Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του σχέδιο νόμου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για την δημιουργία «Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων», τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Στην ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ανάγκη υιοθέτησης μιας ενιαίας εξωτερικής, αμυντικής και ενεργειακής πολιτικής από την Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής επέμβασης.
Συγκεκριμένα η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε:
«Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και δυστυχώς η εισβολή αυτή εξελίσσεται σε εργαστήριο απανθρωπισμού. Μια χώρα καταστρέφεται, η Μαριούπολη των χιλιάδων Ελλήνων ισοπεδώνεται, πολυκατοικίες βομβαρδίζονται., ο Πρόξενός μας ηρωικά μένει στην περιοχή όμηρος της κατάστασης, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά και ήδη βλέπουμε εικόνες μαζικών τάφων, νοσοκομεία.
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι αυτή την ώρα δοκιμάζεται η στάση, η πραγματική ευαισθησία καθενός μας και δυστυχώς κάποια σημάδια είναι μάλλον απογοητευτικά. Δεν μπορεί, είναι έξω από κάθε λογική να εισβάλει κυνικά, ετσιθελικά μια χώρα σε μια άλλη και να γίνονται συγκεντρώσεις γενικά κατά των Ιμπεριαλιστών ή να διατυπώνονται γενικά ευχές για την λήξη κάποιου πολέμου. Δεν μπορεί Έλληνας ευρωβουλευτής να χαρακτηρίζει την Ουκρανία “αυλή της Ρωσίας”, καλλιτέχνες να σιωπούν ένοχα, ούτε πρώην Πρύτανης και στην συνέχεια αξιωματούχος της προηγούμενης Κυβέρνησης να λέει αυτή την ώρα ότι “δεν είναι και η Ουκρανία καμία αθώα περιστερά”. Έχω την αίσθηση ότι τα “ναι μεν αλλά” κρύβουν περίσσια υποκρισία και ότι διακινούνται έντεχνα απόψεις που ξεπλένουν τον Πούτιν.
Μαζί με την ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας- Ε.Ε – Η.Π.Α για την στήριξη της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου, σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει την έκτακτη συγκυρία πρέπει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και έκτακτα μέτρα για την στήριξη των Οικονομιών, της ζωής των πολιτών.»
Επί του νομοσχεδίου η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, επισήμανε:
«Θα σταθώ στα όσα έχει εστιάσει καίρια και πλήρως τεκμηριωμένα, ο συνάδελφος και Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής. Κυριότερο ζήτημα που εντοπίζουμε στο κείμενο του νομοσχεδίου, αποτελούν τα όσα προβλέπονται σχετικά με την επιλογή του Προέδρου και των συμβούλων της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Επομένως ο τρόπος της επιλογής τους θα πρέπει να συνάδει ακριβώς με το πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τη λειτουργία τους και τον ρόλο για τον συστάθηκαν. Γι’ αυτό, θεωρώ απολύτως αναγκαίο το νομοσχέδιό σας να προβλέπει ότι η διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να στηρίζεται σε απόφαση που λαμβάνεται με την ενισχυμένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι θα πρέπει να εισακουστεί και να υιοθετηθεί ο προβληματισμός σχετικά με τη διάταξη που ορίζει ότι η έδρα της Αρχής είναι η Αθήνα, καθώς ακούστηκε τόσο από τους εκπροσώπους του προσωπικού της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., όσο και από το σύνολο των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης. Πρέπει να περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για το παράρτημα της Θεσσαλονίκης. Έδρα της Αρχής είναι η Αθήνα με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.»
Ολόκληρη η ομιλία:
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εισβολή αυτή εξελίσσεται σε εργαστήριο απανθρωπισμού. Μια χώρα καταστρέφεται, η Μαριούπολη των χιλιάδων Ελλήνων ισοπεδώνεται, ο Πρόξενός μας ηρωικά μένει στην περιοχή και μοιάζει με όμηρο της κατάστασης, οι νεκροί είναι πολλοί και ήδη βλέπουμε εικόνες μαζικών τάφων, νοσοκομεία και πολυκατοικίες βομβαρδίζονται, ένας από τους πιο βραβευμένους δημοσιογράφους των Νews York Times είναι πια νεκρός. Μιλάμε για εικόνες που παραπέμπουν σε Αποκάλυψη, την ώρα που βομβαρδισμοί έφτασαν να γίνονται μέχρι 25 km από την Πολωνία. Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες. Η ανησυχία της κοινής γνώμης στην χώρα μας είναι διάχυτη και για το που οδηγούμαστε και για τις παρενέργειες που θα υπάρχουν. Το μέλλον δείχνει αβέβαιο.
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι αυτή την ώρα δοκιμάζεται η στάση, η πραγματική ευαισθησία καθενός μας και δυστυχώς κάποια σημάδια είναι μάλλον απογοητευτικά. Δεν μπορεί, είναι έξω από κάθε λογική να εισβάλει κυνικά, ετσιθελικά μια χώρα σε μια άλλη και να γίνονται συγκεντρώσεις γενικά κατά των Ιμπεριαλιστών ή να γίνονται γενικά ευχές για την λήξη κάποιου πολέμου. Δεν μπορεί Έλληνας ευρωβουλευτής να χαρακτηρίζει την Ουκρανία «αυλή της Ρωσίας», Καλλιτέχνες να σιωπούν ένοχα, ούτε πρώην Πρύτανης και στην συνέχεια αξιωματούχος της προηγούμενης Κυβέρνησης να λέει αυτή την ώρα ότι «δεν είναι και η Ουκρανία καμία αθώα περιστερά». Έχω την αίσθηση ότι τα ναι μεν αλλά κρύβουν περίσσια υποκρισία και ότι διακινούνται έντεχνα απόψεις που ξεπλένουν τον Πούτιν. Δεν ταιριάζουν όλα αυτά σε μια χώρα που αντιστάθηκε πάντα ηρωικά κατά κάθε εισβολέα και πήραμε πάντα καθαρή θέση σε συρράξεις που είχαν διεθνή χαρακτήρα και εμπεριείχαν στοιχεία υπεράσπισης ανεξαρτησίας χωρών.
Μαζί με την ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας- Ε.Ε – Η.Π.Α για την στήριξη της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να εντοπίσουμε ότι σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας. Ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη των Οικονομιών, της ζωής των πολιτών. Δυστυχώς ενώ η Ε.Ε έδειξε σημαντικά αντανακλαστικά για την επιβολή αναγκαίων κυρώσεων, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όπου συζητήθηκαν τα θέματα αυτά, πήρε κάποιες αποφάσεις , έδειξε όμως μάλλον μια ροπή στον κακό εαυτό της.
Η ενεργειακή κρίση και μαζί με αυτή το τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα καταναλωτικά προϊόντα τρομοκρατεί το μέσο νοικοκυριό που δείχνει αδύναμο να ανταποκριθεί. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο λειτουργικό κόστος. Η πίεση που δέχονται τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά είναι πια κάτι παραπάνω από ασφυκτική. Είναι ενδεικτικό ότι παρουσιάζεται ήδη μείωση στις πωλήσεις ψωμιού αλλά και στα σούπερ μάρκετ.
Χρειάζονται επομένως μέτρα χθες. Κάθε μέρα καθυστέρησης δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, αλλά και αν δεν υπάρξει πιο γενναία στήριξη από την Ε.Ε. στον ενεργειακό τομέα, τότε ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει στο επόμενο δίμηνο το 9% και οι ανατιμήσεις θα αγγίξουν το 35% με 40%. Μιλάμε για ένα ζοφερό μέλλον απέναντι στο οποίο ακόμα συζητάμε για την αύξηση ακόμα και του κατώτατου μισθού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου, δεν θα ήθελα να παραλείψω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, σχετικά με όσα παρακολούθησα τις προηγούμενες ημέρες στην επιτροπή και με τα όσα αναλυτικότερα διάβασα στα πρακτικά της. Αναφέρομαι στη διάθεση κυρίως αλλά και στην επί της ουσίας πρόθεση, του κου Αντιπροέδρου, να ακούσει με προσοχή τόσο τους αρμόδιους φορείς όσο και τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και ειδικότερα τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς, για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, του συναδέλφου, Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής και εν μέρει να αποδεχτεί, όπως είπε, κάποιες από τις προτάσεις μας.
Πραγματικά, δεν μας έχει συνηθίσει η σημερινή Κυβέρνηση σε τέτοιες συμπεριφορές. Είναι κάτι το οποίο σε κάθε συζήτηση σχεδίου νόμου το επιζητούμε, γιατί ως θέση αρχής πάντα επιδιώκουμε τη γόνιμη αντιπολίτευση, μακριά από μικροπολιτικές τακτικές . Γι’ αυτόν τον λόγο ήθελα να εξάρω το γεγονός αυτό εξ’ αρχής.
Επί του νομοσχεδίου, θα σταθώ στα όσα έχει εστιάσει καίρια και πλήρως τεκμηριωμένα, ο συνάδελφος και Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής.
Κυριότερο ζήτημα που εντοπίζουμε στο κείμενο του νομοσχεδίου, αποτελούν τα όσα προβλέπονται σχετικά με την επιλογή του Προέδρου και των συμβούλων της νέας Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Οι ανεξάρτητες αρχές, αποτελούν όργανα η ανεξαρτησία των οποίων, πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο και σε όλες τις πτυχές τους . Είναι προφανής η τάση του νομοθέτη να συστήνει ανεξάρτητες αρχές σε ευαίσθητα πεδία της διοικητικής δραστηριότητας, αναθέτοντας έτσι τη ρύθμισή τους σε όργανα, εκτός της παραδοσιακής διοικητικής ιεραρχίας. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη ρύθμιση των πεδίων αυτών, με την ανάθεση των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ανεξάρτητες τόσο από την πολιτική όσο και από τη διοικητική ιεραρχία οντότητες, οι οποίες στελεχώνονται με πρόσωπα που διαθέτουν εξειδίκευση και τεχνογνωσία στους συγκεκριμένους τομείς.
Επομένως ο τρόπος της επιλογής τους θα πρέπει να συνάδει ακριβώς με το πνεύμα που πρέπει να διακατέχει τη λειτουργία τους και τον ρόλο για τον συστάθηκαν. Γι’ αυτό, θεωρώ απολύτως αναγκαίο το νομοσχέδιό σας να προβλέπει ότι η διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να στηρίζεται σε απόφαση που λαμβάνεται με την ενισχυμένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτό θα υποχρεώσει τα πολιτικά Κόμματα και οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία, διαχρονικά, να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να επιλέξουν τους καλύτερους και όχι τους αρεστούς. Δεν υπάρχει με αυτόν τον τρόπο, κανένα περιθώριο καταστρατήγησης ή αλλοίωσης του ανεξάρτητου χαρακτήρα του οργάνου, όχι από εσάς, να το διευκρινίσω, αλλά εις το διηνεκές, κάτι που κατά τη γνώμη μου αποτελεί πλήρως τον σκοπό της σωστής νομοθέτησης.
Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι θα πρέπει να εισακουστεί και να υιοθετηθεί ο προβληματισμός σχετικά με τη διάταξη που ορίζει ότι η έδρα της Αρχής είναι η Αθήνα, καθώς ακούστηκε τόσο από τους εκπροσώπους του προσωπικού της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. , όσο και από το σύνολο των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης. Πρέπει να περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για το παράρτημα της Θεσσαλονίκης. Έδρα της Αρχής είναι η Αθήνα με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.