Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Η διαβούλευση επί της πρότασης ΑΔΜΗΕ για την Αγορά Εξισορρόπησης

Η διαβούλευση επί της πρότασης ΑΔΜΗΕ για την Αγορά Εξισορρόπησης
Η διαβούλευση επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση της Αγοράς Εξισορρόπησης
Με το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης να έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και να κινείται γύρω στα 20 ευρώ/MWh πιέζοντας επιπλέον τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας φαίνεται ότι πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται στην αναζήτηση νέων λύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων.
Έτσι η σχεδιαζόμενη συμμετοχή του demand στις αγορές και ειδικά στην Αγορά Εξισορρόπησης, η οποία προβλεπόταν στο Market Reform Plan που υποβλήθηκε το καλοκαίρι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στο πρόβλημα, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις άλλες αγορές της Ευρώπης.
Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πολυσέλιδης επιστημονικής επιστολής που συντάχθηκε από τον καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρο και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μηχανισμών αποκλειστικά με συμμετοχή της Ζήτησης. Παράλληλα η πολιτική ηγεσία αναζητεί άλλους τρόπους προσωρινής μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως η επαναφορά για κάποιο χρονικό διάστημα της διακοψιμότητας ώστε να κερδηθεί χρόνος έως ότου διαμορφωθεί ειδικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει αποκλειστικά η ζήτηση.

Στόχος η αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ

Τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η συμμετοχή του demand στην Αγορά Εξισορρόπησης αναλύει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σε επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ για την Τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης και τη Μεθοδολογία Φορτίου Αναφοράς για τη συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ και των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης.
Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν παραδοτέο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Market Reform Plan και έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ που έληξε χθες.
Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της η αύξηση της συμμετοχής του demand στην Αγορά Εξισορρόπησης αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπιστεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς η αυξανόμενη διείσδυση τους θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες του συστήματος για επικουρικές υπηρεσίες.

Οι επικουρικές υπηρεσίες


Σημειώνει ακόμη ότι στα αντίστοιχα σχέδια μεταρρυθμίσεων των αγορών της Γερμανίας και της Γαλλίας μεταξύ των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στην αγορά συμπεριλαμβάνονται και μηχανισμοί, στους οποίους συμμετέχει αποκλειστικά το demand. Τέτοιου τύπου μηχανισμοί ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα κίνητρα που δίδονται για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της Ζήτησης στην προσφορά επικουρικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τις προτάσεις του ΑΔΜΗΕ που προβλέπει τη συμμετοχή της Ζήτησης, μόνο για την υπηρεσία χΕΑΣ, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι στο κείμενο της διαβούλευσης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο υπολογισμός του φορτίου αναφοράς ανάγεται στην «εκτίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε καταναλωθεί από το Κατανεμόμενο Φορτίο στην περίπτωση που δεν είχε εκδηλωθεί το Συμβάν Απόκρισης Ζήτησης».
Έτσι παραμένουν οι επιφυλάξεις ως προς την προτεινόμενη μεθοδολογία Υψηλά Χ/Υ, η οποία επιχειρείται να επιβληθεί ως μόνη επιλογή για τη συμμετοχή της Ζήτησης, αφετέρου ζητείται για τη μεθοδολογία Μετρητής Πριν /Μετρητής Μετά να μην ισχύσει ο περιορισμός στην χρονική διάρκεια του συμβάντος των τριών ωρών.

www.worldenergynews.gr