της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, www.euro2day.gr
Καθοδική πορεία παρουσιάζουν τα έσοδα που κερδίζει η κυβέρνηση για την επιδοματική πολιτική της από την επιβολή του πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Από τους πρώτους τέσσερις μήνες εφαρμογής του πλαφόν, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που απέφερε τα περισσότερα έσοδα, τον Σεπτέμβριο κάνουν την πρώτη εντυπωσιακή «βουτιά», για να συνεχίσουν την κάθετη πτώση τους τον Οκτώβριο και να εμφανίζονται πενιχρά στις πρώτες δεκαεπτά ημέρες του Νοεμβρίου.
Αυτό προκύπτει από τα πολύ ενδιαφέροντα και εξίσου αποκαλυπτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει από χθες στην ιστοσελίδα της η ΡΑΕ και αφορούν στο πλήρες ιστορικό των οικονομικών του μηχανισμού, από την έναρξη εφαρμογής του, στις 8 Ιουλίου έως και χθες, 17 Νοεμβρίου. Ουσιαστικά, τα στοιχεία αυτά, που θα ενημερώνονται πλέον σε καθημερινή βάση, συνιστούν βαρόμετρο για τη λειτουργία του μηχανισμού, καθιστώντας εν πολλοίς αμφισβητήσιμη την επιτυχία του, έτσι τουλάχιστον όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.
Από τον Ιούλιο έως και τις 6 Οκτωβρίου τα στοιχεία για τα έσοδα προέρχονται από την εφαρμογή του πλαφόν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM). Από τις 7 Οκτωβρίου το πλαφόν επεκτάθηκε και στην Ενδοημερήσια Αγορά (Intra-day), αλλά φαίνεται προς ώρας η συμβολή της να είναι αμελητέα.
Συνολικά, από την έναρξη εφαρμογής του πλαφόν ως και χθες, μόνον από την DAM διατέθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) 2,403 δισ. ευρώ, που μαζί με την Ενδοημερήσια διαμορφώνονται στα 2,415 δισ. ευρώ. Οι ηλεκτροπαραγωγοί όλων των τεχνολογιών (ΑΠΕ, νερά, λιγνίτες, φυσικό αέριο) αμείφθηκαν στο διάστημα αυτό με 5,070 δισ. ευρώ (DAM και Intra-day), ενώ αν δεν ίσχυε το πλαφόν θα έπαιρναν 7,485 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ πλαφόν και μεσοσταθμικής τιμής πώλησης στις Αγορές είναι το κέρδος του ΤΕΜ.
Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο, πρώτο μήνα του πλαφόν στην DAM, τα έσοδα του ΤΕΜ ήταν 621 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο εκτοξεύθηκαν στα 878 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στα 571 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο (μαζί με την Ενδοημερήσια) έπεσαν σχεδόν στο μισό, στα 253 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο έως χθες ήταν στα 91 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών συνολικά, ήταν τον Ιούλιο 1,037 δισ. ευρώ, τον Αύγουστο 1,572 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο 1,327 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο 737 εκατ. ευρώ και τον Νοέμβριο ως χθες 397 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο. Η μεσοσταθμική χονδρεμπορική τιμή πώλησης στην DAM από Ιούλιο έως Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 339,84 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η ΡΑΕ επιλέγει να τη συγκρίνει με τη μεσοσταθμική τιμή πώλησης όλων των τεχνολογιών, δηλαδή, αυτή που διαμορφώνεται από τη συμμετοχή στο μείγμα παραγωγής ανά ημέρα και μήνα κάθε τεχνολογίας και η οποία ήταν στο διάστημα αυτό στα 228,69 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δεν υπάρχει, με άλλα λόγια, επιμερισμός και σύγκριση με τις ρυθμιζόμενες τιμές (το πλαφόν, δηλαδή) ανά τεχνολογία. Θα είχε, συνεπώς, ενδιαφέρον η Αρχή να συμπεριλάβει και αυτή τη σύγκριση, ώστε να είναι πιο σαφής η απεικόνιση και η συσχέτιση ανάμεσα στην πραγματική χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνεται στις Αγορές και το πλαφόν ανά τεχνολογία. Να θυμίσουμε ότι νερά και ΑΠΕ έχουν σταθερό πλαφόν, ενώ, αντίθετα, στους λιγνίτες και το φυσικό αέριο αναπροσαρμόζεται ανά μήνα. Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος που τα έσοδα του ΤΕΜ από τον μηχανισμό περιορίζονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Γιατί το πλαφόν στο φυσικό αέριο ήταν γενναιόδωρο, πολύ πάνω από την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, οπότε η διαφορά, δηλαδή, τα έσοδα για το ΤΕΜ, κατέστη αρνητική.
Τα περισσότερα έσοδα του Αυγούστου προκύπτουν ανάγλυφα και από τη διαφορά της χονδρεμπορικής τιμής χωρίς μηχανισμό με την τιμή με μηχανισμό. Η πρώτη ήταν στα 437,70 ευρώ τη μεγαβατώρα και η δεύτερη στα 273,08 ευρώ τη μεγαβατώρα, με τη διαφορά να είναι στα 164,62 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική τιμή και στις δύο Αγορές, DAM και Ενδοημερήσια, ήταν από τον Ιούλιο ως τώρα στα 339,61 ευρώ τη μεγαβατώρα και η μεσοσταθμική με τον μηχανισμό στα 233,20 ευρώ τη μεγαβατώρα.