Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Τίτλοι τέλους στα χρόνια της αθωότητας για την ΕΕ – Σήμα για ακριβή ενέργεια στις κοινωνίες – Η προετοιμασία για το “βαρύ” χειμώνα

energymag.gr

Βηματισμό σε ένα τοπίο, που ενέργεια θα είναι μια ακριβή υπόθεση αναζητά η ΕΕ και η Ελλάδα, μετά από χρόνια, που βασιζόμενη στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τα κόστη αλλά και να χτίσει το αφήγημα της πράσινης μετάβασης.

Πλέον, 30 και πλέον χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους, ένα άλλο τείχος ορθώνεται και θέτει την Ευρώπη εν όψει ιστορικών προκλήσεων. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι να βρεθεί το “υποκατάστατο” από τις ΑΠΕ και της Ευρωπαϊκές πηγές αερίου θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο,

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες (…) βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης». Με αυτά τα λόγια ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε ένα πρώτο βήμα χθες προετοιμάζοντας τους πολίτες για μια μακροχρόνια κρίση με υψηλές τιμές.

Ως «την σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση από την επανένωση» της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ.

«Η κατάσταση δεν θα αλλάξει»

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας προκάλεσαν γενική αβεβαιότητα, δήλωσε ο κ. Σολτς, μετά τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της λεγόμενης «συντονισμένης δράσης», με στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική πρόκληση. Οι Γερμανοί θα βγούμε από αυτή τη φάση μόνο αν ενώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε σε κοινές λύσεις», τόνισε ο καγκελάριος και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ και η έκπτωση στα καύσιμα.

Πρελούδιο οι σημερινές τιμές

Προς επίρρωση των δηλώσεων αυτών ήλθαν οι σημερινές τιμές ενέργειας.  Ήδη,  π.χ. το φυσικό αέριο στον Ολλανδικό δείκτη TTF, “φλερτάρει”  με τα επίπεδα άνω των  των 145-148 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση το διάστημα 1η Ιουνίου – 1η Ιουλίου, 70%, από 87 ευρώ/ MWh στα 147,5 ευρώ.

Οι, δε, τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, κινούνται πέριξ των 300 ευρώ/MWh. Χθες, η η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, έφτασε τα 323,78 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 9,2%. Η, δε, μέση τιμή για τις πρώτες μέρες του ιουλίου είναι στα 300.84 ευρώ/MWh. Βέβαια, λόγω πρόσβασης σε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, η Ελλάδα είναι κάπως καλύτερα από άλλες χώρες, ενώ και η ίδια η Γερμανία έχει για σήμερα τιμή στα 318,37ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στην Ιταλία να φθάνει στα 418,68 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 347,08 ευρώ/MWh, τη Γαλλίας στα 371,6 ευρώ/MWh και τη Γερμανίας στα 318,37 ευρώ/MWh.

Το εθνικό σενάριο διαχείρισης της κρίσης

Στο φόντο αυτό, χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμπέρανε, στο τέλος της συνεδρίασης, ότι «προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας,εξετάζοντας και τα δυσμενέστερα σενάρια. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίωνLNG».

Ειδικότερα:

• Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικόδεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

• Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί ότι η Mytilineos αλλά και η ΔΕΠΑ έχουν κλειδώσει χρονοθυρίδες εκφόρτωσης για τη Ρεβυθούσα σε βάθος έτους, με την πρώτη εταιρία να έχει ημερομηνίες μέχρι και το 2024 καθώς μάλιστα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους μπαίνει σε λειτουργία και η νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

• Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Να σημειωθεί ότι και η υπερσύγχρονη μονάδα ισχύος  ισχύος 660 MW, η Πτολεμαϊδα 5 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το φθινόπωρο.

• Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel. Βέβαια μια τέτοια μετατροπή δίνει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα λειτουργία καθώς οι πιθανότητες βλαβών είναι μεγάλες.

• Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το ΥΠΕΝ, η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.