Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Καθυστερεί η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», φουντώνουν τα ανεξόφλητα στους παρόχους ρεύματος

 

Θοδωρής Παναγούλης - energypress.gr

Σοβαρό πρόβλημα από τις όλο και περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές, όσο και λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου για τις αποκοπές των στρατηγικών κακοπληρωτών, αντιμετωπίζουν πλέον οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η έκρηξη των τιμών ενέργειας δυσκόλευσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Οι πάροχοι έχουν επιστρατεύσει διακανονισμους για τον περιορισμό των χρεών.

Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια λόγω έκδοσης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πάροχοι έχουν χάσει το δικαίωμα αποκοπής των παροχών σε οφειλέτες που μετακινήθηκαν.

Δύο χρόνια κατά το οποία αν και η ΡΑΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο, εντούτοις το υπουργείο ΠΕΝ δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη του νομοθετικού κενού.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο τον περασμένο Ιούλιο κατάργησε την ποινή πρόωρης αποχώρησης των πελατών από τις εταιρείες ηλεκτρισμού με σκοπό την άσκηση πίεσης σε αυτές για τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών ρεύματος. Ωστόσο, το μέτρο αυτό άνοιξε μία πόρτα ...διαφυγής των στρατηγικών κακοπληρωτών. Μπορούν ανεμπόδιστα να αλλάζουν προμηθευτή αφήνοντας φέσια στον προηγούμενο.

Οι προμηθευτές ρεύματος έχουν ζητήσει με σχετικά διαβήματα και παρεμβάσεις την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων καθώς τα οικονομικά τους μεγέθη πιέζονται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, βαίνουν αυξανόμενες.  

Παρόλα αυτά όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ δεν είναι σε θέση ακόμα να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας σχετικά με το άρθρο 42 για την μετακίνηση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθούν οι αλλαγές για την Καθολική Υπηρεσία που φαίνεται ότι θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή στην αρχή του επόμενου χρόνου, και οι ρυθμίσεις του Κώδικα Προμήθειας θα πάνε χρονικά αργότερα.

Ας σημειωθεί, τέλος ότι οι σύνδεσμοι ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ φέρονται να απέστειλαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο σχετικής διαβούλευσης που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα για τη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών που αλλάζουν πάροχο αφήνοντας όμως χρέη στον προηγούμενο.

Ζητούν μάλιστα από το υπουργείο τη θέσπιση της διατήρησης του δικαιώματος απενεργοποίησης των παροχών ρεύματος στους οφειλέτες που μετακινήθηκαν σε άλλον προμηθευτή για διάστημα 90 ημερών.

Ο χρόνος των τριών μηνών θα μετρά αντίστροφα από τη στιγμή που θα εκκαθαρίζεται ο λογαριασμός του προηγούμενου παρόχου και τρέχει το ποσό της οφειλής. Έτσι ο καταναλωτής για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τη διακοπή ρεύματος θα πρέπει να αποπληρώσει το παλιό χρέος ή να το ρυθμίσει. Το δικαίωμα των 90 ημερών των προμηθευτών για αποκοπή της παροχής θα μετρά επίσης και αν μία δόση της ρύθμισης που θα κάνει ο οφειλέτης καταστεί ληξιπρόθεσμη.