Την πρόθεσή της κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, την ασφάλεια στον εφοδιασμό και την διατήρηση όσο γίνεται προσιτών τιμών προς τους καταναλωτές, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στα πλαίσια του 3ου Power & Gas Forum που διεξάγεται σήμερα και αύριο και διοργανώνει το energypress.
Συζητώντας για όλα τα ζητήματα που θέτει η τρέχουσα ενεργειακή «ατζέντα» εντός και εκτός συνόρων, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε εκτενώς στη πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ασχέτως της επιτακτικότητας και εν μέρει της προτεραιότητας που λαμβάνουν τα «πυροσβεστικά» μέτρα προς αντιμετώπισης της μαινόμενης ενεργειακής κρίσης.
Από την άποψη αυτή, το ΥΠΕΝ προωθεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν περαιτέρω την λειτουργία της αγοράς και τέτοιες περιλαμβάνονται στο Market Reform Plan που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός προανήγγειλε πρόσθετες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για το target model, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αποθήκευση. Δεν παρέλειψε ωστοσο να συμπληρώσει πως παρά το νεαρό της "ηλικίας" του target model στην Ελλάδα, αυτό εξασφάλισε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια το 2021 σε σύγκριση με την Ιταλία που εκεί η αγορά λειτουργεί περισσότερα χρόνια και είναι πιο ώριμη.
Καμία ανοχή σε αθέμιτες συμπεριφορές στην αγορά
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα συγκυριακά κέρδη των εταιρειών, βάσει της αναγγελίας του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την φορολόγησής τους και την αξιοποίηση των όποιων πόρων προκύψουν προς ελάφρυνση των καταναλωτών, ο Υπουργός ΠΕΝ ανέφερε πως ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΥΠΕΝ έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στην ΡΑΕ να ελέγχει την εφαρμογή τυχόν αθέμιτων εμπορικών πρακτικών τόσο για τις εταιρείες προμήθειας όσο και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπρόσθετα, να ελέγχει αν περνάει οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, καθώς και την πιθανότητα να υπάρχουν υπερκέρδη ή ακόμη και αισχροκέρδεια όπως ανέφερε. «Αυτό θα φανεί στους ισολογισμούς και την διαφορά θα την φορολογήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναγκαία η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση
Αποφασιστική και αποτελεσματική απάντηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση δεν μπορεί παρά να δοθεί σε συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως είπε, η διασυνδεσιμότητα των αγορών (πχ η Ελλάδα βρίσκεται σε σύζευξη με Ιταλία και Βουλγαρία) δεν «επιτρέπει» μεμονωμένα μέτρα από τα επιμέρους κράτη μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση όπως αποτυπώνεται την πρόταση των «έξι σημείων» του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ευρώπης και θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια γραμμή. Σε εθνικό επίπεδο, επιδιώκει να εξαντλήσει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα υπερπλεονάσματα που δημιουργούνται είτε στον ΕΛΑΠΕ είτε στην αγορά των ρύπων και τελευταία η σκέψη για την αξιοποίηση του πλεονάσματος που προκύπτει στον λογαριασμό των ΥΚΩ.
Η αγορά θέτει εκτός τις λιγνιτικές μονάδες
Σε σχετική ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η ίδια η αγορά είναι αυτή που θέτει εκτός «παιχνιδιού» τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς το κόστος, ακόμη και σήμερα, παραμένει απαγορευτικό για τον διαχειριστή τους, τη ΔΕΗ, δηλαδή, και επομένως ακόμη κι διοικητικά οριστεί η διατήρηση τους και μετά το 2023 (τότε η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να αποσύρει τις μονάδες), κάτι τέτοιο θα προσκρούει στο καθαρό οικονομικό όφελος της εταιρείας. Στο εύλογο ερώτημα περί ενεργειακής επάρκειας με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως ήδη το 2021 προστέθηκαν 1000 MW νέων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τις εκτιμήσεις για το 2022 να κάνουν λόγο για 1500 MW έως και 2000 MW.
Στο τραπέζι η πυρηνική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συμφωνίας Βουλγαρίας-Ελλάδας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υπουργός ανέφερε πως ήδη εισάγουμε ενέργεια από την γείτονα χώρα, μέρος της οποίας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς. Επομένως μια ενδεχόμενη μακροπρόθεσμη διμερής συμφωνία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αποβεί επωφελής για την Ελλάδα, καθώς θα πρόκειται για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που θα αξιοποιηθεί ως φορτίο βάσης, στηρίζοντας την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Η πρόθεση της Βουλγαρίας να επεκτείνει τον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι συμπίπτει με την πρόθεση της Ελλάδας να εξασφαλίσει φθηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα χρόνια. Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει, ωστόσο, ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, όπως υπογράμμισε.
Χρειάζεται η υπόγεια αποθήκη αερίου στη Ν. Καβάλα
Τέλος, θετικά διακείμενος, αποκαλύπτοντας την τοποθέτηση του Υπουργείου, εμφανίστηκε ο κ. Σκρέκας ως προς το project της Υπόγειας αποθήκης Φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, δηλώνοντας πως «εμείς την χρειαζόμαστε την υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης».