«Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά την προμήθεια της χώρας». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας ότι «οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής».
Υπογράμμισε πως «η χώρα θα εξακολουθήσει να προμηθεύεται ενέργεια και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και να πληρώνει με τρόπο που δεν παραβιάζεται το πνεύμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση σε ευρώ πληρώναμε και σε ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε» είπε.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμα και στην ακραία περίπτωση, που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή, για να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει της μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Στρατηγικός στόχος είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σημείωσε πως με αυτό το σχέδιο η χώρα μας θα είναι ασφαλέστερη ενεργειακά, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει την δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.
«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει στα 25 γιγαβάτ από τα 8,62 που είναι σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 γιγαβάτ».
Υπογράμμισε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης αδειοδοτήσεων, μείωσης των σταδίων αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση, όπως επίσης μείωσης του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έκανε λόγο για ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της ενεργειακής αυτάρκειας.