Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Εγκρίθηκε η συμφωνία-πλαίσιο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

Γιάννα Παπαδημητρίου

Τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την εκμετάλλευση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών, καθώς και την παροχή πρόσβασης στο Δίκτυο σε τρίτα μέρη ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του για το 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαχειριστή.

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε πρόσφατα τους βασικούς όρους της συμφωνίας χρηματοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου από τις τράπεζες (Πειραιώς και Alpha, σύμφωνα με πληροφορίες), από τις οποίες έχει ήδη δοθεί το “πράσινο φως”, καθώς η ΔΕΗ έχει πάρει το credit approval.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραπεζική χρηματοδότηση θα φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με το πιλοτικό πρόγραμμα στο Περιστέρι, η υλοποίηση του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Με την ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου, η ΔΕΗ επιδιώκει να εντοπίσει πιθανά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισής τους, ώστε να είναι έτοιμη στη συνέχει να ξεκινήσει την γεωγραφική επέκταση του δικτύου.

Επιπρόσθετα, το πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι θα αποτελέσει και πεδίο δοκιμής για τη συνεργασία της ΔΕΗ με υποψήφιους πελάτες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ισχυροί “παίκτες” της τηλεπικοινωνιακής αγοράς έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το καλό κλίμα που έχει διαφανεί στις επαφές ΔΕΗ-NOVA για μελλοντική εκτεταμένη συνεργασία να εκφράζεται και στη διάθεση της δεύτερης να αξιοποιήσει το πιλοτικό δίκτυο που θα αναπτυχθεί στο Περιστέρι. 

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε διερευνητικές επαφές και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, όπως π.χ. η Vodafone.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύμβαση αγοράς μετόχων (SPA) για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη θυγατρική του Macquarie Infrastracture and Real Assets Group, υπήρχε ρητή αναφορά που προέβλεπε ότι  “ο πωλητής αναλαμβάνει να μη λειτουργεί το δίκτυό του οπτικών ινών κατά τρόπο που να βλάπτει σημαντικά την επιχείρηση του ΔΕΔΔΗΕ και –μετά την υπογραφή του SPA– να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ του πωλητή και του ΔΕΔΔΗΕ που θα διέπει τους όρους υπό τους οποίους ο πωλητής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υποδομές διανομής για τους σκοπούς ανάπτυξης του δικτύου του οπτικών ινών”. 

Στόχος της ΔΕΗ να ηγηθεί στη χονδρεμπορική αγορά - Το πλεονέκτημα στη μάχη για το “τελευταίο μίλι”

Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν από τους πυλώνες της “επόμενης μέρας” για τη ΔΕΗ, καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να ηγηθεί στη χονδρεμπορική αγορά, μέσω της υποδομής παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων που θα αναπτύξει.

Καθώς το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει όλη την επικράτεια, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα μπορούν να το αξιοποιήσουν για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, χωρίς να χρειαστεί να αναπτύξουν οι ίδιοι ιδιόκτητο δίκτυο, με τη ΔΕΗ να αποκομίζει όφελος από τη μίσθωσή του προς αυτούς.

Από την άποψη αυτή, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προσφέρει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στη ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για τη μόνη ήδη αναπτυγμένη υποδομή που μπορεί να “κοντράρει στα ίσα” το δίκτυο χαλκού (στο οποίο βασίζεται και το VDSL) του ΟΤΕ, που σήμερα κυριαρχεί στο λεγόμενο “τελευταίο μίλι”, δηλ. τη σύνδεση που φτάνει μέχρι την καμπίνα στο δρόμο (ΚΑΦΑΟ) κι από εκεί στην εγκατάσταση του τελικού χρήστη (σπίτι ή εταιρική υποδομή).

Η υλοποίηση εκταταμένων δικτύων οπτικών ινών είναι απαραίτητη για την “αποχαλκοποίηση” των τηλεπικοινωνιών, με την δυνατότητα της ΔΕΗ να αξιοποιήσει τα 242 χιλ. χιλιόμετρα του υφιστάμενου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξή τους να την φέρνει σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα σχέδια που τρέχουν ήδη οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύοντας για την ανάπτυξη ιδιόκτητων δικτύων οπτικών ινών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους  680 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2022-2026, ώστε μέχρι το 2030 να έχει δημιουργήσει μία πελατειακή βάση της τάξης του 1 εκατ. καταναλωτών, με τους υπολογισμούς της εταιρείας να προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι σχετικές υπηρεσίες θα έχουν τζίρο της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.  

energypress.gr