Ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αύξηση του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 και την αποδέσμευση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν στη EURACTIV ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.
Επί του παρόντος, μόλις πάνω από το 22% της ενέργειας της Ευρώπης προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό στο 40% έως το 2030.
Τώρα, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να προωθήσει την αύξηση του στόχου αυτού στο 45%.
«Με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη από την ορυκτή ενέργεια – περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Μάρκους Πίπερ, Γερμανός συντηρητικός νομοθέτης που κατευθύνει τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Είναι σαν μια κλήση αφύπνισης – πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι είναι η μόνη ενέργεια που μας κάνει ανεξάρτητους», δήλωσε στη EURACTIV.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω προτείνει την αύξηση του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 32% σε 45% μέχρι το 2030», δήλωσε.
Ο δεξιός Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είχε ήδη προτείνει τροποποιήσεις για τη βελτίωση της φιλοδοξίας της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία παρουσίασε στα μέσα Φεβρουαρίου.
Τις απόψεις του Pieper συμμερίζεται μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Πασκάλ Κανφίν, ένας κεντρώος νομοθέτης που προεδρεύει στην επιτροπή περιβάλλοντος της συνέλευσης, είναι ένας από αυτούς.
«Μπορεί να επιτύχουμε μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από την Επιτροπή για να μεταφέρουμε τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 40 στο 45%», δήλωσε ο Γάλλος στη EURACTIV.
Η πολιτική παράταξη του Κανφίν, η κεντρώα Renew Europe, υποστηρίζει τον στόχο του 45%, δήλωσε στη EURACTIV, επισημαίνοντας το πρόσφατο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποδέσμευση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το σχέδιο με την ονομασία REPowerEU, δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) είναι επίσης υπέρ.
Ο Νικολάς Γκονσάλες Κασάρες, ισπανός νομοθέτης του S&D, ο οποίος είναι εισηγητής για την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε στη EURACTIV: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη να εξαλείψουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία καθιστούν αναγκαίες τις πρόσθετες προσπάθειες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Εκτός από τον στόχο του 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Κασάρες ζητά υψηλότερους επιμέρους στόχους στο νόμο, επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και βελτίωση των διασυνδέσεων για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των χωρών.
Αυτός είναι επίσης ένας στόχος που υπερασπίζεται ο Μάρκους Πίπερ. «Προτείνω, για παράδειγμα, περισσότερα διασυνοριακά ενεργειακά έργα προκειμένου να ενισχυθούν οι συνέργειες της εσωτερικής αγοράς και να δημιουργηθεί μια πραγματική πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Γερμανός νομοθέτης στη EURACTIV.
Μία από τις ιδέες που προτείνονται στην έκθεση Πίπερ είναι να χαρακτηριστούν τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι σχετικές υποδομές δικτύου ως «έργα προτεραιότητας» που επωφελούνται από διαδικασίες ταχείας έγκρισης.
Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι για τη βιοποικιλότητα θα μπορούσαν να παραγκωνιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις για να δημιουργηθεί χώρος για νέα αιολικά ή ηλιακά πάρκα. «Εάν οι νέες εγκαταστάσεις είναι προς το “δημόσιο συμφέρον” του ενεργειακού εφοδιασμού, δεν πρέπει να εμποδίζονται. Προτείνω να προσαρμοστούν ανάλογα οι απαιτήσεις της ΕΕ», δήλωσε ο Πίπερ.
Η Αριστερά δήλωσε επίσης στη EURACTIV ότι υποστηρίζει έναν αυξημένο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ζητούν, μάλιστα, να τεθεί ο στόχος του 50%.
Τους ξεπερνούν για την υψηλότερη φιλοδοξία οι Πράσινοι, οι οποίοι δήλωσαν στη EURACTIV ότι στοχεύουν σε στόχο 51% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης για να μειωθεί η εξάρτησή μας από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα πρέπει επίσης να σημαίνει επείγοντα μέτρα, όπως υψηλότερη ανάπτυξη αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών από ό,τι στην ανακοίνωση των επιτροπών αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στη EURACTIV ο εισηγητής των Πρασίνων για το νόμο Βίλε Νιινίστο.
Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλες οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ιδέα της αύξησης των φιλοδοξιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Άννα Ζαλέφσκα, μέλος του ECR, δήλωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 40% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης έως το 2030 είναι ήδη φιλόδοξη.
Οι εκκλήσεις για αύξηση του στόχου στο 45% φαίνονται «σαν μια βιαστική πρόταση που γράφτηκε μόνο από πολιτικούς, χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση με τους μηχανικούς και τους κατάλληλους ενδιαφερόμενους φορείς», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.
Ωστόσο, άλλες πολιτικές ομάδες φαίνονται αποφασισμένες να επιμείνουν σε αυτόν, με τον Κανφίν να υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τις χώρες της ΕΕ να ξανασκεφτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως στρατηγικό στόχο για την Ευρώπη, καθώς και για μεμονωμένες χώρες.
«Μέχρι τώρα, η Γαλλία δεν έχει θέσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ίδιο στρατηγικό επίπεδο με την πυρηνική ενέργεια. Τώρα, αυτό αλλάζει, και πρέπει να είμαστε τόσο φιλόδοξοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο ήταν η Γαλλία για τις πυρηνικές», δήλωσε στη EURACTIV.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε υπέρ ενός νέου πλαισίου αδειοδότησης για την επιτάχυνση» της κατασκευής νέων αιολικών και ηλιακών έργων, είπε.
Η αιολική ενέργεια έχει δυσκολευτεί να επιταχυνθεί στη Γαλλία, με τις άδειες για νέα έργα να καθυστερούν συχνά λόγω νομικών προσφυγών. Ως αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γαλλία.
Euractiv.com - energymag.gr