Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Εκτός ελέγχου ξανά οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου


Σε “εστία υπερμετάδοσης” μεγάλων αυξήσεων σε φυσικό αέριο και ρεύμα, εξελίσσεται η απόφαση του Γερμανού Ρυθμιστή Ενέργειας να μην πιστοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2.

Αναστάτωση επικρατεί ήδη στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές του ηλεκτρικού να εκτοξεύονται εκ νέου.

Πάνω από τα 254 ευρώ/MWh η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα που παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Ρουμανία με 248,46 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 248,09 ευρώ, η Ιταλία με 244,99 ευρώ, η Ουγγαρία με 244,03 ευρώ, ενώ στις φθηνότερες χώρες συγκαταλέγονται με 123,95 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 180,6 ευρώ, η Ολλανδία με 197,46 ευρώ, η Ισπανία και Πορτογαλία με 194,84 ευρώ/MWh.

Ο χάρτης των τιμών χονδρικής στην Ευρώπη

energylive

Αρκούν οι υπάρχουσες επιδοτήσεις;

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε υψηλότερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ήδη ωστόσο δείχνουν να έχουν ξεπεραστεί και το ερώτημα είναι τι άλλο μπορεί να προσθέσει η κυβέρνηση, καλύπτοντας την μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Δεν αποκλείεται, όπως άλλωστε έχει αφήσει ανοικτό ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, αν παραστεί ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω η ενίσχυση των νοικοκυριών κι επαγγελματιών της χαμηλής τάσης.

Η απόφαση που εκτόξευσε τις τιμές

Η ρίζα του νέου προβλήματος με τις τιμές της ενέργειας ανάγεται στην χτεσινή απόφαση της γερμανική αρχή ενέργειας.

Με καθυστέρηση ανακοίνωσε ότι πως «αναβάλει προσωρινά» την πιστοποίηση του του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Ως επιχείρημα έθεσε το γεγονός πως η ρωσική Gazprom πρέπει να δημιουργήσει θυγατρική που θα «τρέχει» το έργο στη Γερμανία δημιουργώντας και το δικό της ανεξάρτητο δίκτυο, ως οφείλει βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.

Όμως, είναι σαφές πως με δεδομένο το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται γύρω από τον αγωγό και το ρωσικό φυσικό αέριο συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, πιθανότατα απλά έψαχνε αφορμή…

Πανικός στις αγορές

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αναβάλει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες –όσο είναι το χρονικό περιθώριο που ο νόμος κρατά ανοιχτή τη διαδικασία- την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, ο οποίος θα αύξανε τη ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη, σε ένα διάστημα που τα ευρωπαϊκά αποθέματα κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη εν όψει και της χειμερινής περιόδου.

Υπολογίζεται ότι μέσω του αγωγού που κινείται υποθαλάσσια κάτω από τη θάλασσα της Βαλτικής θα μεταφέρονταν τουλάχιστον 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό την τωρινή διαδρομή μέσω Ουκρανίας.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας 

gas_dutch161121

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι τιμές κατέγραψαν νέο άλμα φτάνοντας σε νέο υψηλό τριών εβδομάδων.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι και πριν την απόφαση που πυροδότησε την κατάσταση οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο 10μηνο του 2021 η μέση τιμή στη χονδρική έχει εκτιναχθεί από τα 72,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 στα 106,8 ευρώ, δηλαδή 47,7% υψηλότερα.

Έτσι, παρότι η κατανάλωση ρεύματος ήταν φέτος ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2019 (στα 42,48 εκατ. μεγαβατώρες, από 42,9 το 2019), το κόστος του ρεύματος εκτινάχθηκε από τα 3,1 στα 4,53 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 1,43 δισ. ευρώ ή κατά 46,1%.

Επιπλέον φαίνεται ότι η αύξηση πέρασε σχεδόν στο σύνολό της στους λογαριασμούς χαμηλής και μέσης τάσης. Δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αφού ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, μέσω των οποίων η αυξήσεις στην τιμή χονδρικής μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές.

 

energymag.gr