Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Κοινές αγορές αερίου, μηχανισμοί αλληλεγγύης, νέο benchmark, fast track για ΑΠΕ: Η συμφωνία για το πλαφόν ξεμπλοκάρει ριζοσπαστικά μέτρα της Ε.Ε. για την ενέργεια

 

Κοινές αγορές αερίου, μηχανισμοί αλληλεγγύης, νέο benchmark, fast track για ΑΠΕ:  Η συμφωνία για το πλαφόν ξεμπλοκάρει ριζοσπαστικά μέτρα της Ε.Ε. για την ενέργεια

Μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για τα ενεργειακά που προωθεί η Κομισιόν «απελευθερώνονται» μετά τη χθεσινή συμφωνία για το πλαφόν αερίου.

Πέραν της σημασίας που θα έχει (ή δεν θα έχει) αυτή καθεαυτή η χθεσινή συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στην πορεία των τιμών αερίου κατά το υπόλοιπο της εφετινής χειμερινής περιόδου στην Ευρώπη, το βέβαιον είναι ότι ξεμπλοκάρει μία σειρά από σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ίδιο Κανονισμό και τα οποία οι χώρες που πίεζαν για ένα ρεαλιστικό πλαφόν (μεταξύ των οποίων και η δική μας) είχαν απαιτήσει να περάσουν «πακέτο». 

Τα μέτρα που εκτιμάται ότι πλέον θα δρομολογηθούν άμεσα για να ενισχύσουν την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης και τη συγκράτηση των τιμών του αερίου, έχουν προταθεί από την Κομισιόν και αφορούν:

·Κοινές αγορές αερίου από κράτη-μέλη, για τουλάχιστον το 15% της δυναμικότητας των αποθηκών αερίου στην Ε.Ε., το οποίο θα βελτιώσει τη διαπραγματευτική τους ισχύ.

·Βελτίωση των μηχανισμών αλληλεγγύης, σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού.

·Δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του LNG έως τον Μάρτιο του 2023, ως εναλλακτικού benchmark από το TTF.

·Χαρακτηρισμός των ΑΠΕ ως έργων υπέρτατου συμφέροντος και απλοποίηση της αδειοδότησης νέων «πράσινων» έργων για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της «Γηραιάς Ηπείρου».

Ειδικότερα, η πρώτη παρέμβαση της Κομισιόν προωθεί ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές αερίου της Ένωσης με σκοπό τη μείωση της τιμών των εισαγωγών όλων των ειδών (αγώγιμο και LNG).

Η Κομισιόν συμπληρώνει ακόμη πως η ευρωπαϊκή ενεργειακή πλατφόρμα θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο ώστε η Ευρώπη να διασφαλίσει πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές για την προμήθειά της. Μάλιστα, για την καλύτερη λειτουργία και πλατφόρμας κοινών προμηθειών, η πρόταση της Λάιεν προς τους ευρωπαίους ηγέτες περιλαμβάνει την θέσπιση Κανονισμού για την συμμετοχή των κρατών μελών και της βιομηχανίας.

Η δευτερη πρόταση της Κομισιόν αφορά κανονισμούς αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού, με επέκταση της υποχρέωσης αλληλεγγύης στα κράτη - μέλη που δεν έχουν άμεση σύνδεση με αγωγούς φυσικού αερίου ώστε να συμμετέχουν και εκείνα με εγκαταστάσεις LNG. Πρόταση, επίσης, για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής του φυσικού αερίου στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης σε περιφερειακό επίπεδο ή και Ένωσης.

Η τρίτη πρόταση  της Κομισιόν αφορά σε παρέμβαση για τον περιορισμό της τιμής στην αγορά του φυσικού αερίου. Αυτό αφορά σε νέο ευρωπαϊκό δείκτη τιμών, δεδομένου ότι το TTF πλέον δεν αντιπροσωπεύει σωστά το εισαγόμενο αέριο. Όπως σημειώνει σε επιστολή της η κ. Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται πάνω σε ένα συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ με σκοπό να «αποτυπωθεί» καλύτερα η ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης ως έχει σήμερα και να διασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία της αγοράς με χαμηλότερες τιμές.

Τέταρτο μέτρο προς αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης που έχει προτείνει η Λάιεν προς τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με την προώθηση περισσότερων επενδύσεων σε ΑΠΕ (βλέπε λεπτομέρειες εδώ).

«Πιστεύω ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε τις επενδύσεις προκειμένου να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση προς επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας. Επενδύσεις σε υποδομές όπως αγωγοί ή ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση (όπως μόνωση στα σπίτια και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας) θα μας βοηθήσουν να μειωθεί η έκθεση μας στις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων και θα προάγουν την στρατηγική αυτονομία. Με το REPowerEU έχουμε αναλάβει σημαντικά βήματα αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε ένα αναγκαίο επίπεδο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε όλα τα κράτη-μέλη με βάση τις ανάγκες που γεννά η ενεργειακή κρίση».