Λύση σε μία δύσκολη εξίσωση καλείται να δώσει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη χρονική επέκταση της οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο η πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ και η μείωση των τιμών των δικαιωμάτων των εκπομπών CO2 περιορίζουν τα έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Οι πρώτες 10 μέρες δίνουν ήδη μία μέση τιμή άνω των 322 ευρώ/MWh όταν όλος ο Φεβρουάριος έκλεισε με μέση τιμή στα 211,71 ευρώ/MWh. Το ίδιο διάστημα οι τιμές των δικαιωμάτων των ρύπων έπεσαν στα 60 ευρώ ανά τόνο από τα επίπεδα των 80 ευρώ και άρα τα έσοδα που αντλεί το ΤΕΜ μειώνονται.Κυβερνητικές πηγές με αυτά τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για συνέχιση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος σε υψηλά επίπεδα, αναγνωρίζουν πως οι επιχορηγήσεις δεν μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου TTF. Οι εκτιμήσεις θέλουν να διατηρείται η μεταβλητότητα των τιμών εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως οι Βρυξέλλες θα αποδεχτούν την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση φέρεται να ποντάρει στη στήριξη κρατών κυρίως της Νότιας Ευρώπης.
Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης με πόρους από την ΕΤΕΠ, που αν υιοθετηθεί θα ανοίξει το δρόμο για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Πέρα από τα προαναφερόμενα σενάρια, η κυβέρνηση φαίνεται πως προς το παρόν θα κινηθεί να αξιοποιήσει το εργαλείο που ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η Κομισιόν και είναι η χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει τουλάχιστον για τον Απρίλιο να αυξήσει τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της ενίσχυσης σε βαθμό ώστε να καλύπτει το 75% των αυξήσεων έναντι 50%.