Κινήσεις σε πολλά μέτωπα υλοποιεί η ΔΕΗ στην αγορά των ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία τάραξε τα νερά της αγοράς με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αιολικών έργων της Volterra. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η διοίκηση της εταιρείας (Γ. Στάσσης, Κ. Μαύρος) έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 40% μέχρι το 2026, αναπτύσσοντας 1,5GW έργων μέσα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα μέσω των έργων που ήδη κατασκευάζει αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022 να ξεπεράσει σε ισχύ τα 500MW.
Ποιοι είναι όμως οι επόμενοι στόχοι της ΔΕΗ μετά την απόκτηση των αιολικών της Volterra; Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ΔΕΗΑΝ επικεντρώνονται σε 4 άξονες:
Υπεράκτια αιολικά
Στις προτεραιότητες της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η σύναψη συμφωνίας με εταίρο για ανάπτυξη στην αγορά των offshore αιολικών. Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον ή τους εταίρους της στο εγχείρημα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, καθώς στο επίμαχο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο από πλευράς ΥΠΕΝ και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Η ΔΕΗ φέρεται να έχει ήδη ανοίξει κύκλο επαφών και συζητήσεων με αρκετές εταιρείες που πληρούν το προφίλ του συνεργάτη που αναζητά η εταιρεία, δηλαδή να έχει μεγάλο μέγεθος, εμπειρία και τεχνογνωσία γύρω από τον τομέα των offshore αιολικών.
Άνοιγμα στα Βαλκάνια
Παράλληλα με το πρότζεκτ των υπεράκτιων αιολικών, η ΔΕΗ τρέχει και το εγχείρημα του διεθνούς ανοίγματος με πιθανές εξαγορές ή συνεργασίες στα Βαλκάνια. Έμφαση δίνεται σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία όπου θεωρείται ότι υπάρχει ελκυστικό περιβάλλον και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ φέρεται να μελετά την είσοδο στις αγορές των δύο αυτών χωρών μέσα από μεγάλα projects ΑΠΕ κατά πάσα πιθανότητα με τοπικούς εταίρους και με άμεση προτεραιότητα τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τα αιολικά πάρκα.
Ωρίμανση έργων
Την ίδια στιγμή η εταιρεία προχωρά την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων που αναπτύσσει οργανικά η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη αδειοδοτηθεί έργα συνολικής ισχύος 4GW επί συνολικού χαρτοφυλακίου 5GW. Από αυτά τα 2,2GW έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης και 1,8GW έχουν περιβαλλοντικούς όρους αναμένοντας τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο. Το μεγαλύτερο μέρος είναι φωτοβολταϊκά (3,9GW) 72,5MW αιολικά και 20MW μικρά υδροηλεκτρικά ενώ υπάρχουν επίσης και 25MW έργων βιομάζας. Η εταιρεία διαθέτει σε λειτουργία έργα ισχύος 239MW ενώ κατασκευάζει ακόμη 355MW, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι έτοιμο για λειτουργία φέτος.
Συνεργασία με RWE
Την ίδια στιγμή, προχωρά και η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με το γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους το πρώτο κοινό έργο των δύο εταιρειών, ισχύος 200MW. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει εισφέρει σε είδος στην κοινή εταιρεία που έχει συσταθεί με την RWE 9 θυγατρικές της που αναπτύσσουν 9 φωτοβολταϊκά έργα με συνολική ισχύ 940MW στη Δ. Μακεδονία. Στόχος της συνεργασίας είναι να αναπτυχθούν κοινά έργα συνολικής ισχύος έως 2GW.