Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Στα 276 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη που θα καταβάλει η ΔΕΗ

 www.newmoney.gr

Την μερίδα του λέοντος των έκτακτων υπερκερδών καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ σύμφωνα με το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που διαβιβάστηκε χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με σκοπό την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών για το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2021 έως Ιούνιος 2022 από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο τελικός λογαριασμός (σ.σ εκκρεμεί η πιστοποίηση των στοιχείων από τους ορκωτούς των εταιρειών) είναι 373,55 εκατ. ευρώ και ενσωματώνει την φορολόγηση του 90% που είχε ανακοινώσει προ μηνών στην βουλή ο Πρωθυπουργός. Από το ποσό αυτό στην ΔΕΗ αναλογούν τα 276 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 74% του συνόλου και τα υπόλοιπα 97,55 εκατ. ευρώ κατανέμονται σε 23 μεγάλους, μεσαίους  και μικρότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως από ΑΠΕ).  Προ της φορολόγησης τα έκτακτα υπερκέρδη διαμορφώνονται συνολικά σε 415 εκατ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε πόρισμα που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ τον περασμένο Μάιο, αφαιρέθηκαν κατ΄ απαίτηση της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών, οι εκπτώσεις που προσέφεραν στην παραγωγή και την προμήθεια, οι  επιπτώσεις από τα σταθερά τιμολόγια που παρείχαν στους καταναλωτές καθώς και τα διμερή συμβόλαια (PPA’s) μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών. Χωρίς την αφαίρεση των εκπτώσεων αυτών, ο λογαριασμός  θα «φούσκωνε» στα 1,22 δισ. ευρώ με την πλειοψηφία των ουρανοκατέβατων κερδών να αναλογεί στην ΔΕΗ (περί τα 980 εκατ. ευρώ).

Η κατανομή των κερδών ανά εταιρεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση του πίνακα με τους υπόχρεους φορείς αλλά και η κατανομή των εσόδων στις υπόλοιπες εταιρείες. Σύμφωνα με τη λίστα της ΡΑΕ, μετά την ΔΕΗ, την μεγαλύτερη εισφορά καλούνται να καταβάλλουν η Elpedison πληρώνοντας περίπου 18 εκατ. ευρώ, η Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ (Ρόκας Ανανεώσιμες), θυγατρική της Ισπανικής Iberdrola με 17,3 εκατ. ευρώ.

Ο ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ακολουθεί με την έκτακτη εισφορά να διαμορφώνεται στα 14,3 εκατ. ευρώ και η Mytilineos με 12,7 εκατ. ευρώ. Μικρότερα ποσά, (κάτω των 10 εκατ. ευρώ) καλούνται να πληρώσουν οι υπόλοιποι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον κατάλογο συμμετέχουν επίσης η ΒΕΑΛ, θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ και μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία διαθέτει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαερίο στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Η εταιρεία θα καταβάλλει έκτακτη εισφορά 9,3 εκατ. ευρώ, η Korinthos Power του ομίλου Motor Oil 8,17 εκατ. ευρώ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 3,6 εκατ. και η «Πολυπόταμος Αιολική Ενέργεια» 3,54 εκατ. ευρώ.

Η ENEL Green Power Ελλάδος, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel, η οποία βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης στην Ελλάδα με συζητήσεις ακόμη και για πώληση του συνολικού χαρτοφυλακίου της, θα πληρώσει 1,89 εκατ. ευρώ. Στις εκπλήξεις είναι ο δήμος Αιγιαλείας, ο οποίος ως παραγωγός ενέργειας θα καταβάλλει  837.000 ευρώ, αλλά και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) άλλα 327.000 ευρώ.

Η καμπάνα για την λιανική και το αέριο

Με την είσπραξη των υπερκερδών, η οποία υπολογίζεται να γίνει από την νέα χρονιά κλείνει ο πρώτος κύκλος της φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγών, με την Ελλάδα να είναι σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρώτη χώρα στην ΕΕ που φορολογεί με αναδρομική ισχύ τα λεγόμενα windfall profits.

Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν ανακτηθεί από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Το επόμενο βήμα θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, με νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των υπερεσόδων που προκύπτουν από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η φορολόγηση της προμήθειας φυσικού αερίου.

Με βάση τους πίνακες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τα στοιχεία που παρουσίασε το καλοκαίρι, οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου  εμφάνισαν το 2021 κέρδη προ φόρων πενταπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα οποία έφτασαν τα 395 εκατ. ευρώ από 65,8 εκατ. ευρώ το 2020. Από αυτά, στην ΔΕΠΑ Εμπορίας αντιστοιχούσαν κέρδη προ φόρων περίπου 335 εκατ. ευρώ (από 37,7 εκ. ευρώ το 2020), εκτινάσσοντας το περιθώριο κέρδους στο 22,31% από 7,27% το 2019.

Σημαντικές αυξήσεις είχαν αντίστοιχα και οι άλλες εταιρείες προμήθειας όπως η Προμηθέας Gas (κοινή εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου με τη Gazprom),η Motor Oil αλλά και η Φυσικό Αέριο.

Σε ότι αφορά τα έσοδα των προμηθευτών φυσικού αερίου, αυξήθηκαν κατά 164,2% το 2021 κυρίως λόγω των υψηλών διεθνών τιμών και έφτασαν τα 3,17 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στην κρατική ΔΕΠΑ Εμπορίας (από 396,4 εκατ. το 2020 και 760 εκ. το 2019).

Η ΔΕΠΑ έχει ανακοινώσει ότι το καθαρό ταμειακό ποσό είναι αρνητικό (-23,2 εκατ. ευρώ). Υπολογίζει το αποτέλεσμα, αφαιρουμένων της ρήτρας take or pay ύψους 87,2 εκ. ευρώ, που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στους προμηθευτές της για προμήθειες αερίου που δεν έγιναν, 86,8 εκατ. που είναι φόροι και 90,6 εκ. που είναι το μέρισμα που θα καταβληθεί στο δημόσιο.

Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται επίσης έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, τα οποία δεν προέρχονται από την χονδρεμπορική δραστηριότητα. Πρόκειται για ποσά ύψους 83.2 εκατ.  ευρώ από επιστροφές από την Τουρκική BOTAS για ποσότητες προηγούμενων ετών, μετά την ολοκλήρωση της πολυετούς δικαστικής διαμάχης αλλά και μέρισμα θυγατρικής της ύψους 10,2 εκατ. ευρώ.