Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Τι σημαίνει για τη μετοχή της ΔΕΗ η είσοδος στον MSCI

του Χάρη Φλουδόπουλου - www.capital.gr

Η έναρξη της νέας εποχής για τη μετοχή της ΔΕΗ, μετά την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο των 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών, συνέπεσε την περασμένη εβδομάδα με την ένταξή της στον δείκτη MSCI. Μάλιστα κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σημειώθηκε ρεκόρ συναλλαγών, καθώς κάποιοι μέτοχοι που συμμετείχαν στην αύξηση έσπευσαν να κατοχυρώσουν άμεσα κέρδη, αφού εκδηλώθηκε σημαντική ζήτηση για τον τίτλο της επιχείρησης, λόγω της ένταξής της στον MSCI. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική προσφορά, η τιμή της μετοχής κρατήθηκε ψηλά, πάνω από τα 10 ευρώ, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι χρηματιστηριακές δίνουν τιμές-στόχους στα επίπεδα των 15 ευρώ. 

Ρεκόρ τζίρου 

Η περασμένη Τετάρτη ήταν για τη μετοχή της ΔΕΗ ιστορική ημέρα για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος, διότι εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 150 εκατομμύρια νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου. Ο δεύτερος, διότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τη μετοχή της εταιρείας να εισέρχεται στον δείκτη MSCI. Τη συγκεκριμένη ημέρα ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 22,7 εκατομμύρια και ο τζίρος των συναλλαγών τα 234,3 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος της αγοράς έφτασε τα 306 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι συναλλαγές της ΔΕΗ αντιπροσώπευαν το 76% των συνολικών συναλλαγών στην ελληνική αγορά. Παρά τον αυξημένο όγκο και τη σημαντική προσφορά που προήλθε κυρίως από επενδυτές, που θέλησαν να κατοχυρώσουν κέρδη της τάξης του 1 - 1,5 ευρώ ανά μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου, η μετοχή διατηρήθηκε στα 10,32 ευρώ, με απώλειες 0,96 ευρώ. Πίσω από την ισχυρή αντίσταση της μετοχής βρίσκεται η ζήτηση, που εκδηλώθηκε κυρίως από παθητικά κεφάλαια (passive funds) που επενδύουν με βάση τον δείκτη MSCI. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 243 εκατ. του τζίρου, τα 150 εκατ. προήλθαν από την είσοδο στη μετοχή των συγκεκριμένων funds.   

Υπενθυμίζεται ότι, με έκτακτη ανακοίνωση που έγινε από τον οίκο MSCI μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, εντάχθηκε η μετοχή της εταιρείας στους δείκτες Standard και Mid Cap, από τον δείκτη MSCI Small Cap των αναδυόμενων αγορών, στον οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος. Και αυτό διότι μετά την ΑΜΚ η ΔΕΗ απέκτησε το απαραίτητο μέγεθος για τη συμπερίληψή της στον δείκτη, καθώς το όριο είναι στα 2,95 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση. Μετά την αύξηση κεφαλαίου η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ (3,93 δισ. ευρώ). Σημειώνεται πως οι ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στους βασικούς δείκτες της MSCI είναι πέντε: ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). 

Προβλέψεις

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ, εξάλλου, η αγορά βάζει υψηλότερα τον πήχη για τη μετοχή της ΔΕΗ, όπως δείχνουν και οι αναλύσεις των χρηματιστηριακών. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην αύξηση της τιμής-στόχου στα 15 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης ("Οutperform"). Όπως αναφέρει και το σχετικό report, η ΑΜΚ και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει το σχέδιο κεφαλαιουχικών δαπανών της, των 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2024 (με το 70% να πηγαίνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη διανομή), διατηρώντας ταυτόχρονα τον λόγο καθαρού χρέους προς EBITDA κάτω του 3,5x. Είχε προηγηθεί η έκθεση της Eurobank Equities στις 8 Νοεμβρίου, η οποία έδινε τιμή-στόχο στα 14,5 ευρώ και σύσταση αγοράς ("Βuy"). Η χρηματιστηριακή ανέφερε ότι το business plan της επιχείρησης δείχνει εφικτό, με χαμηλότερο ρίσκο σε σχέση με αυτό που σχετίζεται με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, λόγω της θέσης της ΔΕΗ  στην αγορά και του πράσινου μετασχηματισμού της.