Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Υποχρεωτική για τη βιομηχανία, εθελοντική για τα νοικοκυριά η μείωση κατά 5% της ζήτησης στις ώρες αιχμής - Πως θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η πρόταση της Κομισιόν για εξοικονόμηση ρεύματος

 

Γιώργος Φιντικάκης

Δημοπρασίες έναντι αποζημιώσεων για τις βιομηχανίες και κίνητρα που θα ανακοινωθούν τέλη Σεπτεμβρίου για τα νοικοκυριά, περιλαμβάνει το μικτό ελληνικό μοντέλο για υποχρεωτική μείωση κατά 5% της κατανάλωσης στο ρεύμα.

Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προβλέπουν όσα ανακοίνωσαν χθες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, δηλαδή να εναπόκειται στην κάθε χώρα - μέλος, το πως θα πετύχει το στόχο, η ελληνική συνταγή ποντάρει στην ανταπόκριση καταρχήν των βιομηχανικών καταναλωτών μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών. Οσο για τους οικιακούς και επαγγελματικούς, η εξοικονόμηση θα είναι προαιρετική, ακριβώς επειδή στην Ελλάδα δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη έξυπνοι μετρητές, που να παρέχουν on line ενημέρωση για τη κατανάλωση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το μόνο επομένως που μπορεί να γίνει με τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, είναι σε εθελοντική βάση. Η ενημερωτική καμπάνια θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τα κίνητρα εξοικονόμησης στον ιδιωτικό τομέα και συνδυάζεται προφανώς με τις αυξημένες επιδοτήσεις που θα εισπράττουν όσοι καταναλωτές εξοικονομούν ρεύμα.

Η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξει ανταπόκριση στις παραινέσεις, καθώς όσοι θα εξοικονομούν ρεύμα της τάξης του 10%, θα επιβραβεύονται. Ακριβώς επειδή τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν όφελος - όπως και οι επιχειρήσεις εφόσον επεκταθεί και σε εκείνες το μέτρο - εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική ανταπόκριση.

Στην ουσία, η Ελλάδα θα πετύχει τον υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης κατά τουλάχιστον 5%, τον οποίο θέτει η Κομισιόν, με προαιρετικά μέτρα. «Το μήνυμα που θα σταλεί μέσω της καμπάνιας στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι ότι όποιος θέλει να το κάνει θα «μοριοδοτηθεί» με αυξημένες επιδοτήσεις», απαντούν στο Energypress, πηγές του ΥΠΕΝ.

Και εξηγούν ότι ο τρόπος που θα επιτευχθεί η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής αφορά την κάθε χώρα ξεχωριστά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιβάλει υποχρεωτική εξοικονόμηση στους χρήστες ρεύματος.

Οσο για το μέτωπο της βιομηχανίας, δηλαδή τη Μέση και την Υψηλή Τάση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση της κατανάλωσης θα επιτευχθεί μέσω δημοπρασιών, στην οποία θα προσέρχονται όσες επιχειρήσεις μπορούν, με βάση το προφίλ κατανάλωσης που έχουν και το είδος της δραστηριότητάς τους. Οι βιομηχανίες θα «προσφέρουν» μείωση κατανάλωσης για τις επίμαχες ώρες αιχμής, έναντι αμοιβής που θα λαμβάνουν, μια διαδικασία που έχει περιγραφεί αναλυτικά σε έγγραφα της Κομισιόν. 

«Αγκάθι», το γεγονός ότι, όπως αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν, η μείωση πρέπει να γίνεται με βάση τον μέσο όρο κατανάλωσης της τελευταίας 5ετίας. Σε αυτήν όμως περιλαμβάνονται, αφενός μεν τα δύο χρόνια της πανδημίας, αφετέρου δε την περίοδο τηςοικονομικής κρίσης, όταν τα εργοστάσια, εν πολλοίς, υπολειτουργούσαν.

Τι προτείνει η Κομισιόν

Η εξοικονόμηση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «χαρτιά» του σχεδίου Κομισιόν, ως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να επιφέρει μια συνολικότερη ηρεμία στην αγορά. Συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι, στις ακριβότερες ώρες κατανάλωσης ρεύματος, όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή, μπαίνουν κι αυτοί στην λογική να μειώσουν τη ζήτηση. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ε. Επιτροπή προτείνει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής.

Επίσης προτείνει στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023. Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη του στόχου μείωσης της ζήτησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική αντιστάθμιση. Κατά την Κομισιόν, η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm τον χειμώνα.

 https://energypress.gr/news/ypohreotiki-gia-ti-viomihania-ethelontiki-gia-ta-noikokyria-i-meiosi-kata-5-tis-zitisis-stis