Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνει τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο σύστημα Yπερυψηλής Tάσης

 

Ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά τη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή της νέας Εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που θα συνδέσει το υπό αναβάθμιση Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στην Αττική με το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς, μήκους περίπου 86 χλμ., εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του «Ανατολικού Διαδρόμου» (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική) που υλοποιεί ο Διαχειριστής για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα Υπερυψηλής Τάσης και έχει ορίζοντα κατασκευαστικής ολοκλήρωσης  έως το τέλος του 2025.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έργο καθώς με τη λειτουργία του θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Πελοποννήσου και Αττικής, που μέχρι σήμερα συνδέονται αποκλειστικά με γραμμές 150 kV. Επιπλέον, θα βελτιώσει σημαντικά την ευστάθεια των τάσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της νότιας Ελλάδας και θα αποσυμφορήσει τα κορεσμένα δίκτυα στην Πελοπόννησο, επιτρέποντας την ασφαλή ενσωμάτωση νέων μονάδων ΑΠΕ στο Σύστημα Μεταφοράς.

Η κατασκευή της νέας Γραμμής Υπερυψηλής Τάσης ΚΥΤ Κορίνθου-ΚΥΤ Κουμουνδούρου καθώς και η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του  Εθνικού  Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ενώ το υπόλοιπο ποσό προβλέπεται να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και εταιρικό δανεισμό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και τις χερσαίες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Μέχρι το 2025, η νέα Γραμμή 400 kV Κορίνθου-Αττικής θα ολοκληρώσει στο σύνολό του τον Ανατολικό Διάδρομο Πελοποννήσου και θα γίνει ένας ακόμη ισχυρός κρίκος του Συστήματος Μεταφοράς στο νότιο τμήμα της χώρας. Η επέκταση των διασυνδέσεων Υπερυψηλής Τάσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του Διαχειριστή για ακόμη πιο ασφαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, μέσα από τη διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου».