Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Σ. Φάμελλος: ΔΕΗ και Κυβέρνηση εργαλειοποιούν την πιλοτική δίκη για να αποφύγουν το πρωτοδικείο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

 

Σ. Φάμελλος: ΔΕΗ και Κυβέρνηση εργαλειοποιούν την πιλοτική δίκη για να αποφύγουν το πρωτοδικείο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής


«Το αίτημα πιλοτικής δίκης από τη διοίκηση της ΔΕΗ, προφανώς με την ευλογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρεμβαίνει στη διαδικασία της συλλογικής προσφυγής των καταναλωτικών οργανώσεων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, εργαλειοποιώντας την πιλοτική δίκη, με στόχο την αποφυγή της πρωτόδικης διαδικασίας και την καθυστέρηση της επίλυσης του προβλήματος και με κίνδυνο χειραγώγησης της διαδικασίας. Η παρέμβαση όμως αυτή αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία ΔΕΗ και κυβέρνησης, εφόσον δεν προβλέπει καμία κάλυψη και καμία διαδικασία για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν την υπέρογκη ρήτρα που επιβλήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις 5 Αυγούστου 2021, παρότι ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας και προανάγγειλε την αναστολή της» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά.

Σχετικά με τη διαδικασία πιλοτικής δίκης ξεκαθάρισε ότι: «η πιλοτική δίκη για τις αστικές υποθέσεις εισήχθη ως διαδικασία από τον κ. Τσιάρα επί κυβέρνησης ΝΔ, παρά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των δικηγορικών συλλόγων. Είναι μία καινοφανής διαδικασία, όπου η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αστικές υποθέσεις, χωρίς να ζητηθεί από τους δικαστές αλλά από έναν από τους διαδίκους. Είναι ένας προβληματικός θεσμός που περιορίζει τη δικαιοδοσία του πρωτοδικείου και στερεί από τους πολίτες βαθμούς προστασίας ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος πολιτών που έχουν κερδίσει πρωτόδικα αποφάσεις όπως συμβασιούχους, δανειολήπτες, νόμο Κατσέλη, κλπ.»

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι η πρώτη υπόθεση που εισάγεται σε πιλοτική δίκη. Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτικές οργανώσεις δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα της συλλογικής αγωγής θα ισχύσει έτσι και αλλιώς για όλους τους καταναλωτές και ότι αυτή η περίπτωση, της ρήτρας, δεν αντιστοιχεί στις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά της πιλοτικής δίκης».

«Το παράλογο είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ ακόμη και ο κος Μητσοτάκης αποδέχεται πλέον τις αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας και ισχυρίζεται μάλιστα ότι θα την «αναστείλει» από τον Ιούλιο, εργαλειοποιεί την πολιτική δίκη για να αποφύγει το πρωτοδικείο που ξεκινούσε σήμερα. Και μάλιστα δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις και δικονομικά προβλήματα στην εκδίκαση».

Σχολίασε ως κοινωνική αναλγησία εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ την παρέμβασή της, με την πιλοτική δίκη, χωρίς μάλιστα την πρόβλεψη κάποιου μέτρου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα που επέβαλε η ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , που όμως δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, για να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη και όχι φυσικά στους μπαταχτσήδες. Δηλαδή για όλους αυτούς και αυτές που θα πληρώσουν την κανονική χρέωση αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την επιπλέον προσαύξηση.

Εξέφρασε ακόμη ανησυχία και διαμαρτυρία για τη μεθόδευση από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση με την πιλοτική δίκη για τη ρήτρα λαμβάνοντας υπόψη και τη συζήτηση στη Βουλή για την πιλοτική δίκη, πέρσι τον Οκτώβριο του 2021. «Ελπίζουμε ότι δεν πρόκειται για κάποια απόπειρα χειραγώγησης της απόφασης και ότι η δικαιοσύνη και οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος τους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόσφατη Έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) που αποτυπώνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, που για τον κατώτατο μισθό έχει φτάσει στο 18%, εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού. Πληθωρισμό που έχει εξανεμίσει την πρόσφατη μικρή και αναποτελεσματική αύξηση στον κατώτατο μισθό και έχει φτωχοποιήσει περαιτέρω πλατιά κοινωνικά στρώματα. «Υπάρχει πλέον ζήτημα πρόσβασης σε βασικά αγαθά, δεν γίνεται να αμφισβητείται τον 21ο αιώνα η πρόσβαση στο νερό, στην ενέργεια και στην τροφή».

Στάθηκε στη συνέχεια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε εχθές: «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν εγκρίθηκε. Πρόταση που λειτουργεί και αυτή ως δικαιολογία επειδή δεν θέλει να παρέμβει στην αγορά. Αρχικά ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Έχει αποδειχθεί ότι δεν ίσχυε τίποτε από όλα αυτά. Η Ελλάδα επίσης δεν κέρδισε καμία εξαίρεση, όπως κέρδισαν στο Ευρ. Συμβούλιο του Μαρτίου η Ισπανία και η Πορτογαλία, άρα δεν διεκδίκησε και δεν δημιούργησε ευκαιρίες. Υπάρχουν χώρες που έχουν παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού όπως οι χώρες της Ιβηρικής, άλλες που έχουν αξιοποιήσει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των πολιτών όπως η Ιταλία και άλλες που έχουν ενισχύσει δημοσιονομικά τους καταναλωτές αλλά και το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια όπως η Γαλλία. Τίποτε από αυτά δεν έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά συνεχίζει να χρηματοδοτεί μόνο την ακρίβεια».

Σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε πως η κυβέρνηση απέδειξε πως έχει άλλες προτεραιότητες. «Για ποιο λόγο έχει επιστρέψει την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και έχει βάλει πλάτη σε υπερκέρδη; Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ράλι τιμών καυσίμων άρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη, μείωση που θα μπορούσε να φτάσει στα 0,42 ευρώ το λίτρο και 25 ευρώ στα 60 λίτρα»..

Έκλεισε τέλος με ένα σχόλιο για την ελληνική αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, μία είδηση που έγινε γνωστή μόλις εχθές από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς: «Είναι κατ’ αρχάς απαράδεκτο το να ενημερωνόμαστε για δεύτερη φορά από έναν ηγέτη άλλης χώρας για κάποια συμφωνία της Ελλάδας να μεταφέρει όπλα, όπως συνέβη και με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να στείλει βαρύτερο οπλισμό από τα καλάσνικοφ στην Ουκρανία, για την οποία ενημερωθήκαμε από τον Αμερικάνο Υπουργό Άμυνας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη νέα αποστολή πολεμικού εξοπλισμού, για τα τεθωρακισμένα, είναι τι θα μας κοστίσει, ποια είναι η αμυντική τους αξία, τι θα αποσύρουμε για να τα στείλουμε στην Ουκρανία και από πού, καθώς και αν υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί η δική μας άμυνα και μάλιστα στα νησιά του Αιγαίου»

«Είναι επικίνδυνη η εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία μαζί με την ταυτόχρονη κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά της Τουρκίας. Αντί όμως η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Γαλλία και τη Γερμανία για καταδίκη της Τουρκίας, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Είναι μεγάλα τα ερωτηματικά αλλά και η ανησυχία για όλα όσα γίνονται πίσω από την πλάτη της κοινωνίας και της Ελληνικής Βουλής».