Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Στα 600 εκ. ευρώ τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει παραδώσει το πόρισμα της ΡΑΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με τα επιπλέον έσοδα που αποκόμισαν οι ηλεκτροπαραγωγοί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ΡΑΕ απέστειλε το πολυσέλιδο κείμενο στον υπουργό Κώστα Σκρέκα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Σε αυτό παρατίθενται τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε αναφορικά με τα έσοδα που αποκόμισαν οι καθετοποιημένοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 καθώς και άλλες επισημάνσεις που έχουν να κάνουν με την τιμολογιακή πολιτική των παικτών στο σκέλος της προμήθειας ρεύματος αλλά και στη μεθοδολογία που ακολούθησε ο Ρυθμιστής για να κάνει τον αναγκαίο έλεγχο.

Όπως αναφέρουν, λοιπόν, πηγές, η ΡΑΕ εντόπισε υπερ-έσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ. Και πρόκειται για το σύνολο της αγοράς. Από αυτά τα περίπου 600 εκ. ευρώ, το 80% έχει κάνει η ΔΕΗ αφού είναι και ο κυρίαρχος στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 600 εκ. ευρώ δεν είναι χρήματα τα οποία εισέρευσαν αυτούσια στα ταμεία των ομίλων. Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμά της, οι εταιρείες ενέργειας διέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην τιμολογιακή τους πολιτική. Αυτή αποσκοπούσε στη στήριξη του πελατολογίου τους σε συνθήκες κρίσης.

‘Ετσι, το καθαρό έσοδο των ομίλων, λένε αρμόδιοι κύκλοι, περιορίζεται στα επίπεδα των 200 εκ. ευρώ. Οι καθετοποιημένοι προχώρησαν αφενός σε εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμών ρεύματος αλλά και στον καθορισμό σταθερών τιμολογίων ή πολύμηνων συμβάσεων με επιχειρήσεις.

Ως προς τις εκπτώσεις επί των ονομαστικών τιμολογίων, οι ίδιες πηγές εξηγούν πως πρόκειται για επιπλέον της κρατικής επιδότησης παροχής, όπως το -30%. Με τον τρόπο αυτό πετύχαιναν να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των επιβαρύνσεων των πελατών τους.

Σχετικά με τα σταθερά τιμολόγια και τις συμβάσεις προμήθειας ρεύματος προς επιχειρήσεις, αρμόδιοι παράγοντες μιλούν είτε για τα προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής και διατέθηκαν σε νοικοκυριά αλλά και για εκείνα σε βιομηχανίες και μεγάλες αλυσίδες λιανική με διάρκεια ενός έτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πάροχοι ρεύματος ζημιώθηκαν καθώς οι τιμές ενέργειας ανέβαιναν και την ίδια στιγμή οι συμφωνίες που έτρεχαν με μεγάλους πελάτες τους, ήταν κάτω του κόστους.

Όπως και να χει, πηγές αναφέρουν, πως η ΡΑΕ θα συνεχίζει να εποπτεύει την πορεία των εσόδων των ομίλων αν και από την 1η Ιουλίου η διαδικασία αυτή δεν έχει νόημα μετά την επιβολή του νέου μηχανισμού λειτουργίας και ελέγχου στη χονδρεμπορική αγορά.

Μετά το πόρισμα της ΡΑΕ, εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει για την επιβολή του φόρου 90% με πηγές της αγοράς να κρατάνε επιφύλαξη για το αν αυτό θα αφορά τα υπερέσοδα ή τα "παραπάνω κέρδη" στα οποία είχε εξαρχής αναφερθεί ο πρωθυπουργός.

Αυτά που θα ανακτήσει το κράτος πάντως θα διοχετευτούν για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος με βάση τη νέα πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση για χαμηλότερες τιμές.