Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

"Αλλάζει πίστα" η ΔΕΗ αν ευοδωθεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας - Η "νύφη" με τα 3 εκατ. πελάτες, τα δίκτυα, και τους σταθμούς ΑΠΕ

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης

Βάσεις για να αλλάξει πίστα και να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, θέτει η ενδεχόμενη εξαγορά από την ΔΕΗ των δραστηριοτήτων της ENEL στην Ρουμανία.

Κι αυτό, καθώς το ρουμανικό «πακέτο» των Ιταλών αφορά μια μικρή ΔΕΗ, με δίκτυα σε τρεις διαφορετικές περιοχές, 3 εκατομμύρια πελάτες στην λιανική και 550 MW εν λειτουργία έργα ΑΠΕ, καθώς και 2.000 MW σε ώριμο στάδιο.

Tι τίμημα θα μπορούσε να ζητήσει η ENEL για ένα τόσο ελκυστικό χαρτοφυλάκιο; Γύρω στα 1,3 -1,4 δισ ευρώ, απαντούν οι γνωρίζοντες, νούμερα που καθιστούν ελκυστικό το πιθανό deal.

Στην πράξη, η σύμβαση αποκλειστικότητας (confidentiality agreement) που υπέγραψε χθες η ΔΕΗ με την ENEL, σημαίνει ότι οι Ιταλοί θα «μιλάνε» από εδώ και στο εξής μόνο μαζί της. Και εφόσον μέχρι τις 23 Ιανουαρίου εξελιχθεί ομαλά το due diligence και τα δύο μέρη τα βρουν στο τίμημα, τότε η ελληνική επιχείρηση όχι μόνο θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της, αλλά θα αποκτήσει και το βάρος μιας περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τρεις είναι οι τομείς του προς πώληση χαρτοφυλακίου:

Εφόσον κλείσει η συμφωνία, για την οποία η ΔΕΗ υπέγραψε χθες το βράδυ και αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση, τότε θα πρόκειται για κίνηση εθνικού χαρακτήρα.

·       Δίκτυα, τα οποία στην χώρα έχουν χωριστεί ανά γεωγραφικές περιοχές, με την ENEL να ελέγχει τη Muntenia γύρω από το Βουκουρέστι, τη βιομηχανική ζώνη της Timisoara και το τουριστικό κομμάτι της Dobrota. Από τα δίκτυα και των τριών αυτών περιοχών περνά ενέργεια συνολικής ισχύος 16 TWh. Στις δύο εξ αυτών των περιοχών η ENEL έχει το 51% και στην τρίτη το 78%. Οι μειοψηφίες ελέγχονται από το ρουμανικό Δημόσιο.  Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό, όλη η χωρητικότητα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Ελλάδα είναι γύρω στις 45 Twh. Επίσης η ρουμανική ΔΕΗ, η επανομοζάμενη Electrica, διαθέτει δίκτυο ίσο με 18 TWh.

·       Λιανική, τομέας όπου η ENL έχει 3 εκατ πελάτες σε όλη τη Ρουμανία. Η εταιρεία κατέχει ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά.

·       Έργα ΑΠΕ, με την ENEL να έχει έργα 550 MW σε λειτουργία και ένα pipeline από επιπλέον 5.000 MW σε διάφορα στάδια (εξ αυτών τα 2.000 MW είναι τα πιο ώριμα).

Σε κάθε ένα από τους αυτούς τους τρεις τομείς, η ENEL κατέχει κάποιο ποσοστό, ωστόσο ελέγχει εκείνη το μάνατζμεντ, έχοντας ως παρτενέρς αλλού το Δημόσιο, αλλού funds, όπως το Templeton.

Τίποτα δεν μπορεί φυσικά να θεωρείται βέβαιο σε τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες μπορεί να ευοδωθούν αλλά και να χαλάσουν τελευταία στιγμή. Εφόσον ωστόσο ευοδωθεί το εγχείρημα, τότε η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ θα της δώσει όγκο και πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό ενεργειακό διάδρομο. Καθώς η ενεργειακή αγορά έχει ενοποιηθεί με το Target Model, και η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τη Βουλγαρία, η οποία είναι με τη Ρουμανία, οι συνέργειες που θα προκύψουν από την εκεί παρουσία της ΔΕΗ, είναι πολύ σημαντικές, όπως για παράδειγμα αγοραπωλησίες ενέργειας σε χαμηλές τιμές.

Ποιος άνοιξε το δρόμο

Το δρόμο για την είσοδο της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και στην διεθνή αγορά των πράσινων deals άνοιξε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021 και η είσοδος στην επιχείρηση νέων κεφαλαίων που αναμένεται να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού επενδυτικού πλάνου στην ελληνική αγορά, ύψους 8,4 δισ ευρώ.

Εκτός των έργων 8,1 GW σε μονάδες ΑΠΕ, ο στόχος της ΔΕΗ για έξοδο στα Βαλκάνια παραπέμπει στο ρόλο που είχαν οι τράπεζες στην δεκαετία του ’90, με πρώτους στόχους τη Ρουμανία και μετά τη Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει όχι τυχαία, ειδική αναφορά.

Στην μεν πρώτη, η αγορά ΑΠΕ «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να έχει φτάσει τα 6 GW ως το 2030. Στην δεύτερη, η αγορά αναπτύσσεται με 15% και ο στόχος είναι επιπλέον 3 GW ως το 2030.

Στίγμα των προθέσεων της επιχείρησης είχε δώσει παλαιότερα, μιλώντας σε περυσινή εκδήλωση του Bloomberg, ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, περιγράφοντας μια ΔΕΗ, «η οποία το 2030 θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση και leader στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης», ενώ σε ανάλογη περίσταση, είχε εξαγγείλει ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο και την επέκταση στο εξωτερικό».