Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πόσα θα πληρώσει η ΕΕ για να βρει κάρβουνο στη διεθνή αγορά; Αν βρει;

 Από το greeklignite.blogspot.com

Μόλις διαφάνηκε η απειλή διακοπής ροής του Ρωσικού αερίου προς την ΕΕ, ο Τίμερμανς έσπευσε να πει πως "πλέον το κάρβουνο δεν είναι ταμπού". Μόνο που από λόγια οι πολιτικοί πάντα τα πηγαίνουν καλά, στην πράξη είναι που τα κάνουν μονίμως μούσκεμα!

Όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, με στοιχεία του 2020, η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής του λιθάνθρακα, που χρησιμοποιεί κυρίως ως καύσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής η ΕΕ. Με τις κυρώσεις ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει σχέδια να καταργήσει σταδιακά τα Ρωσικά φορτία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση γι' αυτό το τεράστιο κομμάτι του εμπορίου και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι προορίζεται να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο, που δημιουργεί έναν τρελό, ...

παγκόσμιο ανταγωνισμό για το καύσιμο.

Οι τιμές ήδη εκτινάσσονται στα ύψη σε μια αγορά που πάσχει από προσφορά εδώ και μήνες. Η τιμή του λιθάνθρακα για παράδοση στα Ευρωπαϊκά λιμάνια Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA) εκτινάχθηκε απ' τις παραμονές της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία και, μόλις έγιναν γνωστά τα νέα για την προτεινόμενη απαγόρευση του Ρωσικού λιθάνθρακα, ακολουθεί σαφώς ανοδική πορεία.

Επίσης, σε υψηλό όλων των εποχών έφτασε η τιμή στα άλλα μεγάλα εξαγωγικά λιμάνια. Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπετε την εξέλιξη της τιμής στο Newcastle της Νότιας Νέας Ουαλίας/Αυστραλία, τιμή που είναι σημείο αναφοράς για την Ασία.

Στο λιμάνι Richards Bay, της Νότιας Αφρικής, η τιμή βρίσκεται επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ και στις ΗΠΑ η τιμή του εκεί λιθάνθρακα έχει εκτοξευθεί.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ για το 2020, η Ρωσία ήταν η 3η κορυφαία εξαγωγός λιθάνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή. Και το πρόβλημα για την ΕΕ δεν είναι μόνο πως  χάνουν την εγγύτητα πρόσβασης στο Ρωσικό λιθάνθρακα. Είναι και πως αυτό που στο διεθνές εμπόριο διαπραγματεύεται ως "λιθάνθρακας" δεν έχει σταθερή ποιότητα και τα Ευρωπαϊκά εργοστάσια είναι κατασκευασμένα για Ρωσικό λιθάνθρακα, ιδίως σε σχέση με τη θερμιδική δύναμη και την περιεκτικότητα σε θείο. Η Ινδονησία, την οποία αναφέρεται πως προσέγγισαν Ιταλοί, Ισπανοί, Γερμανοί & Πολωνοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές, έχει σαφώς πιο χαμηλή ποιότητα κάρβουνου κι εκτός απ' τις ακριβές τιμές, οι χώρες της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα διαχείρισης ρύπων όπως SO2, NOx, αιωρούμενα σωματίδια και υδράργυρος.

"Όλα εδώ πληρώνονται", κυριολεκτικά! Η ηλιθιότητα με τη διοχέτευση πακτωλών δισεκατομμυρίων στις εντελώς αναξιόπιστες, δήθεν "Α"ΠΕ, γυρίζει μπούμερανγκ και δεν την πληρώνουν οι πολιτικοί, την πληρώνουμε οι πολίτες. Ήρθε ο καιρός, "να τους πάρουμε με τις πέτρες", όπως είχε πει κάποτε ο ΓΑΠ! Η τιμή του ηλεκτρισμού για όλη τη δεκαετία θα είναι απλησίαστη κι όσο κι αν κορδώνεται ο Σκρέκας για τα δισεκατομμύρια "επιδοτήσεων", η πραγματικότητα είναι πως έχουν λύσει τα προβλήματα των 3-4 παρόχων και τα έχουν φορτώσει στις καμπούρες μας: εμείς πληρώνουμε τις "επιδοτήσεις"!