Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η ρευματοκλοπή στη Ρόδο παραμένει σε υψηλά επίπεδα

 

Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, ως απόρροια των παραφουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ενεργειακή κρίση έχει επιβαρύνει σημαντικά τα έξοδα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και στην Ελλάδα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές από τους λογαριασμούς ρεύματος που είναι αυξημένοι ακόμα και τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι, γι’ αυτό και η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών επιλέγει να προβεί σε ρύθμιση.


Η κατάσταση αυτή έχει διαταράξει σημαντικά όμως και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ που αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, ξεκινώντας από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ενέργειας που ως το 2030 θα αντικαταστήσουν τα σημερινά «ρολόγια», ενώ ταυτόχρονα ο εξοπλισμός αυτός θα πλαισιώνεται και από τα αναγκαία συστήματα υποδομής και διαχείρισης.


Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την πρώτη τοποθέτηση 7.354.000 «έξυπνων μετρητών» εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2030. Ειδικότερα, με βάση το πλάνο ανάπτυξης, προβλέπεται να τοποθετηθούν 300.000 το 2022 (που μάλλον θα είναι λιγότεροι τελικά), 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1.000.000 το 2025, 1.000.000 το 2026, 813.000 το 2027, 1.000.000 το 2028, 1.000.000 το 2029 και 900.000 το 2030.
Ωστόσο, υπάρχουν επιτήδειοι που εκμεταλλευόμενοι το άγχος και την αδυναμία συμπολιτών μας που υπόσχονται ότι με μια αμοιβή και με μία απλή διαδικασία -αλλά παράνομη – θα γλιτώσουν χρήματα ή θα επανασυνδέσουν το ρεύμα στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία.
Οι εντατικοί έλεγχοι του προηγούμενου διαστήματος, για την πάταξη του φαινομένου, είχε ως αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, που όπως φαίνεται όμως δεν λειτουργούν αποτρεπτικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», η Ρόδος εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρευματοκλοπής.


Η έξαρση των τελευταίων μηνών εντατικοποίησε τις προσπάθειες των αρμοδίων για τον περιορισμό του φαινομένου, όμως -όπως προκύπτει από τα στοιχεία- η ρευματοκλοπή στη Ρόδο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως δήλωσε στη «δημοκρατική», επιτελικό στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και σε κάθε έλεγχο που πραγματοποιείται από αρμόδια κλιμάκια, εντοπίζονται περιστατικά ρευματοκλοπών.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στους παραβάτες που εντοπίζονται συγκαταλέγονται πέρα από νοικοκυριά και πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν και την μεγαλύτερη ζημιά, και λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης, αλλά επειδή εκεί εστιάζεται, κυρίως, το πρόβλημα της ρευματοκλοπής.
Όπως προκύπτει από τους ελέγχους, το φαινόμενο της ρευματοκλοπής επεκτείνεται σε όλο το νησί της Ρόδου και όχι μόνο στην πόλη, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις και τα τσουχτερά προστιμα, ώστε να σταματήσει η οικονομική «αιμορραγία» της επιχείρησης, που κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χάνει εκατομμύρια ευρώ συνολικά, από τις ρευματοκλοπές.
Τα περιστατικά παράνομης επανασύνδεσης ηλεκτροδότησης είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά της συστηματικής ρευματοκλοπής που συνήθως αφορά «πειραγμένους» μετρητές, που καταγράφουν την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με αυτήν που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η πρακτική είναι γνωστή: Συνήθως με τη βοήθεια ειδικών που γνωρίζουν τη «δουλειά» προχωρούν σε παρεμβάσεις με διάφορους τρόπους στο ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο είτε να το παρακάμψουν είτε να καταγράφει μικρότερες καταναλώσεις από τις πραγματικές. Έτσι, μπορεί αρχικά να εξασφαλίζουν μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ωστόσο κινδυνεύουν με συλλήψεις και βαριά πρόστιμα μιας και η ρευματοκλοπή είναι ποινικό αδίκημα.

«Πειραγμένοι» μετρητές
Συνήθως αναλαμβάνουν δράση… πολύ καλοί γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι λειτουργούν ομαδικά, έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο και ξέρουν τους τρόπους για να μειώσουν σταδιακά κάθε μήνα τις κιλοβατώρες, έτσι ώστε να μην κινήσουν υποψίες στους υπαλλήλους της ΔΕΗ. Η πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή, τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση, είναι μία από τις πρακτικές ρευματοκλοπής. Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρχει καταγγελία, ώστε να γίνει ο έλεγχος από το αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή.
Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, που παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή. Συχνό, είναι και το φαινόμενο της τοποθέτησης μαγνητών, ώστε να γυρίζει λιγότερο ή καθόλου ο δίσκος του μετρητή. Κάποιοι άλλοι με ένα ειδικό σπρέι ψεκάζουν τις επαφές αυτές για να παγώνουν και να μην γράφουν οι μετρητές.
Η ρευματοκλοπή δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και άκρως επικίνδυνη. Όλοι οι μετρητές συνεχίζουν να έχουν τάση, ακόμη και αν το ρεύμα είναι κομμένο που σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση από κάποιον ερασιτέχνη μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία.

Οι έλεγχοι
Οι ελεγκτές του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εντολές, σε περίπτωση που εντοπίσουν παράβαση, να βγάλουν φωτογραφίες. Αφαιρούν το ρολόι και το μεταφέρουν σφραγισμένο στην υπηρεσία. Στον καταναλωτή τοποθετείται καινούργιο ρολόι καθώς ο εντοπισμός της παράβασης από ένα συνεργείο δεν ισοδυναμεί και με καταδίκη. Μάλιστα, ο καταναλωτής μπορεί με δικό του εμπειρογνώμονα να ελέγξει το ρολόι στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να χαράξει την υπερασπιστική του γραμμή.

της Μαίρης Φώτη, Δημοκρατική