Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Γιαρέντης: Σχεδόν 4 δισ. συνεισέφεραν οι ΑΠΕ στο ΤΕΜ – Δύσκολα αλλά σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη των δικτύων


energypress.gr/news

Στη σημασία του ρόλου του ΔΑΠΕΕΠ, ως διαχειριστή της ενεργειακής μετάβασης, εστίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΣΠΕΦ το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανέδειξε στην ομιλία του, οι μονάδες ΑΠΕ έχουν συμβάλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση του ταμείου ενεργειακής μετάβασης. «Οι ΑΠΕ συνεισέφεραν στο ΤΕΜ 2,7 συν 1,1 δισ. ευρώ», σημείωσε, σχολιάζοντας σχετική αναφορά του κ. Λουμάκη.

Αρχικά, αναφερόμενος την λειτουργία της αγοράς, τόνισε ότι το target model κακώς είναι ενοχοποιημένο, αλλά για να  εφαρμοστεί σωστά απαιτούνται τα δύο βασικά στοιχεία. Ενοποιημένες, τόσο αγορές όσο και δίκτυα. Όπως τόνισε, «υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Το 2014 που ήμουν στον ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε η πρώτη μελέτη και σε λειτουργία τέθηκε το 2020.

«ΑΠΕ και μετάβαση πάνε μαζί»

«Η διαχείριση των ΑΠΕ και η ενεργειακή μετάβαση πάνε μαζί, γι’ αυτό και μας έχει ανατεθεί να διαχειριστούμε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Αυτή τη στιγμή γύρω στα 8,2 δισ. έχουν κατευθυνθεί στους καταναλωτές, μέσω των προμηθευτών, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους», υπογράμμισε στη συνέχεια, προσθέτοντας:

«Αυτό καθιστά τον ΔΑΠΕΕΠ τη μεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα από πλευράς τζίρου, που αγγίζει τα 11,5 δισ., από τα οποία λίγο πάνω από 8 δισ. είναι το ΤΕΜ, 2,5 δισ. ο ΕΛΑΠΕ και επιπλέον 1,5 δισ. το χρηματιστήριο ρύπων».

Στη συνέχεια μίλησε για την πορεία του ΔΑΠΕΕΠ τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας: «Για να μιλάμε για ανάπτυξη των ΑΠΕ, το πρώτο που χρειάζεται είναι ένα καθεστώς επενδυτικής ασφάλειας, δηλαδή ένα περιβάλλον δελεαστικό, χωρίς ρίσκα για τους επενδυτές. Για την αγορά των ΑΠΕ το κύριο είναι τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία γίνονται τεράστιες προσπάθειες να ξεπεραστούν τα τελευταία 3μιση χρόνια».

«Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2019 υπήρχε 1 δισ. «άνοιγμα», από το οποίο γύρω στα 400 εκ. αφορούσε τις υποχρεώσεις του ΔΑΠΕΕΠ προς τους παραγωγούς, το οποίο σήμαινε 3-4 μήνες καθυστέρηση και επιπλέον 600 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τρίτων προς το Διαχειριστή».

«Σήμερα έχουμε μηδέν οφειλές προς τους παραγωγούς και ληξιπρόθεσμες οφειλές, φτάνοντας στο καλύτερο σημείο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας. Αυτό δεν έγινε μόνο επειδή υπήρχε πλεονάζουσα ποσότητα από το ΤΕΜ, έγινε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να είναι σταθερό για όλα τα υπόλοιπα χρόνια».

Τα υπερέσοδα των εταιρειών

Επιπλέον, ο κ. Γιαρέντης σχολιάζοντας για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας σημείωσε, «ο προσωρινός μηχανισμός που θεσπίστηκε καλοκαίρι και αποτέλεσε μοντέλο για όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι οι μεγάλοι όμιλοι συνεισφέρουν τα περισσότερα ποσά. Επομένως, όταν μιλάμε για τα έκτακτα υπερκέρδη και την ανάκτησή τους, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον μηχανισμό αυτό, ο οποίος λαμβάνει τέτοια ποσά από τις μεγάλες εταιρείες. Όσον αφορά το 2021, δόθηκαν στο ΤΕΜ γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο δεν ήταν τόσο υψηλές οι τιμές και τα κέρδη».

Ο ρόλος των δικτύων

Τέλος, ανέδειξε και το ζήτημα κορεσμού των δικτύων στη χώρα, τονίζοντας: «Εάν στην Ελλάδα είχαμε ικανά δίκτυα, θα είχαν προστεθεί 5,5 GW ΑΠΕ. Προς υπεράσπιση όμως του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα δίκτυο. Σήμερα γίνεται τεράστια προσπάθεια. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι, όχι απλά δεν υπάρχει ανεργία στον κλάδο, αλλά δεν υπάρχουν εργατοτεχνίτες και μηχανικοί για να δουλέψουν στα έργα. Αυτό δείχνει ότι συντελείται ένα τεράστιο άλμα με ένα πολύ σημαντικό το έργο που υλοποιείται τα τελευταία 3,5 χρόνια».