Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

«Σοκ και δέος» από τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου των προμηθευτών

energypress.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Σε προδιαγεγραμμένη πορεία για νέο αρνητικό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο «βλέπουν» τα στελέχη του κλάδου προμήθειας την εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας, εκτιμώντας επομένως ότι όλες οι εταιρείες θα ανακοινώσουν πολύ υψηλότερες χρεώσεις για τον επόμενο μήνα, έναντι του Αυγούστου.

Τα αποκαλυπτήρια από τους προμηθευτές θα γίνουν το Σάββατο, 20 Αυγούστου, με τις προβλέψεις να συγκλίνουν ότι θα υπάρξουν πάροχοι οι οποίοι θα ανακοινώσουν τιμές που θα ξεπερνούν ακόμη και τα 0,70 ευρώ ανά κιλοβατώρα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς και τη ΔΕΗ. Μάλιστα εκτιμάται ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ιδιώτες πάροχοι θα κινηθούν πάνω από τα 0,65 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο μόλις τρεις προμηθευτές ανακοίνωσαν χρεώσεις πάνω από 0,60 ευρώ. 

Όσον αφορά τις χαμηλότερες τιμές, άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι θα υπάρξουν λίγες εταιρείες οι οποίες θα «τοποθετηθούν» έστω και οριακά κάτω από τα 0,60 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, και πάλι οι χρεώσεις αυτές θα είναι αισθητά μεγαλύτερες από τα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή τη χαμηλότερη χρέωση για τον Αύγουστο, που είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ. 

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η χρέωσή της για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι σημαντικά ενισχυμένη συγκριτικά με τον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή θα κινείται αρκετά πάνω από τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα, πλησιάζοντας τα 0,8 ευρώ. 

Πάνω από 500 €/MWh η ΤΕΑ τον Σεπτέμβριο 

Πίσω από την παραπάνω εικόνα «σοκ και δέους» για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου, που σκιαγραφεί αυξήσεις από 25% έως 40% έναντι του τρέχοντα μήνα, βρίσκεται η «φωτιά» που έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Απόδειξη το γεγονός ότι όλα τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF θα κλείσει στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 172 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά αερίου λειτουργεί με το μοντέλο month-ahead, αυτό το νέο ιστορικό υψηλό στο αέριο θα εκτινάξει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, κυριολεκτικά «σπάζοντας τα κοντέρ». Είναι ενδεικτικό ότι κανένα στέλεχος εταιρείας προμήθειας δεν προβλέπει πως η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο κάτω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – με ορισμένες μάλιστα προβλέψεις να τοποθετηθούν το «κλείσιμο» του επόμενου μήνα ακόμη και στα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, όλες οι εκτιμήσεις «βλέπουν» την αγορά να διαμορφώνεται τον Αύγουστο στα επίπεδα των 400-420 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, η εικόνα για το χονδρεμπορικό κόστος τον επόμενο μήνα συγκλίνει σε μία καινούρια σοκαριστική αύξηση, ακόμη και 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο αναμενόμενος εκτροχιασμός του κόστους θα κάνει τις περισσότερες εταιρείες να ενσωματώσουν υψηλά risk premium στις προσφορές τους, ανακοινώνοντας τιμές πάνω από 0,65 ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, άλλες πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν λίγες εταιρείες που θα επιλέξουν να κινηθούν επιθετικά τον Σεπτέμβριο, ώστε να εκμεταλλευθούν την κινητικότητα στη λιανική, που προκαλεί η κατάργηση των «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης.

Αύξηση των κρατικών ενισχύσεων

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θετική αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ροή εσόδων του Αυγούστου, καθώς κατά την «πρεμιέρα» του νέου μοντέλου λιανικής σχεδόν όλοι οι ιδιώτες κινήθηκαν συντηρητικά στις προσφορές τους. Επομένως, εκτιμούν ότι, αν και λίγες, θα υπάρξουν εταιρείες με χρεώσεις που θα ξεκινούν από «0,5» για τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη πάντως κι αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, δεν θα αναιρέσει την εκτίναξη των τιμών, και κατά συνέπεια την ανάγκη να ενισχυθούν γενναία οι επιδοτήσεις, για να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα και τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται ότι η κρατική ενίσχυση θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,337 ευρώ τον Αύγουστο, ώστε να διατηρηθούν στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα οι τελικές λιανικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές και τον επόμενο μήνα. 

Η αύξηση των κρατικών ενισχύσεων, όπως είναι φυσικό, θα «μεταφραστεί» και σε αύξηση του σχετικού κονδυλίου. Έτσι, τη στιγμή που το σύνολο των επιδοτήσεων τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,136 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι για τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί περί το 1,5 δισ. ευρώ.