίου προσθέτουν ένα επιπλέον λόγο για να συμπεριληφθεί η επιχείρηση στην σύνθεση του βασικού δείκτη της Morgan Stanley. Η αναθεώρησή του θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Κατά τη Societe Generale, αυτό θεωρείται σίγουρο, εκτίμηση που εφόσον επιβεβαιωθεί, προφανώς θα προσδώσει άλλον «αέρα» στην μετοχή. Σήμερα, μόλις 5 ελληνικές μετοχές συγκαταλέγονται στο σχετικό δείκτη. Πρόκειται για αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.