Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

«Ανάβει» το καλοκαίρι η μονάδα ηλεκτρισμού Πτολεμαϊδα V

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, www.euro2day.gr

Μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται να «ανάψει» ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ. Ήδη, εδώ και δέκα ημέρες ξεκίνησε η φάση των δοκιμών, που προβλέπονται από το πρωτόκολλο κατασκευής, ώστε η μονάδα να εισέλθει στη διαδικασία θέσης για τη λειτουργία της.

Η μεγαλύτερη μονάδα, έως τώρα, της ΔΕΗ, ισχύος 660 MW και 140 MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαϊδας, με καύσιμο, αρχικά, τον λιγνίτη, θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Ιούλιο-Αύγουστο, το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής της, δίνοντας στο Σύστημα περιορισμένη ισχύ και από τις αρχές του 2023 θα είναι πλήρως ενταγμένη, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του Συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει αποφασίσει ακόμα για πόσα χρόνια θα λειτουργήσει η Πτολεμαΐδα V ως λιγνιτική μονάδα. Σε αυτή τη φάση εξετάζονται διάφορα σενάρια και για την οριστική απόφαση της ΔΕΗ θα ληφθούν υπόψη τεχνικοοικονομικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που είναι «πάνω στο τραπέζι» κάνει λόγο για τη λειτουργία της μονάδας ως λιγνιτική μέχρι το 2028, που έχει τεθεί ως χρονιά-«ταβάνι» για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ο γενικός διευθυντής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, Δημήτρης Μετικάνης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την απολιγνιτοποίηση, είχε δηλώσει ότι καθοριστικός παράγοντας για τη μετατροπή της μονάδας σε φυσικού αερίου θα είναι η τιμή των ρύπων, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι έκτακτες και δεν μπορεί να γίνει μακροχρόνιος σχεδιασμός με βάση αυτές.

Θεωρητικά, η Πτολεμαΐδα V θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιεί και υδρογόνο, είχε αναφέρει ο κ. Μετικάνης, αλλά σε τι ποσοστό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Οι πρώτες δοκιμές

Επτά χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής της, τον Δεκέμβριο του 2015, η Πτολεμαίδα V οδηγείται στην ολοκλήρωση και την ένταξη της στο Σύστημα. Η συνολική δαπάνη του έργου (συμβολαιοποιημένο) ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, συν 200 εκατ. ευρώ για τα συνοδά έργα.

Στο δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία έναυσης, με καυστήρες πετρελαίου, ώστε να επιτευχθεί η ξήρανση και η συνακόλουθη στερεοποίηση των μονώσεων. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο των δοκιμών. Αμέσως μετά θα αρχίσει το δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο σε διάρκεια, που αφορά στις εργασίες στον λέβητα της μονάδας για τον χημικό καθαρισμό των εσωτερικών σωλήνων. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η κατασκευή της, με διάφορες εσωτερικές εργασίες και ρυθμίσεις. Πρόκειται για μια κλασσική διαδικασία, με τους εργαζομένους στην Πτολεμαΐδα V να δουλεύουν πυρετωδώς, για να είναι σε θέση να «ανάψει» το καλοκαίρι.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης της Τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας με τη νέα μονάδα, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 13,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V θεωρείται σύγχρονη μονάδα, με μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, σε σχέση με τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες. Θα χρησιμοποιεί λιγνίτη μειωμένο κατά 40% και θα έχει μειωμένες εκπομπές ρύπων κατά 60% και σωματιδίων κατά 90%.

Μελέτη για το μέλλον της μονάδας

Το μεταλιγνιτικό μέλλον της Πτολεμαΐδα V ήταν το αντικείμενο μελέτης για τη συγκριτική αξιολόγηση τεσσάρων τεχνολογιών, που θα μπορούσαν να επιλεγούν για τη μετατροπή της. Η μελέτη έγινε από τους, Γιώργο Τραχανά, Βαγγέλη Μαρινάκη και Χάρη Δούκα, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και τον Νίκο Μάντζαρη, του Green Tank. Έχει δημοσιευθεί πρόσφατα στο International Journal of Multicriteria Decision Making.

Η σύγκριση αφορά στις τέσσερις τεχνολογίες που έχουν συζητηθεί περισσότερο για τη συνέχιση της λειτουργίας της Πτολεμαΐδα, όταν θα παύσει να καίει λιγνίτη:

  • Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
  • Καύση βιομάζας σε ποσοστό, είτε 10% (σε συνδυασμό με λιγνίτη) είτε 100%.
  • Καύση ορυκτού αερίου σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT).
  • Μετατροπή σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η σύγκριση έγινε με τη μέθοδο Vikor που ενσωματώνει αβεβαιότητες και η απόδοση των εναλλακτικών λύσεων σταθμίστηκε με βάση τρία κριτήρια: το κόστος (LCOE), τις εκπομπές CO2 και τις δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η υπολογιστική ανάλυση έδειξε ότι η λύση της θερμικής αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ υπερτερεί. Ακολουθεί η αλλαγή καυσίμου σε 100% βιομάζα και τρίτη, η καύση ορυκτού αερίου. Οι παραδοχές που έγιναν στην ανάλυση για τις τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και της προμήθειας ορυκτού αερίου ήταν πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές.

Με άλλα λόγια, η μετατροπή της Πτολεμαΐδα σε μονάδα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν πριμοδοτεί τη σχετική απόφαση της ΔΕΗ για τη μετεξέλιξη της Πτολεμαΐδα V. Το τι θα αποφασιστεί τελικά είναι ευθύνη της ΔΕΗ και όπως προαναφέρθηκε, θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα κατά τον χρόνο μετατροπής της μονάδας.