Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Διπλάσια ποσά σε διακανονισμό έβαλαν τα νοικοκυριά το τελευταίο χρόνο, ως 700% η αύξηση για βιομηχανίες, αλυσίδες

 


Αν και η επιδότηση συνεχίζει να συγκρατεί τις τιμές ρεύματος στα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα, το εύρος του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης αποτυπώνεται στον σταθερά υψηλό ρυθμό διακανονισμών που συνάπτουν κάθε μήνα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διακανονισμοί ποσών αυξημένων κατά 100% για οικιακούς πελάτες

και μέχρι και 700% στην περίπτωση αλυσίδων καταστημάτων και βιομηχανιών, αναδεικνύουν τον κίνδυνο για τους καταναλωτές και την αγορά, σύμφωνα με στατιστικά μεγάλων προμηθευτών για το τελευταίο έτος (Νοέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022).

Ακριβώς πάντως λόγω των ευέλικτων προγραμμάτων της αγοράς για ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις και ταχύτερη εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών, η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών έχει συγκρατηθεί.

Κινείται σε επίπεδα 10%-20% πάνω από πέρυσι (Νοέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022), πάντα με βάση την εικόνα από μεγάλες εταιρείες, ποσοστά που θεωρούνται φυσιολογικά δεδομένων των ακραίων συνθηκών που βιώνουν καταναλωτές και αγορά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Σε κάποιες εταιρείες, η πλειοψηφία των οφειλών αφορά καθυστερήσεις τριών ή τεσσάρων εβδομάδων και όχι οριστική αθέτηση της πληρωμής. Σε άλλες, έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων πληρώνουν μέρος μόνο του ποσού, αφήνοντας το υπόλοιπο να προστεθεί στον επόμενο λογαριασμό. Σαφής εικόνα για το πόσοι από τους πελάτες που καθυστερούν να πληρώσουν στην ώρα τους έχουν πραγματική αδυναμία και πόσοι είναι κακοπληρωτές, δηλαδή εκμεταλλεύονται την συγκυρία, δεν υπάρχει. Κοινός πάντως παρονομαστής για αρκετούς παρόχους είναι ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι για έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανησυχούσε προ μηνών η αγορά ότι θα συμβεί μέσα στον χειμώνα.

Ούτε και φαίνεται να επαληθεύονται οι φόβοι για έξαρση του «ενεργειακού τουρισμού», με μαζικές μετακινήσεις καταναλωτών σε νέους παρόχους χωρίς εξόφληση των χρεών στους προηγούμενους, καθώς καταγράφεται πλέον μια μάλλον απροθυμία των πελατών να αλλάξουν προμηθευτή. Το μοντέλο που ισχύει στην αγορά από τον περασμένο Αύγουστο προκαλεί μάλλον σύγχυση και διστακτικότητα στους καταναλωτές, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ο φθηνός σήμερα πάροχος, δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης τον επόμενο μήνα.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός βαίνει μειούμενος 

Τα καλά νέα είναι ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός μετά από πολλούς μήνες, δείχνει για πρώτη φορά να βαίνει μειούμενος. Τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινώσει τη Τετάρτη η Eurostat θα δείχνουν εκτός απροόπτου ότι η ενέργεια έβαλε «φρένο» στον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Συγκρίνοντας τον πληθωρισμό του ρεύματος το φετινό Νοέμβριο με τον ίδιο μήνα πέρυσι, τα στοιχεία πιθανότατα θα δείχνουν ότι θα είναι από μηδενικός έως και αρνητικός. Και αυτό καθώς τα 15 - 16 λεπτά με τα οποία χρεώνουν οι περισσότερες εταιρείες είναι χαμηλότερα από εκείνα που επέβαλαν στους λογαριασμούς ρεύματος τον περσινό Νοέμβριο, έναν από τους πιο εφιαλτικούς μήνες από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Στην ουσία, ο περσινός Νοέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας των υπερβολικών χρεώσεων που οδήγησε τελικά τη κυβέρνηση να λάβει ύστερα από κάποιο διάστημα την απόφαση για το power pass, δηλαδή την επιστροφή μέρους των υπερβολικών χρεώσεων για τους λογαριασμούς της περιόδου Δεκεμβρίου 2021- Ιουλίου 2022.

Ετερος λόγος για τον οποίο ο ενεργειακός πληθωρισμός τον Νοέμβριο αναμένεται από μηδενικός ως και αρνητικός έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, είναι το φυσικό αέριο. Η τιμή του έχει υποχωρήσει σημαντικά και η ετήσια αύξηση απέχει πολύ από τα εξωφρενικά ποσοστά του 300-400% που είχαμε δει τους προηγούμενους μήνες. Καλά νέα και από το μέτωπο των καυσίμων, τόσο από το πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και από τις βενζίνες-ντίζελ, όπου οι τιμές κινούνται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα τον Νοέμβριο του 2021.

energypress.gr