Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για τους «έξυπνους» μετρητές

 

ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για τους «έξυπνους» μετρητές – Στα σκαριά η βʼ φάση και το τεύχος προκήρυξης
Κώστας Δεληγιάννης

Προχωρά η διαδικασία στον μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για το roll-out των «έξυπνων» μετρητών που θα εγκατασταθούν έως το 2030 στις 7,5 εκατ. περίπου παροχές ρεύματος στη χαμηλή τάση, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα αναλογικά «ρολόγια». Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των επτά συμμετεχόντων, προχωρώντας στην προεπιλογή των εταιρειών που θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η shortlist εγκρίθηκε χθες από το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ. Από τους επτά συμμετέχοντες, εκτός της δεύτερης φάσης της διαδικασίας έμεινε περίπου το 1/3, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής ή τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής από την Επιτροπή Διεξαγωγής. 

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου, με την αποσφράγιση των προσφορών να γίνεται στις 14 Ιουνίου. Η διαδικασία αξιολόγησης ήταν αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάστηκε να παρασχεθούν στον Διαχειριστή αρκετές διευκρινιστικές λεπτομέρειες από τις εταιρείες. 

Μετά τη χθεσινή έγκριση από το Δ.Σ., ξεκινά πλέον και επίσημα η δεύτερη φάση της διαδικασίας. Έτσι, μέσα στο 2023 ο Διαχειριστής θα γνωστοποιήσει το τεύχος προκήρυξης στους προεπιλεγέντες, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μαζί τους.  

Οι 7 «μνηστήρες» 

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική φάση του διαγωνισμού υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι, το «παρών» έδωσε η αμερικανική ITRON η οποία είναι κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ, η ελβετική Landis+Gyr που συγκαταλέγεται τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως (διαθέτοντας μονάδα παραγωγής και στην Ελλάδα), καθώς και η Elster, η οποία ανήκει στον διεθνή βιομηχανικό όμιλο Honeywell και έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. 

Στον διαγωνισμό υπήρξε και ελληνική συμμετοχή, από την PROTASIS που εκπροσωπεί τη γαλλική Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Επίσης, υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπήρξε από την Gridspertise της Enel, που έχει υλοποιήσει αναπτύξει περισσοτέρους από 44 εκατ. έξυπνους μετρητές σε οκτώ χώρες, καθώς και από την Intrasoft International η οποία από το 2021 αποτελεί μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.

Πολλαπλά οφέλη 

Το πλάνο του Διαχειριστή προβλέπει ότι το deployment θα γίνει σταδιακά, ώστε να ολοκληρωθεί έως το τέλος της 10ετίας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις κόστους-οφέλους, που είχε πραγματοποιήσει ο Διαχειριστής το 2021 για τα Έργα Μείζονος Σημασίας, για κάθε «έξυπνο» μετρητή που θα τοποθετηθεί, το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 150 ευρώ. Επομένως, μαζί με το κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας 8 εκατ. μετρητών, που θα συμπληρώσει το πρότζεκτ, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 829 εκατ. ευρώ έως το 2030.

Το κόστος αυτό όμως θα αποσβεστεί μέσα σε λίγα χρόνια, με δεδομένο ότι οι «έξυπνοι» μετρητές θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τη λειτουργία του δικτύου διανομής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το όφελος θα αυξάνει όσο επεκτείνεται η εφαρμογή του πρότζεκτ, ενώ ήδη από την πρώτη χρονιά που θα έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή από το 2031, το ετήσιο όφελος θα αγγίξει τα 223 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι θα δώσουν οριστική λύση στην αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, ενώ θα επιστρέψουν στον ΔΕΔΔΗΕ να πραγματοποιεί από απόσταση μία σειρά από εργασίες (π.χ. επαναδυνδέσεις ή διακοπές παροχών), ώστε να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η εξάλειψη των συνεργείων καταμέτρησης. 

Παράλληλα, η εξ αποστάσεως καταμέτρηση θα δώσει τέλος στους «έναντι» λογαριασμούς, ενώ η εύκολη παρακολούθηση της κατανάλωσης θα δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και, κατά συνέπεια, χρήματα. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για συμβόλαια δυναμικής τιμολόγησης στην προμήθεια ενέργειας, όπως συμβολαίων με πολυζωνικές χρεώσεις, στα οποία οι τιμές αυξομειώνονται ανά χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης. Με αυτό τον τρόπο, η τηλεμέτρηση θα μειώσει το κόστος, ενώ θα καταστήσει εφικτή την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, μέσω των ΦΟΣΕ Απόκρισης Ζήτησης. 


energypress.gr