Ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής
Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιο Δαγούμα, και αρμόδιους συνεργάτες της
ΡΑΕ πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας
του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα, Ρένα
Δούρου, μετά από σχετική πρόσκληση της Αρχής.
Στο επίκεντρο της
συνάντησης, που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, από τη μεριά του Τομέα
του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέθηκαν ζητήματα οργάνωσης και ρύθμισης της αγοράς
ενέργειας και ειδικότερα της αγοράς ηλεκτρισμού. Ειδική αναφορά έγινε
στις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες βρίσκονται
Η Αρχή ενημέρωσε τα στελέχη του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το έργο της και για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παρέθεσε στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς από την έναρξη εφαρμογής του Target Model.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λόγω του ενημερωτικού χαρακτήρα της συνάντησης, δεν προχώρησαν σε τοποθετήσεις αλλά κατέθεσαν την αγωνία τους για τη διαμορφούμενη κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επισήμαναν πόσο λανθασμένη ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον τίτλο "απολιγνιτοποίηση" που προβλέπει την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από μονάδες ορυκτού φυσικού αερίου ιδιωτών και δεσμεύει την Ελλάδα για δεκαετίες σε ένα ορυκτό, εισαγόμενο και πολύ ακριβό πλέον καύσιμο. Σημείωσαν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει πολύ να εφαρμόσει μέτρα ελάφρυνσης των υπέρογκων αυξήσεων για τα νοικοκυριά, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, εκτός μέτρων μένουν οι αγρότες, οι ΟΤΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πολύ πιθανά θα μετακυλίσουν το αυξημένο τους κόστος στους τελικούς καταναλωτές ή θα αναγκαστούν να κλείσουν οι ίδιοι, όπως δηλώνουν. Υπογράμμισαν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα ούτε καν στη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ ακόμη και για αυτήν τη μικρή επιδότηση των 9 ή 18 ευρώ ,παρότι έχουν περάσει σαράντα πέντε (45) ημέρες από την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ δεν έχει αξιοποιήσει τις προτάσεις της εργαλειοθήκης της ΕΕ για μείωση φόρων, μέτρα με κριτήριο την ευαλωτότητα και την αναστολή των ρευματοκοπών, έλεγχο της αγοράς και των κερδών των ενεργειακών εταιρειών, κλπ.
Τόνισαν επιπλέον την ανάγκη στελέχωσης και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου της ΡΑΕ, εφόσον έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, με πολύ περισσότερες πλέον ευθύνες και ενώ βρισκόμαστε στον πυρήνα της ενεργειακής κρίσης και με πολλές ανησυχίες για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς.
Υπογράμμισαν τέλος στην Αρχή τον καθοριστικό και βαρύνουσας σημασίας ρόλο της στην εποπτεία της αγοράς και στη διασφάλιση της λειτουργίας της με όρους υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς στρεβλώσεις, καθώς και οι δύο μεριές συμφώνησαν να ακολουθήσει συνάντηση για τα επιμέρους θέματα το αμέσως επόμενο διάστημα.